BYOD okosan: a júzer is jóllakik, a biztonság is megmarad

forrás: Prím Online, 2018. július 11. 11:02

Ma már teljesen természetes, hogy okostelefonokat és tableteket használunk a mindennapi munka során. Ezeknek az eszközöknek a megfelelő felügyelete azonban még mindig számos vállalatnál okoz kihívásokat. 

Vagy a biztonsági kockázatok nőnek, vagy pedig a felhasználók nézik rossz szemmel, hogy a cég ellenőrzi a mobiljaikat, ami az IT-szakemberekre is plusz terheket ró. A Micro Focus szakértői szerint létezik arany középút, amely mind az alkalmazottak, mind a vállalatok számára megfelelő kényelmet és biztonságot nyújt.

 

A mobil eszközök használata szinte elkerülhetetlen a szervezeteknél. Egy friss kutatás arra mutatott rá, hogy a cégek 61 százaléka elvárja, hogy az alkalmazottak akkor is utolérhetők legyenek az irodán kívül, ha nem biztosítanak számukra mobiltelefont. A felmérés alapján a vállalatok 82 százalékánál ugyanis fontos szerepet játszanak a mobil eszközök a hatékony munkavégzésben, valamint a döntések gyors meghozatalában. A válaszadók háromnegyede szerint az ügyfelek megfelelő kiszolgálásához, illetve az innovációhoz és a csapatmunkához is jelentős mértékben hozzájárulnak ezek az eszközök. 70 százalék pedig úgy gondolja, hogy az alkalmazottak elégedettségét, illetve a bevételt is növeli, ha okostelefonokat és tableteket használnak a szervezetnél.

 

A cégeknek két választásuk van: vagy maguk adnak az alkalmazottaknak legalább középkategóriás szintű készülékeket, vagy engedélyezik a beosztottaknak, hogy saját okostelefonjaikat és tabletjeiket használják a munkához is. Akármelyik mellett is döntenek azonban, mindkét esetben biztonsági kockázatok merülnek fel, ezért gondoskodni kell arról, hogy ezekről az eszközökről se érhessék el illetéktelenek a céges hálózatot és erőforrásokat, és ne lophassanak el értékes információkat. A felhasználók azonban saját adataikat hasonlóan fontosnak találják, és sokukat aggasztja, ha a felügyeleti folyamatok részeként a vállalat IT-szakemberei a privát tartalmaikhoz is hozzáférnek.

 

 

Szeparációval a szorongás ellen

A Micro Focus szakértői ezért a mobil eszközök vállalati kezeléséhez olyan fejlett megoldást javasolnak, amelynek segítségével elkülönített, biztonságos munkaterületek, konténerek hozhatók létre az okostelefonokon és tableteken. Néhány éve már léteznek céges mobileszköz-felügyeleti (Mobile Device Management – MDM) szoftverek, amelyek képesek biztosítani a szervezetek számára a megfelelő ellenőrzést és biztonságot. Ezek alkalmazása azonban általában azzal jár, hogy az alkalmazottak kénytelenek átengedni a kontrollt készülékeik felett az IT-részleg számára, beleértve saját személyes alkalmazásaikat, adataikat és kommunikációjukat.

 

MDM felsőfokon

Az olyan fejlettebb termékek, mint például a ZENworks Mobile Workspace az elhatárolt konténereknek köszönhetően megszüntetik ezt a konfliktust. Ezek a telefonon található adatoktól és alkalmazásoktól elkülönítve működnek, és a „hagyományos” MDM-eszközökhöz hasonló felügyeletet tesznek lehetővé, miközben a munkavállaló privát szféráját is tiszteletben tartják. Az IT-szakemberek semmihez nem férnek hozzá a felhasználó saját tartalmai közül, a vállalati munkaterületen belül azonban továbbra is elvégezhetik a szükséges feladatokat akár távolról is. Többek között telepíthetnek, frissíthetnek vagy törölhetnek alkalmazásokat, módosíthatják a hozzáféréseket, és a teljes céges „mappát” törölhetik, ha a készüléket ellopnák vagy elveszítenék, vagy amikor az alkalmazott elhagyja a szervezetet. 

 

Ezek a megoldások egyszerre teszik lehetővé a magánszféra és a céges előírások tiszteletben tartását, mivel az IT-szakemberek semmit nem látnak a felhasználók saját alkalmazásaiból és adataiból, ugyanakkor minden szükséges feladatot egyszerűen el tudnak látni. A Micro Focus terméke ráadásul más gyártók hasonló megoldásaival is kompatibilis, így a szervezetek a már használatban lévő MDM-megoldásukkal együtt is alkalmazhatják.

 

Innovációk mindenki örömére

A ZENworks Mobile Workspace legújabb kiadása többek között már a telefonszámok és névjegyek kezeléséhez is nagyobb biztonságot kínál, mivel a hívók azonosítóit csak az elkülönített munkaterület kontaktlistájában jeleníti meg, és nem szinkronizálja azokat a telefon saját, gyári listájával. A friss verzióban továbbá arra is lehetőség nyílik, hogy az IT-szakemberek állítsák be munkaterület biztonságos böngészőjének kezdőlapját, illetve ezen a böngészőn keresztül tegyenek elérhetővé előre konfigurált webes alkalmazásokat a felhasználók számára.

 

Az új kiadás az informatikai szakemberek feladatát is tovább egyszerűsíti, mivel lehetővé teszi számukra, hogy az összes alkalmazást egyetlen központi helyen konfigurálják, illetve mostantól azt is engedélyezhetik a felhasználók számára, hogy jelszavaikat a mobil eszközről változtassák meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05