Az együttműködő mobil robotok öt alkalmazási módja

forrás: Prím Online, 2018. augusztus 16. 13:21

Az együttműködő robotok használata még mindig újszerűnek számít a belső szállítási feladatok esetében. Mindezt bizonyítja, hogy a „De mégis mit tudok ezzel a robottal csinálni?” kérdést nem egyszer teszik fel a MiR szakembereinek bemutatóik során. 

Sok vállalat nyitott az automatizációra és a robotikára, azonban a legtöbb esetben csak a gyártási folyamatokra fókuszálnak. Az anyagmozgatást és a belső szállítást még mindig emberek végzik, akik így értékes időt töltenek azzal, hogy kocsikat A-ból B-be juttassanak el. Az együttműködő robotokkal ezeket a feladatokat könnyedén, eredményesen és költséghatékony módon lehet automatizálni.  

 

A Mobile Industrial Robots (MiR) mobil robotjai nyitott felülettel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy testre szabott modulokat lehet rájuk szerelni, bármit, amit az adott feladat megkövetel. 

 

A mobil robotok öt leggyakoribb alkalmazásmódját mutatjuk be:

 

Polcegységek

A polcegységek dolga az, hogy félkész vagy kész termékeket szállítsanak a gyártósorok között, a gyártósor és a raktár között, valamint a raktáron belül. A polcegységeket általában félautomata megoldással használják, melynek során a munkatárs a robot interfésze vagy egy telepített gomb segítségével magához hívja a robotot, rápakolja a termékeket és mindössze egy gombnyomással útjára küldi azt.

 

A polcegységet emelő funkcióval is lehet használni, így a robot önálló kerekes polcokat is képes felvenni, majd letenni.

 

    

Egy polcegységgel ellátott MiR200 sebészeti eszközöket szállít a gyártóterületről a raktárba a Chicago-I Argon Medical-nél.

 

Szállítószalagok

A mobil robotokat szállítószalag modulokkal is el lehet látni, így azok rögzített gyártósorok között is képesek termékeket szállítani. Ezek legtöbbször teljesen automatizált folyamatok, ahol a robotok a tételeket a gyártósorok között mozgatják, vagy a gyártósorról a kiszállításhoz viszik őket. A mobil robot jelenti az igazítható láncszemet a hagyományos szállítószalagok és a modern megoldások között, aminek köszönhetően a vállalatok hatékonyabbá válhatnak, mivel rugalmasabban képesek termékeiket szállítani a különböző gyártósorok között.

 

A dán Kamstrup-nál a MiR100 tejesen automatitzálva működik. A robot egy robotcellánál felveszi a félkész termékeket és egy futószalag segítségével elszállítja azokat a gyártósorhoz.

 

Automata raklapvilla

A logisztika területén a mobil robotokat előszeretettel használják raklapok vontatására raklapvilla segítségével. A robot megkeresi a raklapvillát és önállóan a kívánt helyszínre szállítja azt. Így az alkalmazottaknak mindössze a villára kell pakolniuk a raklapokat, majd lepakolni őket, ezáltal értékes időt spórolnak meg, mivel nem nekik kell a szállítást elvégezni.

  

Egy MiRHook kampóval felszerelt MiR100 raklapot vontat. A robot megtalálja a rakpalvillát és önálló modon a kívánt helyre szállítja.

 

Robotkar

A mobil robotok mobilitást adnak a robotkaroknak, amelyeket olyan gyártási és logisztikai feladatoknál használnak, amelyek során automatizálható a termékek a raktárból történő ismétlődő felvétele és a megadott helyre való szállítása. Kiskereskedelmi raktárak esetében is használják őket, ahol a robotok különböző helyekről szedik össze a rendelt tételeket, amiket aztán a kiszállítási területre visznek. Ezek olyan monoton feladatok, amiket a robotok gond nélkül elvégeznek, így a felszabaduló emberi erőforrást sokkal értékesebb feladatokra lehet fordítani. Mind a mobil robotok, mind a robotkarok együttműködőek, és az emberek közvetlen közelében képesek működni, bármiféle extra biztonsági óvintézkedés nélkül.

 

Egy UR3 robotkarral felszerelt MiR100 termékeket szed össze egy raktárban.

 

Biztonsági egységek

A biztonsági egységeket leginkább a kórházakban alkalmazzák, ahol olyan gyógyszereket szállítanak önállóan, amelyeket zár alatt kell tartani. A kórházak általában nagy területű intézmények, így a mobil biztonsági egységeknek köszönhetően az alkalmazottaknak nem kell hosszú utakat végigjárni a gyógyszerekkel. Mivel a robotok képesek kommunikálni az ajtókkal és liftekkel is, nagyobb távolságokra is tudnak szállítani, bármiféle emberi közbeavatkozás nélkül. A biztonsági egységeket más iparágakban, egyéb bizalmas tárgyak szállításával is meg lehet bízni.

 

A dán Dél-Jütlandi Kórház egy MiR100 robotflottát alkalmaz a vérminták és a rákgyógyszerek szállítására. Az alkalmazott a telefonján magához hívja a robotot, és amikor a robot megérkezik, beleteszi a tételeket, majd útjára küldi.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05