Kutatás: az ingatlan.com az ingatlanhirdetési piac vezetője

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 25. 13:51

Vajon az online ingatlanhirdetések terén az ingatlan.com vagy a Jófogás a piacvezető? Bár az általános online apróhirdetési piacot a Jófogás uralja az OLX (Apród) 2015-ös felvásárlása óta, az igen jól jövedelmező ingatlanpiaci szegmensben továbbra is az ingatlan.com a piacvezető. 250 ezer feletti hirdetésszámával, frissebb hirdetéseivel, és a növekvő üzemi üzleti eredményével egyaránt megelőzi versenytársait. Az eNET és a Budapesti Corvinus Egyetem immár negyedszer vizsgálta az online apróhirdetési piacot, ezúttal az egyre fűtöttebb ingatlanpiacra fókuszálva.

Az általános online apróhirdetési piacot a Jófogás uralja

A hazai online apróhirdetési piacot 2011 és 2015 között a két legnagyobb szereplő, a Jófogás és az Apród – később OLX – elsőségért folytatott versengése határozta meg. Bár a „nagyok csatájában” az OLX állt nyerésre, végül mégis a Jófogás vette meg és olvasztotta magába az OLX magyar részét, így gyakorlatilag komoly versenytárs nélkül maradt. A piacon persze más szereplők is megtalálhatóak, például a Startapró és a Topapró, azonban ezek eredményei az eNET-BCE által 2013-ban kidolgozott módszertan mérőszámai alapján – hirdetésszám, a hirdetések frissessége, oldallátogatottsági adatok – messze elmaradnak az online apróhirdetési piacot uraló Jófogás eredményeitől.

 

Ha apróhirdetés, akkor Jófogás – ha ingatlanhirdetés, akkor ingatlan.com 

De mi a helyzet a vertikális hirdetések piacán? Ezek közül az eNET-BCE friss kutatása az elmúlt években megnövekedett ingatlanpiaci kereslet és kínálat miatt ezúttal az ingatlanpiacot vette górcső alá. 

 

1. táblázat: Az ingatlan.com, a Jófogás ingatlan, az Ingatlannet és az Ingatlanbazár hirdetési állománya 2017 és 2018 júniusában (eladó és kiadó kategória összesen)
Forrás: Wayback Machine (az oldalon elérhető júniusi napok szerint), eNET saját gyűjtés

 

Az ingatlanhirdetésekkel (is) foglalkozó oldalak közül az eNET-BCE a két legnagyobb szereplőt, az ingatlan.com-ot és a Jófogás ingatlan kategóriáját vizsgálta meg részletesebben. A hirdetések számát tekintve a 2016-os évben a Jófogás és az ingatlan.com félmilliós hirdetési állománnyal rendelkeztek, amely 2018-ra mindkét weboldalon jelentősen csökkent. Ennek oka lehet egy komolyabb adatbázis-tisztítás, illetve a lakáspiacon megnövekedett kereslet is, ezáltal a gyorsabban végbemenő tranzakciók – egy-egy lakáshirdetés jóval kevesebb ideig aktív, mielőtt elkel vagy kiadásra kerül az ingatlan.  

 

Bár az általános online apróhirdetési piacot a Jófogás uralja, az ingatlanhirdetések terén a hirdetésszám alapján már az ingatlan.com bizonyult a piac legmeghatározóbb szereplőjének: 2018 júniusában az ingatlan.com oldalán összesen 250 755 darab eladó és kiadó ingatlanhirdetés szerepelt, míg a második helyezett Jófogásén „csak” 181 119 darab. 

 

A hirdetések számán túl persze azok frissessége is döntő fontosságú, főleg a vásárlók számára, akik nem szeretik már elkelt ingatlanok hirdetéseinek böngészésével tölteni az idejüket. Bár a Jófogás 2014-ben változtatott hirdetési politikáján és a 90 napnál régebbi hirdetéseket kommunikációjuk szerint archiválják az oldalon, az irányelvek nem mindig találkoznak a valósággal: míg az ingatlan.com-nál a hirdetések 88%-a nyolc napnál frissebb és nincs az állományban 90 napnál régebbi, addig a Jófogás ingatlanos hirdetésállományának csupán 26%-a esik a 0-7 napos kategóriába és 7,38% a három hónapnál régebbi hirdetések aránya. Összességében elmondható, hogy az ingatlan.com mindegyik kategóriában több friss hirdetést tud felmutatni versenytársához képest. 

 

2. táblázat: A Jófogás ingatlan kategóriájában és az ingatlan.com oldalakon szereplő ingatlanhirdetések frissessége 2018. júniusi állapot szerint
Forrás: eNET-BCE saját gyűjtés

 

A Jófogás ingatlan kategóriájában egyébként jóval nagyobb számban fordulnak elő (az elviekben nem megjelenített) 90 napnál régebbi hirdetések (13 332 darab), mint az oldal összes többi kategóriájában együttvéve (5 175 darab). Mindez nemcsak a más ingatlanhirdetési oldalak hirdetésszámaival való összevetést nehezíti meg, de az oldal felhasználóinak a dolgát is, hiszen minél régebbi (vagy régebben módosított) egy hirdetés, annál valószínűbb, hogy már aktualitását vesztette. 

 

Az üzemi üzleti eredmények vizsgálata során az egyes cégekhez tartozó portfóliók sokasága miatt az érintett weboldalak önálló bevétele nem számszerűsíthető. Az eNET-BCE korábbi kutatásaiból kiderült, hogy a Jófogást üzemeltető Schibsted Classified Media Hungary Kft., 2014 és 2015 során is több mint 1-1 milliárd Ft-os veszteséget generált. Bár a Schibsted 2014-ben felvásárolta a hatalmas nyereséget termelő Használtautó.hu-t működtető Használtautó Kft-t, az Igazságügyi Minisztérium által üzemeltetett Elektronikus Beszámoló Portálon elérhető éves üzemi üzleti eredmények szerint a Schibsted ennek ellenére sem lett nyereséges, mínusz 71 462 000 forint adózott eredménnyel zárta a 2017-es évet. Mindeközben az ingatlan.com Zrt. a 2016-os 168 998 000 forintról 2017-re 419 095 000 forintra növelte adózott eredményét. Ehhez hozzátartozhat a cég 2015-ös portfólió-bővítése is, mely során felvásárolta a legjobb hitelajánlatokat egy helyen összesítő BankRáció.hu-t, illetve az irodapiaci keresőportált működtető iroda.hu-t.

 

A Jófogást – ha az online apróhirdetési piac egészén nem is – a vertikális piacon belül van, aki felülmúlja: a kutatás során vizsgált időszakot figyelembe véve mind az ingatlanhirdetések száma, mind azok frissessége, illetve az üzemi üzleti eredmények alapján is egyértelműen az ingatlan.com tekinthető a magyarországi online ingatlanhirdetési piac vezetőjének.

 

__________________

Az eNET-BCE a módszertan kidolgozása során abból indult ki, hogy egy hirdetés hatékonysága – a meghirdetett termék gyors eladása – számos tényezőtől függ, beleértve az elérhető képek minőségét és mennyiségét vagy éppen a hirdetés szövegének a teljességét. Az eNET-BCE módszertana ezért olyan mutatószámokra koncentrál, amelyeket nem befolyásolnak a hirdetés minőségi tényezői, így objektíven képes értékelni a szereplők tevékenységét. A felhasznált mutatószámok: hirdetések száma, hirdetések frissessége, oldallátogatottság, üzemi üzleti eredmény. A teljes tanulmány az alábbi linken érhető el: 

Ha apróhirdetés, akkor Jófogás, ha ingatlanhirdetés, akkor ingatlan.com
Szegmentáció az online apróhirdetési piacon, fókuszban az ingatlanhirdetések

 

eNET – BCE

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05