Mesterséges intelligenciával becsül jövőbeli virtuális deviza árakat a magyar startup

forrás: Prím Online, 2017. december 18. 10:12

Világelsőként, gépi intelligenciával jelzi előre a Bitcoinhoz hasonló kriptovaluták jövőbeli árfolyamát egy magyar startup.

 

Digitális aranyláz

A 2018-as év egyik legnagyobb robbanása a digitális pénzek világában történt. A legismertebb digitális pénz, a Bitcoin árfolyama az év eleje óta meghússzorozódott, de meg a laikusok által kevésbe ismert Litecoin vagy Ethereum értéke is majdnem 100-szoros hasznot hozott azok számára, akik vásároltak belőlük 2017 elején. 

 

A folyamat megállíthatatlannak tűnik. Ma már 1000-nél is több olyan digitális pénz létezik, amelyekkel a legnagyobb kriptotőzsdéken kereskedhetnek az új befektetési megoldásokat keresők.

 

Az ő számukra jelent nagy segítséget a teljes egészében magyar hátterű, mesterséges intelligenciára építő Walletinvestor.com startup.

 

Mesterséges intelligencia jelzi előre

„Nemcsak a Bitcoin vásárlási hajlandóság nőtt meg 2017-ben Magyarországon, hanem a rendszert erősen (és sokszor jogosan) bírálóké is, illetve azon bizonytalanok száma, akik a hagyományos tőzsdei logikákat csak ügyeskedve tudták ráilleszteni a kriptopiac rendkívül gyors árfolyam mozgásaira. Ezen árfolyam mozgások mögött nem ritkán manipulatív zárt csoportok, szándékosan félrevezető hírek, a közösségi médiában gyorsan terjedő téves következtetések állnak.”  – mondta el Rácz-Akácosi Attila, a WalletInvestor ötletgazdája.

Így folytatja: „A hagyományos tőzsdéken hetekig, vagy akár hónapokig tartó folyamatok a digitális pénzek piacán egyetlen nap alatt többször is végbe mehetnek. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a napon belüli előrejelzések helyett a középtávú (14-napos), és az igényekhez alkalmazkodva akár több éves becslésekre fókuszálunk, mesterséges intelligenciát felhasználva.”

 

cryptovaluta.info
 

 

Világelső a magyar ötlet

A magyar startup a Google mesterséges intelligencia fejlesztési logikáját követi: emberek által használt sémák helyett csak alapszabályok kerülnek a rendszerbe.

 

Ez azt jelenti, hogy a tőzsdei kereskedésben ismert mintázatok (Elliott hullám, Nyakvonal, Dupla tető, és így tovább) helyett hagyják, hogy a rendszer saját maga ismerje fel minden egyes kriptopénz esetén olyan korábbi, egyedi jellegzetességeket, amikkel nagy valószínűség mellett tudja megbecsülni a jövőbeli árfolyammozgás trendjét.

 

A virtuális devizák területén az árfolyamok előrejelzésére a magyar startup alkalmazott először mesterséges intelligenciát. Nem véletlen, hogy a walletinvestor.com növekedése exponenciális, sőt mára a világ leglátogatottabb portálja a szakterületén.

 

Exponenciális növekedés

Buchmüller Olivér, a startup vezető fejlesztője hozzáteszi: „Az egyik legnagyobb kihívás a projekt kapcsán az volt egészen a közelmúltig, hogy a számukra is teljesen meglepő módon exponenciálisan növekvő látogatói forgalmat úgy tudjuk kiszolgálni gazdaságosan, hogy mellette a komoly erőforrást igénylő számítási kapacitást is meg tudjuk többszörözni. Ma már naponta 50-100.000 látogató használja a weboldalunkat, folyamatos növekedés mellett.”

 

„Napi szinten nyomon követjük a közösségi médiában, blogokon, fórumokon számtalan nyelven megjelenő visszajelzéseket, amik alapján tovább csiszoljuk a rendszert. Míg egy hónapja nagyjából 200 digitális pénzhez végeztünk naponta becslést, mára ez a szám az 1300-at is átlépte.”

 

Befektető nélkül bővülnek

A magyar startup egyelőre anyagilag is képes fenntartani önmagát, ezért befektetőre sincs szükségük, így az energiákat a fejlesztésre és a látogatói igények kiszolgálására tudják felhasználni.


„Egyelőre még fizetős szolgáltatásaink sincsenek, a becsült adatok mindenki által elérhetőek publikusan, ezen a jövőben sem szeretnénk változtatni. Bár a becslések koránt sem tökéletesek még, büszkék vagyunk arra, hogy napról napra több blogger és kripto-véleményvezér használja fel alapul az előrejelzéseinket cikkeik alapjául, a legismertebb nemzetközi gazdasági portálok következtetései mellé beillesztve. Mindezek mellett az érdeklődőket mindig óva intjük attól, hogy csupán egyetlen forrásra alapozva hozzanak komoly pénzügyi döntést. Érdemes akár 8-10 különféle véleményt is megismerni pró és kontra minden egyes befektetés előtt.” - mondta el végül az ötletgazda. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05