Médiatanács: hibás korhatár-besorolású volt egy Balázsék-műsor

forrás: Prím Online, 2019. február 14. 15:11

A budapesti Rádió 1-en hallható Balázsék című műsor egyik szeptemberi adásának helytelen korhatár-besorolása miatt bírságot szabott ki a Rádió 1 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa eheti ülésén, valamint – többek között – további öt évre megújította a Cegléd Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. A grémium emberi méltósággal kapcsolatos állampolgári bejelentésekről is döntött.

Rádiós döntések

A Médiatanács – állampolgári bejelentés alapján – vizsgálta a Budapest 96,4 MHz-es körzeti rádiós frekvencián kereskedelmi jelleggel működő Rádió 1 Balázsék című műsorszámának tavaly szeptember 11-én sugárzott adását, melynek rossz korhatár-besorolása miatt 350 ezer forint bírságot rótt ki. A médiaszolgáltató a műsorszámot a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, holott az a vizsgálat megállapításai szerint – a halmozottan megjelenő, szexualitásra való utalások miatt – a 16-os kategóriába tartozott, így azt ebben a formában csak 21 óra után lehetett volna közzétenni a reggeli órák helyett. A jogsértés azért is különösen súlyos, mert a széles körben elérhető műsorszámok befolyásoló hatása kifejezetten jelentős, és a média által felkínált modelleket a serdülők kritika nélkül hajlamosak befogadni, a besoroláskor pedig az érintett korosztály legfiatalabb tagjaira, tehát ez esetben a 12 évesekre is figyelemmel kell lenni. Mindezek alapján a védendő korosztály 12-14 éves tagjai feltehetően nem tudták megfelelően értelmezni a hallottakat. A rádióműsorok korhatárbesorolását maguk a rádiók végzik a médiatörvény által meghatározott paraméterek alapján, ezeket azonban utólag ellenőrizheti a Médiatanács hivatalból, illetve állampolgári bejelentés alapján is.

 

A Budapest 101,6 MHz-es frekvencián üzemelő helyi, közösségi SOLA Rádió egy tavaly októberi adáshét vizsgálata alapján kevesebb magyar zenét, helyi közéleti és mindennapi életet segítő, valamint a rádió vállalt műsorprofiljának megfelelő műsorszámot, illetve több ismétlést tett közzé a szerződésében vállaltakhoz képest, ezért a Médiatanács 10 ezer forint bírságot szabott ki a szolgáltatóra. A Szarvas 105,4 MHz-es frekvencián hallgatható kisközösségi Rádió Szarvas egy tavaly novemberi adáshét vizsgálata alapján kevesebb szöveges, közszolgálati és helyi közéleti és mindennapi életet segítő műsorszámot tett közzé, viszont a vállaltnál több ismétlést és reklámot tett közzé a szerződésében foglaltakhoz képest, ezért a szolgáltatót szintén 10 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte a Médiatanács. 

 

A grémium a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket, és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó közönségarányokat is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

 

A médiaszolgáltató kérelmére további öt évre megújította a testület a Cegléd 92,5 MHz-es helyi rádiós frekvencián kereskedelmi jelleggel működő Cegléd Rádió szolgáltatójának hét év után lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát. 

 

Emberi méltósággal kapcsolatos állampolgári bejelentések

Állampolgári bejelentések nyomán vizsgálta a testület az ECHO TV csatorna Bayer show című műsorszámának 2019. január 13-án közzétett adását is, mellyel kapcsolatban nem indít eljárást. A bejelentők beadványaikban sérelmezték, hogy a műsorszámban minősíthetetlen hangnemben beszéltek egy tüntetésen felszólaló 18 éves diáklányról, az emberi méltóság, a személyiségi jogok – így a jó hírnév – megsértését vélelmezték, illetve kifogásolták, hogy az adás korhatár-besorolás nélkül került fel később a legnagyobb videómegosztóra. A Médiatanács megállapította, hogy a bejelentésekben vitatott tartalom egy konkrét személlyel kapcsolatos véleménynyilvánítás volt, amely önmagában – bár az valóban sértő lehetett az érintett személyre nézve – alkalmatlan arra, hogy a magánérdek sérelmén túlmutató, a közösség sérelmét is megvalósító médiaszolgáltatói magatartásnak legyen tekinthető. A testület azonban kizárólag a közérdek, azaz jelen esetben a nézők, hallgatók védelmében jogosult eljárni: a médiaszabályozásban ugyanis az emberi méltóság védelme nem az egyént védő személyiségvédelmi eszköz, hanem akkor alkalmazható, ha az emberi méltóság intézményes értékét devalválják a közönség szemében. A műsorszegmensben elhangzott kijelentések kapcsán a nevesített személynek egyéni személyiségvédelmi eszközökkel, bírósági úton, polgári vagy büntetőeljárás keretében van módja arra, hogy érvényesítse igényét.

 

A televízióban közzétett műsorszám kapcsán a tanács rögzítette, hogy médiaszolgáltató által megállapított, 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szempontjából problematikus elemet a műsorszám nem tartalmazott. A YouTube videómegosztón megjelent tartalommal kapcsolatban pedig a Médiatanácsnak szintén nincs hatásköre eljárni, mert a videómegosztó üzemeltetője nem minősül médiaszolgáltatónak és így nem tartozik a sajtó-, illetve a médiatörvény hatálya alá.

 

Az Echo TV Informátor című műsorszámának tavaly július 13-ai, hajléktalanokkal, a szabálysértési törvény vonatkozó módosítása nyomán kialakult társadalmi vitával foglalkozó adásával kapcsolatban is érkezett a Médiatanácshoz állampolgári bejelentés, amely az emberi méltóság megsértését, illetve annak kirekesztő jellegét kifogásolta. A testület megállapította, hogy a vitatott médiatartalom nem lépte át azt a tartalmi tűrésküszöböt, amely az emberi méltóság intézményes védelme érdekében a sajtószabadság korlátozását, azaz a hatóság beavatkozását indokolná. A sajtótörvény kirekesztésre vonatkozó rendelkezései szintén nem sérültek, a műsorszám nem volt alkalmas arra, hogy a hajléktalanok közösségével szembeni előítéletek kialakulását eredményezze, illetve a társadalomban már létező sztereotípiákat tovább erősítse.

 

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után válnak nyilvánossá.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőbe mutató adatvizualizációs megoldások az SAP és az IFUA Horváth versenyén

Kihirdették az SAP Hungary és az IFUA Horváth adatvizualizációs versenyének nyerteseit. Ötven csapat mérte össze tudását az egyetemi és vállalati szférából. A versenyzőknek az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) segítségével kellett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által biztosított adatokból látványos és lényeges összefüggéseket bemutató adatelemzéseket készíteniük és prezentálniuk. 

2024. április 17. 19:55

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09