Az elmúlt évben jelentősen elszaporodtak a crypto-bányász programok

forrás: Prím Online, 2019. február 18. 19:17

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kiadta 2019-es biztonsági jelenségét, mely ismerteti a cyber-bűnözést segítő eszközök és szolgáltatások demokratizálódási folyamatát, melynek során – az egyre növekvő „malware-mint-szolgáltatás” jelenség részeként – a legmagasabb szintű támadási módszerek is elérhetővé váltak bárki számára, aki hajlandó értük fizetni.

A biztonsági jelentés összefoglalja a Check Point kutatói által 2018 során megfigyelt, legfontosabb cyber-támadási trendeket; jelentős növekedést mutat ki azon támadás típusok terén, melyeket úgy terveztek, hogy a vállalati biztonsági csapatok észlelési szintje alatt maradjanak. Ugyanakkor a jelentés kitér arra is, hogy a vállalatok informatikai és biztonsági csapatai mely cyber-támadásokat tekintik a legveszélyesebbnek szervezetük számára. A jelentés legfontosabb megállapításai:

  • A crypto-bányász programok észrevétlenül működhetnek a hálózatokban: 2018 során a crypto-bányász programok tízszer annyi szervezet rendszerét támadták meg, mint a zsaroló programok, miközben öt IT-biztonsági szakember közül csupán egy volt tudatában annak, hogy vállalatát bányász program fertőzte meg. Világszerte a vállalatok 37%-át támadták meg crypto-bányász programok; a vállalatok 20%-át továbbra is heti szinten érik támadások annak ellenére, hogy 80%-kal csökkent a crypto valuták értéke.
  • A szervezetek alábecsülik a crypto-bányászat okozta veszélyeket: arra a kérdésre, hogy mit tartanak a legkomolyabb veszélynek szervezetük szempontjából, csupán 16% válaszolta a crypto-bányászatot, miközben kiemelték a DdoS támadásokat (34%), az adatszivárgást (53%), a zsaroló programokat (54%), és az adathalászatot (66%). Tekintve, hogy a crypto-bányász programok könnyedén bejutást biztosíthatnak más típusú rosszindulatú programoknak.
  • A malware-mint-szolgáltatás üzteli modell előre törése: a GandCrab Ransomware-as-a-Service affiliate program azt mutatja be, hogy ma már az amatőrök is profitálhatnak a zsaroló programok által kínált üzletből. A felhasználók az áldozatoktól kizsarolt összeg 60%-át tartják meg, a fennmaradó 40% pedig a fejlesztőket illeti meg. A GrandGrabnek 80-nál is több, aktív tagja van, 2018-ban mindössze két hónap alatt több, mint 50.000 áldozatot fertőzött meg, és 300-600.000 dolláros kárt okozott.

 

 

„Biztonsági jelentésünk 2019-es kiadása bemutatja, hogy a cyber-bűnözők miként fedeznek fel sikeresen titkos, új módszereket és üzleti modelleket, mint például a malware tagsági programok, melyek révén maximalizálni tudják illegális bevételeiket, miközben csökkentik a lebukás kockázatát. Azonban az észrevétlenség nem kell, hogy figyelmetlenséget is jelentsen: annak ellenére, hogy a cyber támadások 2018 során kevésbé voltak előtérben, továbbra is pusztítanak és veszélyesek,” - mondta Peter Alexander, a Check Point Software Technologies vezető marketing igazgatója. „Ezen fejlemények nyomon követésével, és a figyelem felkeltésével a jelentésünk segíti a szervezeteket az őket érő fenyegetések jobb megértésében, és azoknak az üzletmenetre való hatásának kiiktatásában.”

 

A Check Point 2019-es biztonsági jelentésének alapja a ThreatCloud intelligence, a legnagyobb, a cyber bűnözéssel szemben harcoló, kollaboráción alapuló hálózat, mely fenyegetésekkel kapcsolatos adatokat és támadási trendekkel kapcsolatos információkat szolgáltat a szenzorok globális hálózata számára. Ezen kívül a jelentés készítéséhez felhasználták a Check Point-nak az év 12 hónapja során végzett kutatói vizsgálatait, valamint az IT szakemberek és C-szintű vezetők körében végzett, új felmérés eredményeit, melyben a napjaink támadásira való felkészültségüket kutatták. A jelentés megvizsgálja a különböző ipari szektorokra jellemző, legújabban felmerülő fenyegetéseket, és átfogó képet nyújt a rosszindulatú programok, a feltörekvő adatszivárgási vektorok, valamint a nemzeti-szintű cyber-támadások terén tapasztalható trendekről. Ugyancsak tartalmazza a Check Point véleményvezéreinek szakértő elemzéseit, melyek segítik a szervezeteket a jelen és a közeljövő komplex, ötödik generációs cyber-támadásainak megértésében, és az azokra való felkészülésben.

 

A teljes jelentés elérhető online: https://research.checkpoint.com/2019-security-report-vol-2-under-the-hood-of-cyber-crime/

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50