A vállalatok 70 százaléka aggódik a tárolási kihívások miatt

forrás: Prím Online, 2017. május 26. 09:14

A hagyományos vállalati adattárolási stratégiák nem képesek lépést tartani az üzleti adatok mennyiségének exponenciális növekedésével, és ez egyre jobban aggasztja az IT-szervezetek 70 százalékát – állapította meg egy, a SUSE megbízásából készült, nemrégiben közzétett tanulmány. A kihívást a szervezetek nagy része olyan jellegű, szoftveralapú tárolási megoldással tervezi orvosolni, mint amilyen például a SUSE Enterprise Storage.

Az 1200, vezető beosztású IT-döntéshozó bevonásával végzett kutatás arra mutatott rá, hogy a vállalatok túlnyomó többsége az elmúlt 12 hónapban kénytelen volt felülvizsgálni adattárolási szemléletét és stratégiáját, mivel egyre komolyabb problémának érzi a tárolási rendszerekkel járó költségeket, illetve a meglévő megoldások alacsony teljesítményét, túlzott komplexitását, valamint széttagoltságát. A válaszadók 60 százaléka szerint az adattárolási kiadások más üzleti részlegekre is egyre nagyobb kihatással vannak, és a cégek 95 százaléka érdeklődik a jól skálázható és hatékony szoftveresen vezérelt tárolók iránt. Olyannyira, hogy 63 százalékuk egy éven belül tervezi a szoftveralapú tárolók bevezetésének megkezdését. 

 

A válaszadók többségénél jelenleg hibrid flash és lemezes (62%), illetve lemezalapú (61%) rendszerek működnek, amelyek az alábbi kihívásokkal járnak: 

Magas költségek: A megkérdezettek 80 százaléka elégedetlen tárolórendszere magas költségvonzatával, 92 százalék pedig amiatt aggódik, hogy vajon kézben tudja-e tartani az adattárolási költségeket a kapacitásigény növekedése mellett. A felmérésben érintett négy kontinens 11 országában átlagosan az IT-büdzsé mintegy 7 százalékát költik adattárolásra. 

Teljesítménnyel kapcsolatos aggodalmak: Az IT-vezetők közel háromnegyede (73%) nem találja megfelelőnek jelenlegi tárolómegoldása teljesítményét. 92 százalékuk nyugtalan amiatt, hogy az adattömeg növekedésével az adattárolási problémák lassítani fogják a digitális átalakulás menetét. 

Egyre komplexebb és széttagoltabb rendszerek: A válaszadók 71 százaléka komplex és erősen széttagolt tárolórendszerrel rendelkezik. A szervezetek ezért leggyakrabban az adattárolási stratégia egyszerűsítését említették a következő egy éves időszak prioritásaként. 

 

„Manapság már minden vállalatnál tárolnak adatokat. Archiválják az e-maileket, számtalan különféle dokumentumot használnak, és több különböző iparágban kell nagyméretű videó- vagy képfájlokat kezelni. A szervezetek gyakran több petabájtnyi adatot tárolnak – az adatmegőrzési szabályzatok és a hatósági előírások miatt sok esetben évekig. Az adattárolás elérte azt az inflexiós pontot, ahol a növekvő adattárolási szükségletek, illetve a skálázhatóbb és megfizethetőbb megoldások megjelenése miatt a vállalatok felülvizsgálják a hagyományos adattárolási szemléletet. A SUSE – a kutatásban megkérdezett IT-szakemberekkel összhangban – a szoftveralapú tárolásban látja a jövőt, ezért hoztuk létre a Ceph nyílt forráskódú projektre alapozva a SUSE Enterprise Storage megoldást, amely hatékony megoldást kínál ezekre a problémákra. A termék segítségével a vállalatok költséghatékony és széles körben skálázható tárolási megoldást építhetnek ki, általánosan elérhető kiszolgálók és lemezmeghajtók használatával” – foglalta össze Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője. 

 

A kutatásról

A Loudhouse által végzett, független piackutatás során több mint 1200, különböző iparágakban tevékenykedő, vezető beosztású IT-döntéshozó véleményét vizsgálták 11 országban. Az összes válaszadó 250 feletti létszámú szervezetnél dolgozik, és a vizsgált cégek 56 százaléka 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztat. A felmérés eredményei megtalálhatók a következő weboldalon: https://suse.lookbookhq.com/global-study-the-state-of-storage/results.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05