Kockázatelemzőkkel és informatikusokkal sakkozott az olimpiai női sakkválogatott

forrás: Prím Online, 2018. október 11. 16:25

Az olimpiai 5. helyezett női sakkválogatott a világ egyik legjelentősebb bankjának budapesti kollégáival sakkozott: a válogatott végül győzelmet aratott, de a Morgan Stanley sakkcsapta sem maradt szégyenben, a végeredmény így 49,5:30,5 lett az adománygyűjtő rendezvényen. Az esemény célja egyebek mellett az volt, hogy felhívják a fiatalok figyelmét arra, miért érdemes a STEM (science, technology, engineering, mathematics – azaz természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai) tudományágakat választani a továbbtanuláshoz.

A matematika, a mérnöki és az informatikai tudományok logikája, gondolkodásmódja sok szempontból közel áll a sakkhoz. A Morgan Stanley irodáiban világszerte jelentős számban dolgoznak a STEM területekről érkező szakemberek és sokan nem csupán szakmájukban, de a sakkban is komoly eredményeket értek el. Ezért talán nem meglepő, hogy a Morgan Stanley-nél világszerte komoly sakkélet van. 

 

 

„Az irodák között rendszeresek a belső sakkversenyek, ahol a magyarországi iroda mindig előkelő helyen végez, tavaly meg is nyertük a versenyt. Talán nem véletlen mindez, hiszen a vállalat budapesti irodájában dolgozó kollégák közel fele informatikával - főként a bank működéséhez szükséges infrastruktúra- és alkalmazásfejlesztéssel foglalkozik, de jelentős a pénzügyi, kockázatelemző, matematikai modellező csapat is. Ennek megfelelően munkatársaink többsége a STEM területeken, a technológia, az informatika vagy a matematika területén szerzett felsőfokú végzettséget, az átlaghoz képest talán több a sakkban komolyabban is járatos kolléga, sőt még nemzetközi sakkmester is dolgozik nálunk. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a legjobb magyar sakkozónők elfogadták felkérésünket. Ezúton is szeretnénk gratulálni az olimpián elért kiváló eredményükhöz.” – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője, aki egyébként versenysakkozóként is részt vállalt az eseményen. A szakember hozzátette, hogy most először rendeznek olyan összecsapást, amely során egy nemzeti válogatott versenyzőit hívják ki. Október 10-én a Morgan Stanley Sakk Piknik rendezvényen a sakkolimpián nemrég kiváló 5. helyezést szerző női sakkválogatottal mérkőztek meg. A vállalat dolgozói adományokat ajánlottak fel és megtippelhették a mérkőzések eredményét, a nyertesek pedig Polgár Judittal játszhatnak egy partit. A támogatásokat a Bátor Tábor és a Polgár Judit Sakk Alapítvány számára ajánlották fel a csapatok.

 

 

Az esemény fővédnöke Polgár Judit, nemzetközi sakk nagymester, ötszörös arany- és ezüstérmes sakkolimpikon volt. „Nagy öröm számomra, hogy a Morgan Stanley felvállalta a sakk népszerűsítését, miközben sokat tesz a fiatalok képzéséért és kiemelten azért, hogy a nők is jobban érvényesüljenek a tudományok és az üzlet terén. Emlékszem, hogy nőként eleinte furcsa volt a férfiak világában sakkozni, de mára ezek a határok, főleg az üzleti területeken egyre inkább eltűnnek, és ehhez szükség van az ilyen és hasonló kezdeményezésekre.” – mondta el a legismertebb magyar sakkozónő. „A sakk számos, a karrierben is hasznosítható készséget tanít.  Éppen ezért gondolom úgy, hogy a fiatalok megismertetése a sakkal nem csupán a sport, hanem a karrierépítés miatt is fontos. Tulajdonképpen nem is a sakkot, hanem a sakkal tanítunk. A rendszerben gondolkodásról, a döntés képességről, a döntések következményéről, kitartásról, türelemről, vagy éppen a felelősségvállalásról és persze a másik elismeréséről, sportszerűségről is szól mindez. A sakk logikai gondolkodása pedig később segíthet akkor is, ha matematikus, mérnöki vagy IT területen tanul tovább valaki. Számomra az a legfontosabb, hogy felkeltsük a fiatalok és a szüleik figyelmét minderre, ez a mai izgalmas Sakk Piknik pedig kiváló alkalom rá.” – tette hozzá Polgár Judit.

 

 

Lányok és a STEM: a diverz csapat hatékonyabb is

A trendek azt mutatják, hogy a STEM irányokban továbbtanuló fiatalok helyezkedhetnek el a legjobb eséllyel a munkaerőpiacon itthon és más országokban is, például az informatikában, kockázatelemző vagy mérnöki területeken. Ha az informatikát nézzük, Magyarországon számtalan szakember azonnal munkába tudna állni, míg a statisztikák szerint Európában hihetetlenül sok új informatikai álláshely jöhet létre következő 3-5 évben. Vagyis ezen a területen kiváló lehetőségek adódnak, ennek ellenére lényegesen kevesebb lány választja a STEM szakirányokat, így az informatikát is. 

 

 

„Él egy erős tévhit, miszerint az IT és technológiai terültek inkább férfias szakmák. Mi úgy látjuk, hogy ez nem igaz. Éppen olyan kiváló karrierutat biztosíthat mindez egy nőnek, mint egy férfinak. A Morgan Stanley szeretné megmutatni, hogy minden fiatal tehetségének megfelelő szakmai életpályát jelenthet az IT vagy más STEM tudományág, nemre való tekintet nélkül. Szeretnénk, ha az esélyegyenlőség alapvető és kikerülhetetlen értékmérő szemponttá válna a kutatás-fejlesztés és innováció, IT és matematika területén. Ebben van gazdasági racionalitás is: számos kutatás és saját tapasztalataink is bizonyítják, hogy a sokszínű, nemek arányában is kiegyensúlyozott csapatok sikeresebben tudnak dolgozni. A sakk piknik is erről szól: felhívni a figyelmet a STEM tudományokra és a nők aktívabb szerepvállalására a kapcsolódó szakmákban.” – összegezte Fogarasi Norbert. 

 

A vállalat nem először szervez programot hasonló célokkal. Egyik legújabb Morgan Stanley kezdeményezés ezen a téren a „Smartiz”, melynek során középiskolás lányok tanulhatnak a matematika gyakorlati oldaláról és megismerkedhetnek az informatika alapjaival is játékos, könnyed módon. De a vállalat támogatta a középiskolás lányok matematika olimpiájára utazó magyar csapatot, és számos matematika versenyt is felkarolt.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05