BECsapásra felkészülni: milliárdos kockázat az üzleti e-mailekben

forrás: Prím Online, 2018. január 25. 08:09

„Ezt az összeget sürgősen át kell utalni!” – ha ilyen e-mail érkezik egy felsővezetőtől „fontos” megjelöléssel, arra mindig kiemelt figyelmet kell fordítani. De nem biztos, hogy azonnal eleget is kell tenni a felszólításnak: óriási károkat okozhat a cégnek, ha az üzenetet valójában nem a vállalat egyik vezetője, hanem internetes csalók küldték. 

Az üzleti e-mailekhez kapcsolódó visszaélések (Business Email Compromise, BEC) száma rendkívüli módon megnőtt az elmúlt néhány évben, amint arra a Trend Micro friss jelentése is rávilágít. Az átverésekkel okozott károk értéke 2016-ban 5,3 milliárd dollárra rúgott, az idei év végéig pedig akár a 9,1 milliárd dollárt is elérheti.

 

A BEC nem csupán jövedelmező, de egyszerű és a hatékony is, ezért töretlen népszerűségnek örvend, különösen azok körében, akiknek nincs megfelelő eszközük vagy tudásuk a bonyolultabb csalások végrehajtásához. Ezért a vállalatoknál célszerű kiemelten kezelni a területet, és rendszeres oktatásokat tartani, főként a pénzügyi tranzakciók végrehajtásáért felelős alkalmazottak körében. A Trend Micro dolgozói például rendszeresen kapnak „éberségfenntartó” leveleket jellemző BEC mintákkal. Az alapján, hogy ezeket milyen arányban továbbítják a munkatársak az erre rendszeresített belső címre vizsgálat céljából, következtetni lehet az odafigyelés szintjére, s javítani lehet azt.

 

Célkeresztben a jelszavak és a hiszékenység

A Trend Micro szakemberei kilenc hónapon át (2017 januárjától szeptemberéig) követték az üzleti e-mailes visszaélésekhez köthető eseteket, hogy átfogó képet kapjanak a BEC csalások aktuális helyzetéről. Az adatok elemzése alapján két fő technika terjedt el széles körben:

 

  • Hitelesítő adatok ellopása – A csalók billentyűzetfigyelő és adathalász eszközökkel ellopják a hitelesítő adatokat, hogy hozzáférhessenek a célba vett szervezetek webes levelezéséhez.
  • Csak e-mailek használata – A csalók egy megtévesztő e-mailt küldenek a célba vett vállalat pénzügyi részlegén dolgozó, tranzakciókért felelős személynek (általában a pénzügyi igazgatónak). A támadók úgy szerkesztik meg az e-mailt, mintha azt egy felsővezető írta volna, és általában egy nagyobb összeg átutalására utasítják benne a címzettet (például egy beszállító vagy kivitelező kifizetésére, illetve személyes ügyre hivatkozva).

 

Figyeljünk a fájlnevekre

Az első technikánál többnyire kártevőkkel, illetve adathalász módszerekkel dolgoznak a kiberbűnözők, és gyakran használják a fájlnevekben az üzleti tranzakciókra utaló jellegzetes kifejezéseket. A Trend Micro Smart Protection Network visszajelzései alapján az adathalász eljárással működő támadások esetén az alábbi fájlnév-kategóriákat alkalmazzák a legtöbbször:

 

 

 

A kutatás alapján az is bizonyosság vált, hogy az elmúlt időszakban két kulcsfontosságú szereplő jelent meg a színen. Az Ardamax keylogger szoftver a leütött billentyűket naplózva biztosít hasznos információkat a bejelentkezési adatok ellopásához a csalóknak, és már potom 50 amerikai dollárért is be lehet szerezni. Hasonló célokra használható a jól ismert LokiBot kártevőcsalád, melyet egyre többször használnak az üzleti e-mailes visszaélésekhez is, továbbá a tavalyi Petya vírustámadásoknál is előszeretettel alkalmazták.

 

Mire UTAL?

A második kategóriánál, azaz a csak e-maileket alkalmazó visszaéléseknél viszont pszichológiai befolyásolási (social engineering) technikákra támaszkodnak a csalók, kifinomult eszközöket alkalmazva, hogy leveleik a lehető leghitelesebbnek tűnjenek. Ilyen például a tárgy mező, a válaszcím és a feladó jellemzőinek ügyes használata. Emellett az üzleti e-mailes visszaélések elkövetői általában a vállalat vezetői nevében létrehoznak egy szabályosnak tűnő e-mail-címet. Ehhez vagy egy nem túl megbízható ingyenes webes levelezési szolgáltatót használnak, vagy pedig regisztrálnak egy tartománynevet, amely a célba vett vállalatéhoz hasonló.

   

 

 

A csak az e-mail-küldésre alapozó BEC visszaélések esetében az alkalmazott technika szerinti felosztás a következő:

 

 

 

Bárki hozzáférhet a „szerszámosládához”

A Trend Micro által megfigyelt eseteknél a támadás legfőbb forrása többnyire valamilyen adathalász eszköz, illetve csaló weboldal volt. Jó hír, hogy ezek vizsgálatával azonosítható az elkövető, és az is kideríthető, hogy honnan szerzi be, illetve hogyan használja a csaláshoz szükséges eszközöket.

 

Egy adott elkövetőnek nyomait több adathalász webhelyen is megtalálták a szakemberek, ami arra utal, hogy az üzleti e-mailes csalók jellemzően több weboldalt is használnak támadásaik végrehajtásához. Az elkövetők általában feketepiaci kapcsolatokkal is rendelkeznek, így további eszközöket is beszerezhetnek a sikeres támadások kivitelezéséhez. Még a tapasztalatlanabb üzleti e-mailes csalók is hozzájuthatnak a megfelelő forrásokhoz, hiszen egyszerűen beszerezhetők olyan útmutatók (például levélszemét küldéséhez), amelyek segítenek az első lépések megtételében. Ez azt jelenti, hogy a szükséges eszközök és módszerek minden különösebb erőfeszítés nélkül hozzáférhetők. 

 

„Az üzleti e-mailes visszaélések megkerüléséhez természetesen elengedhetetlen a felhasználók oktatása és az utalásokhoz kapcsolódó, biztonságos folyamatok és szabályok kialakítása házon belül. Még nagyobb védelmet biztosít, ha a vállalatnál SNAP (social engineering attack protection - pszichológiai befolyásolás elleni védelem) technológiát is alkalmaznak. A Trend Micro megoldása gépi tanulást alkalmazva azonosítja és kiszűri a BEC támadásra utaló jeleket tartalmazó e-maileket” – mutatott rá György László, a Trend Micro magyarországi területi képviselője.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50