Ki ment meg kit?

forrás: Prím Online, 2019. április 1. 17:01

Sérült ember mellé egy képzett kutya hatalmas segítségként érkezhet, ám a túltenyésztés veszélye, illetve a magas minősítési elvárások miatt nem tudnak elegendő segítőt kiképezni. Az amerikai Laura London és Nate Schoemer ezen a ponton az állatmenhelyekre irányítja a figyelmet: ezek amellett, hogy túltelítettek, sok lakójuknak nem ígérhetnek boldog befejezést. A két kutyakiképző 12 mentett kutyából varázsolt szuper segítőtársat, megmutatva, hogy elméletük tényleg működik! A történetek április 2-tól keddenként este láthatók a Viasat Nature csatornán. 

Napjainkban egyre több olyan innovációs ötlet valósul meg, amely a sérült embereket segíti: okos megoldások, applikációk, felolvasó funkciók, és számos olyan lehetőség is, amellyel bárki önzetlenül támogathatja segítségre szoruló embertársait. És mellettük ott lehetnek a leghűségesebb társak, akiket először meg kell menteni, hogy aztán ők menthessenek.

 

 

Ezek a házikedvencek felelős és fontos munkát végeznek szerte a világban. Hazánkban jelenleg hat segítőkutya típus van: hallássérült-, mozgássérült-, személyi-segítő, rohamjelző, vakvezető, illetve terápiás kutya. Fajtájuk szerint általában németjuhászok, labrador retrieverek, óriás schnauzerek, újfundlandik, angol szetterek vagy airedale terrierek. A kiképzők már az alomból kiválasztják a megfelelő alanyokat, majd indulhat az a nevelés és szocializáció, amely egy-kétéves korig tart a „hivatásos” (erre a munkára kiképzett) családoknál. Amint a képzés befejeződik, a nebuló végső gazdájához kerül, akivel közösen teszik le a vizsgát. 

 

 

A fajtatiszta almok mellett azonban rengeteg kutyus él menhelyeken, közülük többen végül sosem találnak gazdára. Két profi, amerikai kutyakiképző, Laura London és Nate Schoemer úgy vélte, akár mentett négylábúak is alkalmasak lehetnek a feladatra, sőt mindössze három hónap alatt mozgássérült-segítőkké fejleszthetők: „Évente nagyjából 3,3 millió kutya kerül az amerikai menhelyekre. Ezek az állatok is okosak és készek arra, hogy munkába álljanak, és kötődjenek új gazdájukhoz. Bármelyik fajta alkalmas lehet segítővé válni, hiszen egyediek a szükségletek, így csak a hozzáillő „párt” kell megtalálni” – állítja Laura és Nate, akik tapasztalataikat a Mentőkutyából szuperkutya című dokumentumsorozatban rögzítették.

 

 

Hogy elméletüket igazolják, 12 kutyát képeztek ki 12 sérült ember mindennapjainak megkönnyítésére. A négylábúakat személyre szabottan tanították be az egyes feladatok elvégzésére, illetve az új gazdiknak is segítettek elsajátítani, hogyan tanítható frissen szerzett kedvencük további segítő tevékenységekre. Az örömkönnyekkel telített történetek, ahol tulajdonképpen mindenki mindenkit megment, április 2-án 19:25-től láthatók a Viasat Nature csatornán.

 

Kulcsszavak: Viasat Nature

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50