Kirobbanó siker volt az intelligens város témájával foglalkozó konferencia

forrás: Prím Online, 2017. május 29. 10:51

Több száz fős érdeklődő szakmai közönség előtt tartotta meg második smart city (okos város) tematikájú konferenciáját az Informatika a Társadalomért Egyesület. 

A délelőtti plenáris ülésen többek között az “okos településfejlesztésben” leginkább érintett tárcák és állami szereplők tartottak előadásokat, amelyeken a résztvevők betekintést nyerhettek a releváns szakpolitikai tervekbe, megismerkedhettek az egyes érintett tárcák várható konkrét intézkedéseivel,illetve az egyes elérhető finanszírozási módozatokkal.

 

A konferencián Deutsch Tamás a Digitális Jólét Program (DJP) 2.0 programért felelős miniszterelnöki biztosa ismertette azokat az okosváros-fejlesztéshez kapcsolódó kísérleti pilotprojekteket, amelyek a júniusban elinduló program gerincét alkotják majd. A hamarosan elinduló program célja, hogy hozzájáruljon az ország versenyképességének javulásához, hazánk sikeres versenyképességi fordulatához – mindezt úgy, hogy közben javul a honfitársaink életminősége, és csökkennek a digitális különbségek is.

 

Deutsch Tamás kifejtette, az Európai Unió polgárainak már közel kétharmada él (nagy)városokban, ami kimondottan fontossá teszi azt, hogy a városi fejlesztéseket szolgáló elképzelések a közgondolkodás középpontjába kerüljenek – amiben kiemelt felelőssége van az államnak, amelynek kezdeményező szerepe nélkül lehetetlen a digitális fordulat összetett társadalmi folyamatának megvalósítása.

 

Ahhoz azonban, hogy minden megtörténhessen, elengedhetetlen a nemzetközi színvonalú digitális infrastruktúra, megfelelő digitális eszközök és digitális szolgáltatások megléte. Ennek kapcsán a miniszteri biztos elmondta, hogy a következő másfél évben nem csak megvalósul a témához kapcsolódó fejlesztési koncepció kidolgozása, de a végrehajtása szempontjából olyan kulcsfontosságú,állami és önkormányzati személyi kör képzése is elindul, amelyik érti és tudja majd, hogy mit jelent ez a fogalom. A képzési program a mintegy 55 000 közalkalmazott közül 550-et érint.

 

 

Deutsch Tamás kiemelte, hogy az okosvárosi fejlesztések nem korlátozódnak a városokra, hanem minden településtípusra, falvakra, községekre, akár térségekre és turisztikai régiókra is kiterjednek. A fejlesztések megvalósításához szükséges források rendelkezésre állnak, illetve rendelkezésre állnak majd.

 

A konferencia második előadójaként megszólaló Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az országos és a helyi politika soha nem engedheti át az informatikai cégeknek annak meghatározását, milyen lépések során kell a településeket okosvárossá tenni, mert ennek a feladatnak a felügyelete a mindenkori politika felelőssége, az állam dolga, hogy meghatározza azokat a célokat és eszközöket, amelyek az ilyen típusú fejlesztésekhez szükségesek.

 

Az államtitkár ugyanakkor elmondta, hogy a jelenlegi kormányzat az önkormányzatokkal együttműködve olyan városfejlesztési programon dolgozik, amely "elfelejti azt az országfejlesztési logikát, amelyben volt egy főváros és volt a fővárosnak egy gazdasági és demográfiai háttérországa, abban a több mint nyolcmillió emberben, aki Budapesten kívül él" és célja, hogy a vidék Magyarországa is legalább olyan fejlesztési lehetőségeket kapjon, mint amilyeneket 1990 óta Budapest is megkapott a mindenkori kormányzatoktól.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50