Magyar startupperek építhetik a jövő okos városait

forrás: Prím Online, 2019. február 21. 13:55

Világszerte egyre nagyobb teret hódít a fenntartható települések koncepciója. Az okos város remek befektetési lehetőség az előrejelzések szerint, ám a technológia kínálati oldalán bőven vannak még kiaknázatlan területek. Az EIT Climate-KIC inkubációs programja február 28-ig olyan magyar vállalkozások jelentkezését várja, amelyek elősegítik a városi lakosság életminőségének javítását, vagy a klímaváltozás egyéb kihívásaira nyújtanak megoldást.

Az Orbis Research tavaly publikált jelentése szerint az okos városok piacának értéke 2017-ben 529 milliárd dollár volt, 2023-ra pedig közel négyszeresére növekedhet.* A várható intenzív bővülés azt mutatja, hogy számtalan eddig kihasználatlan lehetőség rejlik a fenntartható, okos megoldások városüzemeltetés szintű alkalmazásában. A lakóhelyváltást érintő trendek között a legkiemelkedőbb várhatóan a városban élő lakosság növekedése lesz – az elemzés 2025-re globálisan 58 százalékos növekedést jósol. Mindez komoly településüzemeltetési kihívásokat hozhat magával, amelyre az intelligens városkoncepció hatékony megoldást nyújt; biztosítja többek között a megfelelő édesvíz-hozzáférést, a tiszta energiaellátást, az okos épületeket és a hatékony, környezetkímélő közlekedést.

 

Barcelona és London élen járnak a fejlődésben, a városi terület növekedését a lakosság mindennapi életének könnyebbé és egyszerűbbé tételére alapozták. Barcelonában érzékelőket telepítettek, és a belőlük kinyert információk segítségével befolyásolják a forgalmat, figyelik a levegő minőségét és a zajszintet, valamint az esőzések után optimalizálják a locsolórendszerek működését a vízpazarlás elkerülésének érdekében. A becslések szerint a következő 10 évben 1 millióval növekszik London lakossága, amely 2030-ra eléri a 10 millió főt. A városban átfogó technológiai fejlesztések indultak; létrehozták a mindenki számára elérhető ingyenes London Datastore adatmegosztó portált, ahol bárki hozzáférhet a fővárosra vonatkozó környezeti, egészségügyi, közlekedési, gazdasági és közösségi adatokhoz, megkezdték az intelligens úthálózati és közlekedési rendszerek kiépítését és egy új technológiát alkalmazva hasznosítják az alagutakban, föld alatti tárolókban termelődő hulladékhőt.

 

 

Magyarországon is tetten érhetők az okos város kezdeményezések; jó példa erre Budapest XIII. kerülete. Az Önkormányzat képviselő-testülete nemrégiben fogadta el az önkormányzat Intelligens Kerület-koncepcióját, amelyet 2033-ig valósítanak meg. A stratégia magában foglalja többek között a partnerközpontú közszolgáltatások és a közterületi parkolási rendszer fejlesztését, valamint a Smart Net közterületi wifi rendszer bővítését is.

 

A tehetséggondozás és az új vállalkozások piacra lépése kritikus fontosságú a folyamatosan bővülő digitális gazdaságban. Az EIT Climate-KIC Accelerator powered by KPMG program idén tavasszal is várja azon fenntartható megoldásokban, zöld technológiákban gondolkodó startupok jelentkezését, amelyek akár az okos városok létrejöttét segítenék elő ötletükkel, akár más területen nyújtanak megoldást a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére. A program bármilyen érettségi szakaszban lévő startup számára ideális, hiszen az anyagi támogatás mellett stratégiai tanácsadás is várja a résztvevőket.

 

A startupok 2019. február 28-ig jelentkezhetnek az EIT Climate-KIC Accelerator powered by KPMG programra. 

 

Jelentkezés és további információ: https://klimainnovacio.hu/hu/program/akcelerator-program-startup-ok-reszere

 

_______________

* https://www.reuters.com/brandfeatures/venture-capital/article?id=30881

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05