Ember és robot együtt dolgozik a Fujitsu és a KUKA közös projektjében

forrás: Prím Online, 2018. április 18. 09:53

A Fujitsu megváltoztatja a számítógépes alaplapok gyártásának és tesztelésének módját. Úttörő jelentőségű együttműködése keretében robotok segítik az emberi munkaerőt az elektronikai gyártósorok mellett. A rendkívül biztonságos rendszer része annak a „co-creation” projektnek, amely az automatizáció terén szaktekintélynek számító KUKA bevonásával zajlik a világ egyik legmodernebb informatikai gyártótevékenységre szakosodott létesítményében: a Fujitsu augsburgi intelligens digitális gyárában.

Az ipari robotokat széles körben használják különféle automatizációs feladatokra. Ennél az áttörő jelentőségű elektronikai projektnél az ember-robot együttműködés lényege az érzékeny számítógépes alkatrészek kezelése. Korábban úgy gondolták, hogy ez a feladat nem alkalmas arra, hogy automata robotokkal végezzék. Hogy a megoldás minél gyorsabban elérhető legyen más gyártócégek számára, a Fujitsu és a KUKA kifejlesztett egy robotizált folyamatautomatizációs Ipar 4.0 megoldást az alaplapok nagy pontosságú kezelésére és tesztelésére.

 

Az áttörő jelentőségű rendszerben a robotok integrált folyamatban segítik a humán munkaerőt. A Fujitsu gyárában a robotok nem elzárt területen, hanem közvetlenül az emberek mellett dolgoznak. Észlelik az ember közelségét, és mozdulataik lassításával előzik meg a balesetveszélyt. Az együttműködés első lépéseként egy munkás a robotkar manuális irányításával betanítja a robotot a szükséges összeszerelési műveletek elvégzésére. Ezek a képességek gépi tanulás útján – külön programozás nélkül – ágyazódnak be a robot memóriájába. A betanítást követően az emberek elhagyják a közös munkaterületet, ahol a robotok nagy sebességű üzemmódra kapcsolnak a virtuális biztonsági zónán belül a monoton és repetitív feladatok elvégzéséhez. 

 

„Maga is gyártó lévén a Fujitsu elkötelezetten törekszik a legfejlettebb technikák bevezetésére. Nem pusztán saját belső folyamatainak hatékonyságát szeretné javítani, hanem más gyártók számára is elérhetővé kívánja tenni ezeket a fejlesztéseket. A Fujitsu és a KUKA együttműködése szemléletesen illusztrálja, hogyan diktáljuk a tempót, és építjük be szervesen az ember-robot együttműködést az Ipar 4.0 környezetekbe. Elsőként vezetünk be olyan új módszert a precíziós elektronikai komponensek összeszerelésére, ahol a humán kezelőknek kevesebb egyszerű, repetitív feladatot kell végrehajtaniuk, csökken a gyártási hibák előfordulásának kockázata és nő az előállított mennyiség” – nyilatkozta Vera Schneevoigt, a Fujitsu alelnöke és termékellátásért felelős vezetője az EMEIA-régióban. 

 

www.b4bschwaben.de

 

„A KUKA és a Fujitsu már közel egy éve folytatnak co-creation projektet az augsburgi Technológiai Parkban, hogy elérhetővé tegyék az ember-robot együttműködés előnyeit a Fujitsu ultramodern IT-létesítményében. Legújabb projektünkhöz olyan érzékeny, kis súlyú robotra van szükségünk, amely a rendkívül kényes alaplapokat is képes kezelni. A KUKA kis súlyú ‘LBR iiwa’ modellje tökéletesen alkalmas erre a feladatra” – mutatott rá Dr. Berndt Liepert, a KUKA innovációért felelős vezérigazgató-helyettese. 

 

Az előremutató projekt megvalósítása során a KUKA és a Fujitsu munkatársai a folyamatok beható ismeretével kombinálták az Ipar 4.0 terén felhalmozott szakértelmüket. 2018 január végén, a sikeres kísérleti projektet követően a KUKA egyik kis súlyú építőrobotját teljes körűen integrálták a Fujitsu alaplapgyártó-sorába, fokozva ezzel a gyártás hatékonyságát, pontosságát és minőségét. 2018 nyarán egy második robot is csatlakozik a rendszerhez.

 

www.b4bschwaben.de

 

A Fujitsu és a KUKA további (pl. adatanalitikai) képességekkel tervezi kiegészíteni a funkcionalitást annak érdekében, hogy olyan területeken is ki tudja aknázni az ember-robot együttműködésben rejlő lehetőségeket, mint pl. a prediktív karbantartás és minőségellenőrzés, vagy éppen a használatalapú számlázási modellek megvalósítása. 

 

A Fujitsu Ipar 4.0 és termelési környezetek digitalizálását támogató megoldásai megtekinthetők az idei Hannover Messe kiállítás 07-es csarnokának E16-os standján, április 23. és 27. között. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05