WannaCry: sírás helyett tartsuk frissen a rendszereket!

„Nem elég naprakésznek lenni, a holnapra is készen kell állnunk.” Dávid Ben-Gúrión izraeli politikus, miniszterelnök

forrás: Prím Online, 2017. május 19. 10:54

A napokban óriási károkat okozó WannaCry zsarolóvírus esete többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalatoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a hibajavítások telepítésére, hiszen a legtöbben elkerülhették volna a helyzetet, ha naprakész megoldásokat használnak. A patchek folyamatos kezelése idő- és erőforrásigényes feladat, amely azonban a Novell szerint a megfelelő eszköz használatával lényegesen leegyszerűsíthető.

Múlt pénteken szabadult el a WannaCry zsarolóvírus, amely egy Microsoft-sebezhetőséget kihasználva terjed a hálózatokon. Titkosítja a fájlokat, és a zsarolóüzenet szerint csak bitcoinban kifizetett váltságdíj fejében bocsátja azokat újra az áldozatok rendelkezésére. Mára már összesen több százezer fertőzött eszközről számoltak be a világ több mint 150 országában, köztük Magyarországon is. A kártevő számos különféle szektorban megbénította vagy lelassította a működést, az egészségügytől kezdve egészen az autógyártásig.

 

A frissítés nem megy egyik napról a másikra

A ransomware az EternalBlue kódnéven ismert sebezhetőséget használja ki, amelyre a Microsoft már 2017 márciusában kiadta a hibajavítást. A vírus ennek ellenére azért szedhetett rengeteg áldozatot, mert sok vállalatnál még nem telepítették a frissítést. 

 

A mindennapi munkához egy-egy szervezetnél számtalan különféle rendszert és szoftvert használnak, amelyekhez napi szinten érkeznek hibajavítások. Ezeket az informatikai szakemberek először tesztelik, hogy a frissítés után is valóban megfelelően működnek-e a megoldások. Majd telepíteniük kell a javítást minden egyes rendszeren és végponton, ahol az adott szoftvert használják. Mindez időigényes feladat, ráadásul a működésben is kiesést okoz. Ezért számít bevett gyakorlatnak, hogy a szervezeteknél nem gondoskodnak azonnal a patchek kiosztásáról. Ezzel viszont a biztonságot áldozzák fel az időtakarékosság és az üzletfolytonosság oltárán, amint arra a WannaCry esete is rávilágított.

 

 

Céleszköz a naprakész szoftverekért

Léteznek azonban olyan automatizált javításkezelési megoldások, amelyek megkönnyítik a hibajavítások kezelését. A Novell ZENworks munkaállomás-felügyeleti családjába tartozó Patch Management szoftver segítségével a vállalatok automatizáltan telepíthetik a hibajavításokat, a termék ráadásul a munkaállomások állapotáról is képes átfogó jelentést készíteni, illetve a biztonsági kockázatok elemzésére is alkalmas. 

 

A szervezetek az eszköz segítségével többek között azt is ellenőrizhetik, hogy minden gépen megtalálható-e a WannaCry elkerüléséhez szükséges javítás, szükség esetén pedig gyorsan és automatizáltan telepíthetik a frissítést az érintett Windows rendszereken.

 

A megoldás természetesen nem csupán a Windows rendszerek és szoftverek frissítésére alkalmas: a világ legnagyobb dinamikus javítástárából dolgozik, amely több mint 10.000 előzetesen tesztelt javítást tartalmaz több mint 100 jelenlegi és korábbi alkalmazáshoz és operációs rendszerhez, köztük Linux és OS X megoldásokhoz is.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50