Az adatok hatalma

forrás: Prím Online, 2018. május 26. 09:36

A vállalati adatvagyonban hatalmas lehetőségek rejlenek, de a valódi hasznosításhoz stratégiai, technológiai, üzleti és jogszabályi kérdések valóságos dzsungeljében kell navigálni. Az idén tizedszerre megrendezésre kerülő Budapest Data Fórum három napja az adatok izgalmas, de bonyolult világában segít eligazodni.

 

Big Data kihívások – integráció, governance, kiaknázás

A lassan tinédzserkorba lépő Big Data technológiák körül kezd kicsit alábbhagyni az izgalom, manapság már nem olyan nehéz elindítani egy kisebb adatfeldolgozó projektet, akár helyi szervereken, akár valamelyik felhőszolgáltatóra támaszkodva. 

 

A mindennapos használat során azonban számos újabb kihívásokba ütközhetnek a felhasználók, az adatok gyűjtésétől a kényelmes kiaknázásig. A Big Data rendszerek jellemzője, hogy sokféle jellegű, formátumú és ritmusú adatforrást kezelnek, ezért az adatintegráció sokszor bonyolult feladat, amelyet külön erre a célra szolgáló célszoftverek támogatnak. Itt is igaz az a mondás, hogy az adatok megfelelő összegyűjtése viszi el az erőforrások 80 százalékát.  

 

Ha már megérkeztek az adatok, akkor azokat katalogizálni, minőségbiztosítani, dokumentálni és jogosultságkezelni is kell – ez a data governance területe. Végül a felhasználók mára azt is megszokták, hogy a különböző információk másodpercek alatt rendelkezésre állnak, és ezt a sebességet Big Data adatokon egyáltalán nem könnyű biztosítani a méretek és a technikai korlátok miatt.

 

 

Első magyar Big Data Cluster Showcase

A Big Data eszközök terjedését jól illusztrálja, hogy immár hazánkban is tucatnyi vállalatnál működik kisebb-nagyobb ilyen rendszer. Van, ahol még csak az óvatos ismerkedésnél tartanak, de több helyen már évek óta éles üzemben mennek a szerverfarmok.  A konferencia szerdai napjának zárásaként színpadra lépnek a hazai clusterek tulajdonosai, üzemeltetői és felhasználói, hogy bemutassák rendszereiket és meséljenek arról, hogy néz ki közelről az együttélés a Big Datával.

 

Felhőbe költőző adattárházak

A konferencia csütörtöki napjának egyik kiemelt témája az adattárházak építése és működtetése lesz. Az idei év meghatározó trendje, hogy az olyan tradicionális szoftvercégek kínálatában is hangsúlyosan megjelennek a felhőalapú DW platformok, mint a Microsoft vagy az Oracle. Ez különösen azon vállalatok számára kedvező, ahol komoly belső szakértelem halmozódott fel a helyi rendszerek használata során, hiszen így a felhő által kínált üzemeltetési kényelmet a megszokott, ismerős szoftverkörnyezetben élvezhetik.

 

Adatalapú gyártás – Ipar 4.0

Az adatok okos felhasználása, elemzése és gyűjtése bizonyos iparágakban – például távközlés, bankok, biztosítók - évtizedes hagyományokkal rendelkezik. Ezek a cégek régóta megszokták, hogy különböző üzleti folyamataikat folyamatosan mérik, elemzik és optimalizálják, az értékesítési teljesítménytől az ügyfeleknek adott ajánlatokig. A gyártószektort az elmúlt években érte el ez a hullám, köszönhetően az egyre olcsóbb szenzoroknak – az RFID technológia mára annyira elterjedt, hogy egyes hotelekben a törülközők is egyedileg azonosíthatóak -  valamint az IOT jellegű adatfeldolgozást támogató szoftverek fejlődésének.   A felhasználási területek között szerepel a gyártásteljesítmény precíz követése, a minőséget befolyásoló tényezők monitorozása és a különböző gépek és berendezések intelligens, prediktív karbantartása is. A Magyarországon jelentős súlyt képviselő ipari szektor igényeinek kielégítésére számos hazai IT vállalat indított komoly fejlesztéseket, és immár az IVSZ (Informatikai Vállalatok Szövetsége) berkein belül is működik Ipar 4.0 munkacsoport. 

 

Adatvezérelt üzlet, adatérzékeny vezetők

Az adatok megfelelő kiaknázása a vállalatvezetés felső szintjein is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Biztos jele ennek az, hogy egyre több cég hoz létre új, kifejezetten az adatokért felelős felsővezetői pozíciót (Chief Data Officer, magyarul kb. adatgazdálkodási igazgató), akik az egész szervezetre kiterjedő hatállyal felelnek az adatok hasznosításáért. A techologia kérdések mellett a CDO-k számára az egyik legnagyobb kihívás a hagyományos módszerekhez szokott vezetőket kicsit kizökkenteni, érzékennyé és fogékonnyá tenni az adatokban rejlő lehetőségre.

 

A lehetőségekkel együtt járnak azonban kockázatok is. Az EU új adatvédelmi rendelete, a GDPR olyan komoly változásokat hoz, hogy az elmúlt 12-18 hónapban a cégek többsége kiemelt projektként kezelte a felkészülést, számtalan munkaórát beleölve a jogszabályok értelmezésébe, a belső rendszerek és folyamatok átvilágításába és a szükséges változtatások véghezvitelébe. A GDPR működéséről és várható hatásairól még szakmai berkekben is folyik a vita, azonban az nem vitatható, hogy ez a szabályzás is a vállalati adattudatosságot erősíti és ez mindenképpen hasznos.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09