Kedvező piaci dinamika a hazai vállalatértékesítési és felvásárlási piacon

forrás: Prím Online, 2018. május 15. 10:59

Ugyan az elmúlt évben a közép-kelet-európai régióban és Magyarországon is bizonyos mértékben csökkent a tranzakciós aktivitás az M&A piacon, azonban a gazdasági növekedés és alacsony forrásköltségek továbbra is kedvező környezetet biztosítanak a tranzakciók megvalósulásához – derül ki a Deloitte új tanulmányából

A 2017-es évben 376 tranzakciót bonyolítottak a régióban, amely 7 százalékos csökkenést mutat a tavalyi évhez képest. A nyilvános adatok alapján a legnagyobb összegű felvásárlások a távközlési és a pénzügyi szektorban valósultak meg. Az ingatlanpiac sikeres évet zárt, több új befektető is megjelent Magyarországon.

 

A telekommunikációs és a pénzügyi szektor ügyletei mozgatták a piacot

Továbbra is a cégértékesítések több mint 60 százaléka Lengyelországban és Csehországban történik, a két legnagyobb piacon. A 2017-es évben jelentős mértékű visszaesés volt tapasztalható a horvát és szlovén piacokon, míg Bulgária és Románia tovább tudott növekedni a tranzakciók számát tekintve. A  szektorok közül továbbra is a fogyasztói szegmens és az ipar a legaktívabbak, melyek együttesen közel 45 százalékát adják a régiós tranzakcióknak.

 

„A közép-kelet-európai trendekhez hasonlóan, a hazai tranzakciós piacon is csökkenés tapasztalható. A válságot követően Magyarországon az 5 millió dollár összértéket meghaladó tranzakciók száma évi 30-35 között alakult. A múlt évben például 25, 2016-ban pedig 29 tranzakciót zártak a befektetők” – mondta el Bíró Balázs, a Deloitte Magyarország pénzintézetekért felelős vezetője.

 

A tavalyi év publikusan elérhető tranzakciói közül a telekommunikációs szektorban történtek a legnagyobb összértékű felvásárlások. Egy kockázati tőkealap, a CEE Equity Partners vásárolta meg több mint 200 millió euróért az Invitel Csoportot korábbi tulajdonosától, a Mid Europa Partnerstől. Ehhez az akvizícióhoz fűződik az elmúlt év egy másik meghatározó tranzakciója is, amely során a CEE Equity Partners tovább is értékesítette az Invitel lakossági és kisvállalati üzletágát a Digi Távközlési Zrt.-nek 141 millió euróért. 

 

A telekommunikációs tranzakciós piac további élénkülését mutatja, hogy 2018-ban is már megvalósultak nagyobb ügyeletek, ilyen például a Telenor teljes KKE régiós operációjának a cseh PPF Csoport által történő felvásárlása, vagy akár a Liberty Global német, román, cseh és magyar operációjának eladása a Vodafone számára.

 

A telekommunikációs szektor mellett mozgalmasnak bizonyult a pénzügyi szektor is, amelyhez köthető például a Netrisk Biztosítási Alkusz Zrt. eladása. A lengyel székhelyű kockázati tőkealap, az MCI Capital vásárolta meg a vállalatot közel 57 millió euróért, amelyet az Enterprise Investors értékesített.

 

A kockázatitőke-befektetők aktivitása továbbra is töretlen, Magyarországon 2017-ben a tranzakciók közel 20 százalékában pénzügyi befektető hajtott végre akvizíciót.

 

2017 - az ingatlanpiac sikeres éve 

2017 a magyar ingatlanpiac kimagaslóan sikeres éve volt. Miközben a hazai GDP 4 százalék körül növekedett és a finanszírozási költségek is történelmi mélypontra csökkentek, az ingatlanpiac külföldi és hazai megítélése is jelentősen javult. 

 

Összességében a kereskedelmi ingatlanok befektetési volumene ismét megközelítette a 2 milliárd eurót, ami kimagasló eredménynek tekinthető. Több új befektető is belépett a hazai ingatlanpiacra olyan jelentős volumenű és komplex tranzakciókkal, mint például az Aréna Plaza értékesítése (vevő: NEPI Rockcastle) 275 millió euró összértékkel. 

 

A hazai ingatlanpiac kiegyensúlyozott fejlődéséhez nagymértékben hozzájárult a külföldi és hazai befektetők kiegyensúlyozott versenye. A Deloitte tanulmányában megvizsgálta egy általa összeállított kiskereskedelmi, iroda és szálloda ingatlanokat tartalmazó elsődleges (prime) ingatlan-portfólión, hogy miként alakultak az adott ingatlanszegmensekre vonatkozó bérleti bevételek, nettó működési eredmények, a realizált értéknövekedések, illetve teljes éves hozamok. Ez alapján látható, hogy az ingatlanalapok ugyan egyre vonzóbb befektetési célponttá váltak az egyéb befektetési lehetőségekhez, például az államkötvényekhez, részvényekhez képest, ugyanakkor - részben a szabályozó által előírt magas likvid hányad miatt, részben az ingatlanalapokban lévő ingatlanok gyengébb jellemzői (kor, minőség és elhelyezkedés) révén – az ingatlanalapok nem tudtak lépést tartani az egyedi, elsődleges (prime) befektetések által elért hozamokkal. 

 

A várakozások a piaci hozamok csökkenése tekintetében jelentősen eltérőek. A Deloitte előrejelzése szerint az ingatlanértékek stabilizálódása várható, míg középtávon, ha a jelentősebb turbulenciák el is kerülik az ingatlanszektort, a finanszírozási költségek növekedésével számolni kell. 

 

A tanulmányról

A Deloitte Magyarország második ízben jelentkezik a hazai piacot vizsgáló M&A piaci kitekintőjével. A tanulmány a vállalattulajdonosok, cégvezetők, valamint potenciális befektetők számára egy könnyed összefoglalót nyújt a vállalatértékesítési és felvásárlási piac helyzetéről és aktualitásairól pénzügyi, jogi és egyéb területek tekintetében.

Kulcsszavak: piac tanulmány Deloitte

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05