Javában zajlik a III. Digitális Témahét

forrás: Prím Online, 2018. április 11. 13:46

A Digitális Témahét keretében 905 iskolában (köztük 25 határon túli iskolában) idén 3000 digitális pedagógiai projekt valósult meg, közel 7000 pedagógus és 120 ezer tanuló részvételével. 

2018. április 9. és 13-a között megrendezésre kerülő III. Digitális Témahét célja a digitális pedagógia módszertanának népszerűsítése és elterjesztése a köznevelésben. 2018-ban a Digitális Témahét kiemelt témája a gyermekek tudatos médiahasználatra való nevelése és a digitális gyermekvédelem.  Az idei évben először a közgyűjtemények is csatlakoztak a Digitális Témahéthez és számos módszertani ötlettel, segédanyagokkal segítik a pedagógusok digitális pedagógiai projektjeit.  A Digitális Témahét különlegessége, hogy a csatlakozó iskolák nem egy-egy tanórát tesznek „digitálissá”, hanem digitális technológiával segített, legalább egynapos projekteket bonyolítanak le.

 

Az idei évben a Digitális Témahét keretein belül a Nyíregyházi Ridens Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium diákjai QR-kód alá rejtett GPS koordináták segítségével keresik meg Nyíregyháza nevezetességeit és adnak választ 50 kvízkérdésre. Eközben osztályképeket is készítenek, melyeket később felhasználnak. A projekt eredménye egy online magazin lesz, melynek szerkesztésében az iskola mind a 17 osztálya részt vesz.

 

A hajdúszoboszlói Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában az „Űrhajózás - Lego – Játék” témára fűzik fel az idei Digitális Témahetet. Az iskola 455 tanulója négy helyszínen a gyakorlatban találkozik az iskolában megtalálható IKT eszközökkel: a 3D tervezéssel, nyomtatással, virtuális szemüveggel, 3D-s applikációkkal, XBX Kinectes játékokkal, micro:bitekkel, Lego építőkockákkal és Lego robotokkal.

 

A budapesti II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakgimnázium diákjai és tanárai az idei projektük keretében körbejárják az online-offline világ témakörét. Megvizsgálják, hogy hogyan lehetnek tudatos médiafogyasztók, figyelve a kockázatokra és a hamis, valótlan információkra.

 

A Digitális Témahét keretében a részt vevő pedagógusok és intézmények különböző témákban április 18-ig pályázhatnak és nyerhetnek értékes ajándékokat. Az iskolai csoportok a Digitális Témahét partnerei által biztosított ingyenes programokon  is részt vehetnek.

 

További részletek a digitalistemahet.hu oldalon. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

IT Fitneszteszt 2024 - idén is megmérik a régió diákjainak digitális készségeit

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.

2024. május 21. 16:03

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59