Online vásárlás Magyarországon

forrás: Prím Online, 2019. március 21. 10:02

Bár vitathatatlan tény, hogy a netes vásárlás mennyivel kényelmesebbé teszi az emberek életét, a kereskedőknek mégis érdemes a jelenség mélyére nézni és az esetleges kihívásokkal megküzdeni, megoldásokat keresni. Milyen eszközöket használnak például a magyarok online vásárlás esetén? Mennyit költenek ilyenkor? Hogyan változik a vásárlói trend az év folyamán? Férfiak vagy inkább nők veszik igénybe ezt a szolgáltatást? A Picodi.com elemzői ezeknek jártak utána a tavalyi és az idei év rendelkezésre álló adatai alapján.

Az okostelefonok a rangsor végén kullognak

Annak ellenére, hogy az okostelefonok népszerűsége továbbra is világszerte töretlen, úgy tűnik, a magyarok inkább asztali számítógépen vagy laptopon bonyolítják legszívesebben vásárlásaikat. Háromból mindössze egy neten történt tranzakciót hajtottak végre okostelefonról a tavalyi évben.

 

A Picodi adataiból az is kiderült: a tabletről történt rendelés esetén körülbelül 3 ezer forinttal kevesebbet költ egy átlagos vásárló a számítógépről történő vásárlással szemben. Tabletről átlagosan 6277 forintot, számítógépről 9229 forintot költöttek.

 

Az egyik talán legfontosabb kérdés: nők, vagy inkább férfiak szeretnek online rendelni? A górcső alá vett számok alapján úgy tűnik, a hölgyek (66%) jobban kedvelik ezt a rendelési formát, mint a férfiak (34%).

 

Nem meglepő, hogy a fiatal felnőtt korosztály preferálja leginkább ezt a vásárlási módot. Az online vásárlók 31%-a 25-34 év közötti. Őket követi a 35-44 éves korosztály (28%), majd a 18-24 évesek (13%). A fennmaradó 28% a 45 év feletti korosztály tagjai.

 

 

Sűrű év vége

A Picodi elemzése alapján úgy tűnik, februárban költenek a legtöbbet a magyarok: az átlagos rendelési érték ebben a hónapban a legmagasabb: 10 246 forint. Ezt követi a rangsorban szeptember és október (7371 és 7227 forinttal).

Ezzel szemben például novemberben az átlagos költés “mindössze” 4838 forintra tehető – ez az eredmény elsőre meglepő, hiszen erre a hónapra esik a Black Friday akció is. A látszólagos ellentmondásra azonban egyszerű a válasz: ebben az időszakban bár kisebb összegben, de több helyről adnak le rendelést a vásárlók, így az egy tranzakció idején elköltött összeg kevesebbnek tűnik, de több helyről (boltból) adódik össze. Ezt támasztja alá, ha nem az átlag költési értéket, hanem a valódi vásárlások számát vizsgáljuk: Novemberben éri el a vásárlói aktivitás a legmagasabb számot – több, mint az éves rendelések egynegyedét erre a hónapra időzítik a vásárlók.

 

A második legforgalmasabb hónapnak – nem meglepő – december mutatkozik (14.3%), a karácsonyi ajándékokat utolsó pillanatban beszerzők száma ugyanis megdobja ekkor a forgalmat. Ezt az ezt követi a rangsorban október (9.7%). A legalacsonyabb aktivitást januárban mutatják az online vásárlók, az átlagos költés ekkor 6145 forintra tehető.

 

Ha az egy héten belüli, naponkénti megoszlást vesszük alapul jól látszik, hogy a magyarok hétfőnként vásárolnak a legkevésbé, a hét második felében és a hétvége közeledtével azonban egyre inkább – kifejezetten szerda és csütörtök mutatkozik népszerűnek. A napszakok tekintetében délután, este tűnik a legforgalmasabbnak, ami nem is csoda, hiszen az akciók többségét este 7-8 körül teszik publikussá az online boltok. A rendelések 32.5%-át 12 és este 6 között adják le a vásárlók.

 

A legnépszerűbb termékkategóriák – online vásárlás esetén – a ruházat, elektronikai eszközök, cipők és minden egyéb, kínából rendelt kiegészítő.

 

Online vásárlók világszerte

Mintegy 35 ország netes vásárlóinak szokásait vették górcső alá – azon belül is arra voltak kíváncsiak, mely eszközökről és milyen értékben adják le rendeléseiket. A magyar vásárlók mindössze 36%-a rendel mobiltelefonról, a többiek a legtöbb országhoz hasonlóan a laptopot vagy asztali számítógépet részesítik előnyben.

 

 

Az okostelefonok Peruban viszik a prímet, az online vásárlások 76%-át indítják erről az eszközről. Ezt követi Nigéria (62%) és Thaiföld (56%). Ez az arány Brazíliában és Ausztráliában mindössze 20%.

 

Az Egyesült Arab Emírségekből vásároltak a legnagyobb értékben online a fogyasztók – körülbelül 200 dollár értékben. Úgy tűnik, a magyar és török vásárlók nem szeretik annyira online költeni a pénzüket, ez az összeg ugyanis mindössze 32 és 38 dollár.

 

Online vásárlások számokban

  • A tavalyi évben háromból egy rendelést adtak le mobiltelefonról,
  • A nők többet vásárolnak online, mint a férfiak (66%-33%),
  • A vásárlók 31%-a tartozik a 25-34 éves korosztályba,
  • Az átlagos költés Magyarországon februárban a legnagyobb (10 246 forint),
  • A tranzakciók száma novemberben a legnagyobb – az éves rendelések 35.9%-át ebben az időszakban adták le,
  • Ruházat, elektronikai eszközök és cipők – ezek a top 3 legnépszerűbb kategóriák online vásárlás esetén

 

Adatgyűjtés

Elemzésük a Picodi.com nemzetközi, 2018-as belső forgalmi adatai alapján készült. A pénznemek közti átváltásnál a 2019 márciusi banki középárfolyamot vették alapul.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05