3,5 millió eurós tőkebevonással szintet ugrik a Codecool

forrás: Prím Online, 2019. február 25. 08:52

Működésének negyedik évében újabb, ezúttal 3,5 millió euró kockázati tőke befogadásáról írt alá megállapodást a Codecool programozó iskola. A korábbi befektetők ismét bizalmat szavaztak a cégnek és új szereplőként a Lead Ventures Alapkezelő Zrt. is támogatja a társaság további növekedését és nemzetközi terjeszkedését.

2017. tavaszán a PortfoLion 2 millió euró kockázati tőkét fektetett be a Codecool programozó iskolába. Ezúttal egy újabb – szaknyelven “Series-B” – körben jut tőkéhez a társaság. A finanszírozási kör vezető befektetőjeként a 2018-ban indított, és Magyarországon, illetve Közép-Kelet Európában 100 millió eurót befektetni kívánó Lead Ventures is a befektetők közé lép. A PortfoLionnal közösen ebben a körben együttesen 3,5 millió euró erejéig támogatják a Codecool vezetése által képviselt üzleti modellt, ezzel a programozó iskolát a legnagyobb szereplővé teszik hazánkban és a régióban is. A befektetést a növekedés további gyorsítására, új campusok nyitására fordítja.

 

„Az összeszerelő üzem szerepkör minden bizonnyal tovább fog csökkenni. A közép-kelet-európai régió országainak további növekedését az fogja meghatározni, hogy mennyire sikeres abban a folyamatban, amit röviden digitális transzformációnak szoktunk hívni” – magyarázza Vinnai Balázs, a Codecool társalapítója. Az üzleti folyamatok, a gyártástól az árumozgatáson át az értékesítésig, és mindezen tevékenységek irányítására kiterjedően digitalizálódnak, automatizálódnak. Ehhez szakképzett munkaerőre van szükség, ráadásul nem csupán a technológiai cégeknél, hanem minden ágazatban, a termelő vagy szolgáltató cégeknél is. Uniós szinten úgy becsülik, hogy 2020-ra 700 ezer főre nőhet az informatikai képzettséget igénylő betöltetlen álláshelyek száma, és Magyarországon is tízezres léptékben beszélnek ilyen munkaerő hiányáról. Ezzel a kereslettel a hagyományos oktatási struktúrák nem képesek megbirkózni. Ezért óriási az igény az intenzív képzést és totálisan új megközelítést kínáló intézményekre. A Codecool innovatív oktatási és munkaerő-közvetítési modellje alig három év leforgása alatt bizonyított. Mára 400 ember végzett náluk és jutott programoz ói álláshoz közel 100 vállalati partnerüknél, akár úgy is, hogy korábban semmilyen előképzettséggel nem rendelkeztek e téren. Jelenleg 2 országban, 4 campuson 500 diák tanul. Ez a szám részben az iskolahálózat idei romániai piacra lépése miatt, év végére 800 főre nő.

 

 

A társaság 2023-ra Európa meghatározó szolgáltatója kíván lenni a digitális munkaerő képzésben és munkaerő-utánpótlásban. Eddig az időpontig legalább 10 campus megnyitását és egy közel tízezer főből álló alumni hálózat felépítését tervezik. Ezt a hazai és külföldi terjeszkedést támogatják a mostani befektetéssel a régió több országában tevékenykedő kockázati tőkebefektető társaságok, a Lead Ventures Alapkezelő Zrt. és a PortfoLion. 

 

"Örömünkre szolgál, hogy az első befektetésünk - céljainkkal összhangban - egy olyan sikeresen növekvő, magyar hátterű cégben valósul meg, amely további fejlődéséhez jelentősebb összegű tőkebevonást igényel. A Codecool oktatási megközelítése teljes mértékben összecseng a Lead Ventures azon törekvésével, hogy megtalálja a piac innovátorait és őket növekedésükben támogassa. Az innováció növekvő tőkeigényének biztosítása kulcsfontosságú tényező a régió jövőbeni versenyképessége szempontjából” – erősítette meg Galácz Ábel, az alapkezelő vezérigazgatója.

 

Az oktatási technológiák piaca az egyik legélénkebb befektetési terület a világon, Európában is 700 millió dollár kockázati tőke áramlott 2018-ban ebbe a szegmensbe. A Codecool a XXI. század kihívásaira készíti fel a modern munkavállalót a munkaerőpiac igényei alapján. Innoválja a tradicionális képzési folyamatokat és kiemelkedő szerepet ad oktatásában a modern munkahelyi kultúrákban fontosnak számító szoft-képességeknek is mint a konfliktuskezelés, üzleti gondolkodás, visszajelzés-kultúra kialakítása.

 

“Az iskolák naprakész és használható tudást biztosítanak, kiemelkedő eredményeket tudnak felmutatni az itt végzett diákok. A PortfoLion a már korábban tapasztalt ambiciózus régiós terjeszkedést támogatja továbbra is a Codecool-nál. Úgy látjuk továbbra is nő a hiány a képzett munkaerő területén. Az újabb befektetés mellett, üzleti és pénzügyi szaktudással segítjük a célok megvalósítását” - nyilatkozta az aláírás kapcsán Nieder Jenő, a PortfoLion vezérigazgató-helyettese.

 

A Codecool a végzett diákjait szinte kivétel nélkül IT területen helyezi el, már 7 különböző országban vannak vállalati partnerei. Magyarországon a Codecool elsőként kínálta állásgaranciával a programozói képzést, melyben 99%-os sikerrátával büszkélkedhetnek. A cégcsoport dinamikusan növekszik, a 2017-es 1,3 millió után a tavalyi bevétele már 3,2 millió euró volt, idén pedig 5 millió euró a cél.

 

A mostani Series-B befektetési kör a következő 6 hónapban további legfeljebb másfél millió euró erejéig még más neves, az oktatási technológiák területén tőkebefektetőként tevékenykedő, nemzetközi cégek előtt is nyitott marad.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05