Így gyűjtöget a magyar

Napjaink trendi retró eszközei

forrás: Prím Online, 2017. április 28. 08:40

Vajon mi lett a nem is olyan rég még divatos VHS magnóval, vagy a 2000-es évek egyik legmenőbb innovációjával, a diskmannel, és hasonlóan népszerű társaival? A Jófogás és a GKI közös, médiafogyasztási szokásainkat vizsgáló kutatásából többek között arra is fény derül, hogy a lakosság felénél még van otthon kazettás magnó, de walkmanünket is féltve őrizzük.

 

 

Lassan felnő egy teljes generáció úgy, hogy alig tartott a kezében CD-t, de retrónak számít már a DVD is, a kazettás magnóról, a lemezekről és a videókazettákról nem is beszélve. A Jófogás feltérképezte, mi a helyzet a magyar háztartásokban, mi számít már hasztalannak, és mi az, amit még mindig fellelhetünk vagy esetleg használunk is a 10-15 évvel ezelőtt fénykorukat élő kincsekből. Az audiovizuális tartalmak fejlődésével és gyors terjedésével sok eszköz feleslegessé vált, ám úgy tűnik, ezek csak lassan tűnnek el az otthonokból.

 

  

A felmérésben résztvevő aktív internetezők bő tízezres bázisából csupán 16% jelezte, hogy a fenti eszközök egyikével sem rendelkezik. Ugyanakkor a „retró” eszközök elérhetősége és használatuk intenzitása között jelentős különbségek figyelhetők meg, ráadásul ezek nincsenek egyenes arányban egymással. 

 

Audió eszközök közül a háztartások 45%-ban található meg a Hi-Fi, 40%-nál van MP3 lejátszó, videó eszközök közül pedig a DVD lejátszó (65%) a leggyakoribb, napjainkban is megtalálható berendezés. A megkérdezettek válaszából úgy tűnik, a mára old schoolnak nyilvánított használati tárgyak még mindig harcolnak a köztudatban maradásért, hiszen a Hi-Fi-vel rendelkezők közel kétharmada használja is azt hetente legalább egyszer, az MP3 pedig a birtokosok 44%-ánál kerül elő ugyanilyen gyakorisággal. VHS lejátszó és kazettás magnó a háztartások negyedében bújik meg, ám a tulajdonosok fele már nem használja azokat. Mára szinte feledésbe merültek a hordozható kazetták és CD lejátszók is, amelyek csupán a lakosság tizedénél találhatók meg. 

 

– Apróhirdetési statisztikánkban ezen eszközökből jelenleg a Hi-Fi tornyok, a DVD lejátszók és a kazettás magnók szerepelnek az élbolyban, de mindegyik közül a lemezjátszók tűnnek most a legkelendőbbnek. Csak ebből majdnem háromezres a kínálat, és úgy látjuk, hamar gazdát is cserélnek. Ez valószínűleg a bakelit lemezek reneszánszának köszönhető, egyre több előadó jelenteti meg albumát ezen a hordozón is, a technológia ismét divatosnak számít – elemezte Palocsay Géza, a Jófogás ügyvezetője.

 

 

Manapság is szívesen gyűjtünk, csak máshogy

A válaszadók a digitális tartalmakat jellemzően a szabad felhasználóélmény okán kedvelik, hiszen ezeket bárhol és bármikor elérhetik, a különböző képi- és hanganyagok között pedig könnyedén válogathatnak. Digitális zenei gyűjteményt a megkérdezettek 30%-a, filmet/sorozatot/videót negyedük, míg videójátékot bő 10%-unk birtokol. De az audiovizuális kedvencek mellett még mindig hangsúlyos szerepet tölt be a fizikai könyvgyűjtemény, hiszen az olvasók közel fele tudatosan építi könyvtárát. A tízezres minta 80%-a a hagyományos könyvek mellett voksolt, szemben azok digitalizált változatával.

 

 

A Z generáció a legnagyobb audiovizuális gyűjtő, esetükben a digitális formában való felhalmozás lényegesen preferáltabb, mint a hagyományos. Ugyanakkor fizikai könyveket még ők is sokkal nagyobb arányban gyűjtenek, ami azt is előrevetíti, hogy a klasszikus könyvpiac még hosszú ideig élni és virágozni fog.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09