Fenntartható élelmezést oktató munka zárul le

forrás: Prím Online, 2017. december 29. 11:41

A „Fogyassz lokálisan, gondolkozz globálisan” mottóval zajló, hároméves projekt célja az volt, hogy a diákok, mint aktív globális állampolgárok figyelmét a fenntartható élelmezés kérdésén keresztül felhívja a társadalmi felelősségükre és lehetőségeikre. A munka hazai koordinátora az Anthropolis Egyesület volt.

Magyarországon mintegy 250 tanárt, hatvan workshopon keresztül pedig 1500 diákot szólított meg a projekt, amelyben országszerte 25 iskola vett részt aktívan. Emellett az ország kilenc helyszínen vándorkiállítást is rendezett az Anthropolis Egyesület a globális élelmezéssel összefüggő problémákról. Az EAThink2015 nevű, az Európai Unió támogatásával 12 európai és 2 afrikai ország általános- és középiskoláit megcélzó projekt során a különböző országok diákjai és tanárai elmélyíthették a kritikai gondolkodással és a globális fejlesztés kihívásaival kapcsolatos ismereteiket, elköteleződésüket, különös tekintettel az élelmiszerbiztonságra, a fenntartható élelmiszertermelésre és a családi gazdaságok szerepére. 

 

A hároméves (2015-2017) projekt keretein belül többek között a globális élelmezés témájában nemzetközi fotóesszé pályázat és videóverseny, iskolai kertek/dobozkertek kialakítása, diák web-újságíróképzés, nemzetközi tanulmányutak és workshopok, multimédia applikáció és interneten is elérhető ingyenes oktatási anyagok létrehozása valósult meg. Az oktatásnak és az oktatóknak egyre fontosabb szerep jut abban, hogy a fiatalok számára segítsenek a saját kritikus véleményalkotás és cselekvés kifejlesztésére, ahhoz, hogy globális társadalom aktív polgárai legyenek. A bevont tanárok és osztályok segítségével olyan új oktatási anyagok érzékenyítő workshopok jöttek létre, amelyek a fenntartható élelmezés dilemmáját állítják középpontba, körüljárva a lokális és globális szintek összefüggéseit, a különböző regionális lehetőségeket, a környezeti és társadalmi hatásokat, illetve alternatív, a helyi forrásokra támaszkodó megoldásokat kínálnak. 

 

 

A projekt során több száz célzott oktatási anyag (globális nevelés a fenntartható élelmezésen keresztül), óravázlat született különböző nyelveken, illetve hazai tanárok segítségével 10 újabb magyar óravázlat született, amit a hazai iskolákban teszteltek. A magyar óravázlatokból és a külföldiekből válogatva valósult meg a Has, alkoss, gyarapíts – iskolai foglalkozások a fenntartható élelmezésről 6-18 éveseknek címmel jól strukturált, konkrét oktatási segédlet, amit sok iskolába juttattak el a szervezők, és ezeket a tanárok nagyon pozitívan vették. 

 

A szervezők diákcsoportok számára meghirdettek egy, az élelmezés és a környezet összefüggéseihez kapcsolódó 3-5 fényképből álló fotóesszé pályázatot is. A nyertes csoport 2 tanár kíséretében 2015. szeptember-október folyamán 3 napra a milánói Expo 2015 vendége volt, képeik megjelentek az Expó kiállításán és hazai bemutatókon. Öt tanár vett részt a milánói világkiállításon megrendezett nemzetközi tanári workshopon, és két tanár utazhatott tanulmányútra Burkina Fasóba, majd pedig négyen vettek részt a bécsi nemzetközi képzésen.

 

A projekt során 23 iskola kapott iskolakert építéshez, fejlesztéshez támogatást országszerte, 20 különböző tanulmányi kirándulást tehettek különböző osztályok (helyi méhészetbe, a hortobágyi bio-halgazdaságba, ősgyümölcsösbe, kenyérsütésre, gazdasági gyakorlatra). Néhány helyi közösségi eseményt is szerveztek a településen élők bevonásával, valamint a projekt megjelent a Múzeumok Majálisán 2017 nyarán. A szervezők több mint 60 workshopot tartottak tanároknak, diákoknak országszerte a fenntarthatóságról, az élelmezésről, a kritikai gondolkodásról, a globális szemléletről, 15 workshopot tartottak diákok számára az internetes újságírásról is, valamint elkészült a témában egy diákoknak szóló mobil applikációs játék. 

 

Diákok számára hirdették meg azt a videópályázatot is, amelyen a fiatalok bemutathatták, ők miként fogalmaznák meg egy 30 mp hosszúságú társadalmi célú hirdetésben a projekt alapgondolatát. A nyertes, kondorosi kisiskolások filmjéből profi verzió készült, amellyel egy átfogó, komplex kampány során igen sokan találkozhattak. 

Kulcsszavak: Anthropolis Egyesület

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05