Megállíthatatlanul terjeszkedik a dán robotikai cég a kelet-európai régióban

forrás: Prím Online, 2019. március 4. 18:53

Az OnRobot – az együttműködő robot-kiegészítők vezető gyártóvállalata sikerekkel zárta a tavalyi évet a magyar piacon, és további, gyors fejlődést prognosztizál 2019-re! 

Az újonnan, három cég összeolvadásával alakult dán óriás többek közt magyar gyökerekkel is rendelkezik, és az innovatív megoldásaival új területeket nyitott meg tavaly az együttműködő robotika felhasználásában.

 

Piaci jelenlét és a disztribútori hálózat megerősítése 

Az OnRobot A/S 2018 júniusában jött lére három innovatív end-of-arm tooling vállalat (az amerikai Perception Robotics, a magyar OptoForce, és a dán On Robot) összeolvadásából, annak érdekében, hogy tovább gyorsítsa az együttműködő robotok folyamatos piaci térnyerését. A vállalat tavaly egy további robotikai céget is megvásárolt, a Purple Robotics-ot. Érdekesség, hogy a dániai központ ellenére az OnRobot fejlesztéseinek egy része a hazai vonatkozásoknak köszönhetően jelenleg is Magyarországon történik.

 

 

Üzleti modelljének, – a robot-kiegészítők disztribútori hálózaton keresztül történő értékesítésének -  köszönhetően  a hazai végfelhasználók is első kézből kaphatnak segítséget az end-of-arm toolok rendszerbe történő integrálásához. A vállalat már most 40 forgalmazóval és integrátorral rendelkezik a régióban, többek között Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban és Szlovéniában. Az OnRobot szakértőinek tapasztalata szerint a régióban sok kis- és középvállalat egyelőre még bizonytalan az automatizálással kapcsolatban, nem ismerik a a kobotok által nyújtott lehetőségeket, és segítséget. Az automatizáció azonban nem pusztán a versenyelőny megszerzésében segíti a vállalatokat, hanem a túlélés eszköze is a piacon. Azok, akik ezt már felismerték, egy újabb lépést tettek a sikeres működés felé és a termelésük hatékonyságának növelése érdekében.  

 

„Az együttműködő robotok piaca kétszámjegyű növekedési mutatókkal halad előre, aminek köszönhetően az ipari automatizáció úttörő fejlődése egy új valóságot teremt, ahol a kobotkar egy alapvető tartozékká válik, és a valódi innováció már az end-of-arm tooling, azaz a végszerszámok körében történik. Annak érdekében, hogy támogatni tudjuk ezt a növekedést, csökkentenünk kell a kobotok telepítéséhez szükséges időt, hogy a gyártóvállalatok még több robotot tudjanak alkalmazni ugyanazzal a személyzettel. A jövőt illetően az intelligens és zökkenőmentesen integrálható end-of-arm tooling még nagyobb jelentőséggel fog bírni az együttműködő alkalmazások kapcsán.” – mondta Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója.

 

 

Itthon a két legnépszerűbb feladat, mint mondják, amiért a gyártóvállalatok end-of-arm tool-okba fektetnek, az ún. „pick & place” (felvétel és lerakás) illetve „machine tending” (gépkiszolgálás). 

 

Nagyratörő célok 2019-ben is

A dán vállalat 2019-ben is folytatja intenzív terjeszkedését a kelet-európai piacon, amely a tavalyi évben a globális bevételek 10%-ért volt felelős. (Európa a globális bevétek 56%-áért.) Az OnRobot most is magabiztos célokat tűzött ki az idei évre vonatkozóan, és az értékesítési előrejelzéseket figyelembe véve a vállalat a forgalmát továbbra is konzekvensen növelni szeretné.  Terveik között szerepel további termékek bevezetése, fejlesztési és egyéb akvizíció is. A növekvő termékskála pedig különböző ismeretű rendszerintegrátorokat/partnereket kíván, így e téren is bővülés várható. 

 

Új régiós központ Varsóban

Február elején a vállalat megnyitotta kelet-európai központját is Varsóban, Lengyelországban, amitől azt reméli, hogy megerősíti a cég tevékenységét az egész régióban. A régió vezetésének feladatát ezen túl egy új general manager, Aleksander Marinkovic látja majd el.

 

 

Aleksander Marinkovic 2019 februárjában csatlakozott az OnRobot-hoz és a teljes Közép- és Kelet-Európai régióban történő csapat-, értékesítési terület és forgalmazói hálózat fejlesztéséért fog felelni. Több mint 10 év szakmai tapasztalattal rendelkezik a Közép- és Kelet Európai ipar területén. Mielőtt csatlakozott volna az OnRobot-hoz, a Mettler-Toledo-nál az ipari tevékenységet felügyelő igazgató pozícióját töltötte be. Korábban az ABB teljesítményelektronika üzletágának értékesítési vezetőjeként dolgozott, ahova a Schneider Electric-től került. Aleksander Marinkovic a Varsói Műszaki Egyetem elektronikai szakán végzett, hobbijai között a töltőtollak, a fotózás és az utazás szerepel.

 

„Szeretnénk elérni azt, hogy a vásárlóinknak biztos hozzáférése legyen az együttműködő alkalmazásokhoz, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy olyan feladatokat robotizáljanak, amelyeket korábban nem lehetett volna robotizálni. Mint a Közép- és Kelet Európai régió új general manager-e, a feladatom az, hogy minden eszközt elérhetővé tegyek az OnRobot számára, amikkel annyi helyi vállalatot el tudnak érni, amennyit csak lehetséges, különös tekintettel a KKV szektorra, akik így a robotizációnak köszönhetően versenyelőnyre tehetnek szert”.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05