Komplexebb feladatok várhatók a projektmenedzsmentben

forrás: Prím Online, 2018. április 11. 11:07

Végzett, vagy alkalomszülte projektmenedzserként, de az elmúlt évtizedben több ezer vezető merült el ebben a szakmában, akár országokat és kontinenseket is átívelő projektek során. A napokban rendezett 21. Projektmenedzsment Fórumon a szakma jelenlegi állása, aktualitásai és kihívásai, projektek megoldási képletei kerültek terítékre, de szó esett a legújabb trendekről és humánerőforrásbeli kérdésekről is, kiemelten a soft skillek (puha faktorok) elhanyagolhatatlan jelentőségéről.

Az PMI (Project Management Institute) közelmúltban végzett felméréséből kiderül, hogy a projekteknek mindössze 63%-a sikeres, a FranklinCovey kiegészítő kutatása pedig arra világít rá, hogy a kudarc oka közel 50%-ban a megfelelő emberi készségek hiánya. Ennek megfelelően, ha egy projektmenedzsernek a kívánatos soft skillek – ide értve a csapatorientációt, kommunikációs és szervező készséget, a rugalmasságot, a problémamegoldást és konfliktuskezelést, az intellektuális és érzelmi intelligenciát, a motiváltságot és motiváló képességet, valamint a kreativitást – a birtokában vannak, a sikerhez vezető út felét már meg is járta. 

 

Az eredményességet természetes módon sok körülmény befolyásolhatja, ugyanakkor az alapok, a feladat és a cél körültekintő tisztázása után a projekt vezetőjén, illetve csapatának minőségén nyugszanak – állapították meg a szakemberek. Dr. Görgényi István, egykori válogatott vízilabdázónk, aki az ausztrál női sportcsapatot nemrégiben az olimpiai győzelemig vitte, Hunting Territory elméletével szemléltette, hogy a csapatmunka legnagyobb ellensége a tagok közötti rivalizálás, amely leszűkíti a perifériális látóteret. A projekten dolgozó személyek ezzel sokszor tudat alatt, de ignorálják a másik képességeit, ami óhatatlan módon sikertelenséghez vezet. Javaslata szerint a vezető dolga az, hogy felismerjen és kezeljen egy-egy ilyen helyzetet, amelyet egyébként a legtöbb esetben már egy szervezett beszélgetés is enyhíthet.  

 

Dr. Görgényi István

 

A technológiai fejlődés e szakmát is folyamatosan befolyásolja, és bár a megrendelők naprakész munkát várnak, sokszor nem tudják elvárásukat pontosan megfogalmazni – vázolták a szakemberek. 

 

– Egy jó projektmenedzser minden részletet letisztáz, mielőtt segítene meghatározni a pontos célt, majd elkezdi a megfelelő szakembergárda összeállítását. Fontos lenne, hogy az aktuális projekten dolgozó embereket erre az időszakra felmentsük az eredeti pozíciójukból, mert a szétdaraboltság is könnyű út a kudarc irányába – elemezte dr. Prónay Gábor szervezőbizottsági elnök a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) rendezvényén.  

 

dr. Prónay Gábor

 

Az eseményen nyilvánosságra került az év elején végzett kutatás eredménye, amely a projektmenedzsment szakma képviselőinek véleményét térképezte fel. Eszerint a válaszadók bő 50%-a optimista a szakma jövőjét illetően (2009-ben ez a szám mindössze 20% volt), 56%-a növekedést vár a projektek, 43%-a pedig még a projektben dolgozók számát illetően is. Véleményük szerint a technológia gyors változása számukra főképp a feladatok komplexitását fogja eredményezni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09