Elhackelt jelentés

A Check Point bemutatja, hogyan veszik át a hatalmat a hackerek a közkedvelt médialejátszókat használó gépek milliói felett

forrás: Prím Online, 2017. május 30. 10:21

A Check Point kutatói egy új támadási vektort azonosítottak be, mellyel a hackerek rosszindulatú feliratokat tudnak létrehozni, ezekkel megtámadhatják a közkedvelt médiaplatformokat használókat, és teljes kontrollt szerezhetnek azok asztali gépei, mobiljai és smart TV-készülékei felett.

A Check Point Software Technologies Ltd. kutatói a közkedvelt médialejátszókat, köztük a VLC-t, a Kodit (XBMC), a Popcorn Time-ot és a Stremiot használók százmillióit fenyegető, új támadási vektorra bukkantak. A támadók rosszindulatú feliratokat készítenek, melyeket a nézők letöltenek, ezt követően pedig teljesen átvehetik az irányítást bármely, a sérülékeny platformok valamelyikét futtató eszköz felett.

 

„A feliratok ellátási lánca igen összetett, 25 feletti a használt formátumok száma, mindegyiknek egyedi jellemzői és képességei vannak. A fragmentált ökoszisztéma, párosítva a korlátozott biztonsággal, rengeteg sérülékenységet jelent, melyekkel vissza lehet élni, így rendkívül vonzó célponttá válnak a támadók számára,” mondta Omri Herscovici, a Check Point biztonsági sérülékenységekkel kapcsolatos kutatásokat végző csoportjának vezetője. „Olyan rosszindulatú feliratokat találtunk, melyek – megkerülve a biztonsági szoftvereket – automatikusan el tudnak jutni az eszközök millióira, és a támadónak teljes kontrollt adnak a fertőzött eszköz és az azon tárolt adatok felett.”

 

A Check Point kutatócsoportja a legkedveltebb médialejátszók közül négyet tesztelt, és ezek mindegyikét sérülékenynek ítélte meg: a VLC, a Kodi, a Popcorn Time és a Stremio lejátszókról van szó. A vizsgálat eredményei alapján, felelősségteljesen követve a közzététellel kapcsolatos előírásokat, a Check Point jelentette ezen sérülékenységeket. A platformok sérülékenységét felhasználva, a hackerek képesek voltak a rosszindulatú file-ok segítségével átvenni a hatalmat a médiatartalmakat lejátszó eszközök felett.

 

A filmek és TV-műsorok feliratait a feliratkészítők széles köré hozza létre és tölti fel megosztott, online tárhelyekre, mint például az OpenSubtitles.org, ahol indexelik és rangsorolják őket. A Check Point kutatói azt is demonstrálták, hogy a tárhelyek rangsoroló algoritmusainak manipulálásával elérhető, hogy a médialejátszó automatikusan letöltse a rosszindulatú feliratokat, és így a felhasználóval való interakció nélkül tudja a hacker átvenni a teljes irányítást a teljes felirat ellátási lánc felett.

 

A sérülékenységek nyilvánosságra hozatala óta mind a négy vállalat megoldotta a kérdéses problémákat. A Stemio és a VLC a problémát kezelő új software verziókat adott ki. „Annak érdekében, hogy megvédjék önmagukat, és minimalizálják a lehetséges támadások kockázatát, a felhasználók ellenőrizzék, hogy a lejátszóikat frissítették a legújabb verziókkal,” tette hozzá Herscovici.

 

 

A VLC legutóbbi verzióját 170 milliónál több alkalommal töltötték le. A Kodi (XBMC) napi szinten 10 millió feletti egyedi felhasználót ér el, és közel 40 milliót havonta. A Popcorn Time használóinak számára vonatkozóan nincsenek aktuális becslések, de több tízmillió lehet. A Check Pointnak jó oka van feltételezni, hogy más médialejátszókon is léteznek hasonló sérülékenységek. 

 

További részletek a Check Point blogján (angol nyelven): http://blog.checkpoint.com/2017/05/23/hacked-in-translation/

 

A következő videó bemutatja, hogyan zajlik egy támadás:

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05