Jól jönne a nőies megközelítés az informatikában – Lányok Napja a DXC-nél

forrás: Prím Online, 2019. május 4. 09:37

„Nagyon furcsa nekem ennyi lánnyal ülni ebben a tárgyalóban, ahol jellemzően egyedüli nőként szoktam üldögélni” – így nyitotta meg Tóth Mária, a DXC Technology szoftverfejlesztési igazgatója a cégnél szervezett Lányok Napját. 

Az idei eseményen is az ország legjobb vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei engedtek bepillantást a kulisszáik mögé azzal a céllal, hogy felkeltsék a középiskolás lányok érdeklődését az informatikai pálya iránt. „Hiányoznak a szakmából a nők, én mindig különösen szerettem olyan projekteken dolgozni, ahol kolléganőkkel volt alkalmam együttműködni. Szerencsére cégünkre mindig is jellemző volt a nemek megfelelő aránya, de a témával ennek ellenére mégis érdemes foglalkozni” – folytatta Czibók Zoltán, cég ügyvezetője. 

 

 

10 lány várakozott egy keddi napon a DXC irodája előtt – talán jövőbeli informatikusok, akik a Lányok Napja alkalmából bepillanthatnak egy IT-cég kulisszái mögé. Beszélgetés, kérdezz-felelek mellett, szerverszoba látogatás és notebook-összeszerelés is várt a lányokra.

 

Tóth Mária, a DXC Technology szoftverfejlesztési igazgatója szerint a programozó lét azért különösen izgalmas, mert aki programozónak megy akár 5 évente teljesen új szakmákat tanulhat meg. Ennek az az egyszerű oka, hogy ma már minden iparágban jelen van az IT, minden cégnél dolgoznak programozók, így aki munkahelyet vált, valóban teljesen új területeken találja magát – nem fenyegeti kiégés a változatos projekteken dolgozó programozókat. 

 

A lányokat az érdekelte leginkább, hogy mi a legnagyobb előnye annak, ha nőként ezt a pályát választják? „Nem kell a csapatépítőn sorban állni a női mosdó előtt, de hátránya, hogy hajgumit sem tudok kérni senkitől” – felelt viccesen Tóth Mária. „Komolyra fordítva a szót, a sztereotípiák lebontásának nagyon jót tenne, ha több nő érkezne erre a pályára: a szakállas, szemüveges kódolóról alkotott kép, aki pizzán és kólán él, már igen idejétmúlt. Nem is beszélve arról, hogy a nők általában jobban kommunikálnak, nyitottabbak, máshogy közelítenek egy-egy problémához, más a rálátásuk egy-egy helyzetre és ez nagyon jót tesz minden csapatnak és a vállalati kultúra is színesebb lesz tőlük. Összességében tehát a nőies megközelítés jól jön az informatikában.”

 

Gömöriné Körösi Ildikó, a Szinyei Merse Pál Gimnázium informatikatanárnője azért hozott el osztályából hat lányt a DXC Lányok Napja rendezvényére, mert úgy gondolja, hogy a lányok nem merik észrevenni saját magukon, hogy igenis érdeki őket az informatika. A tanárnő szerint sokan úgy mennek el egyetemre, hogy fogalmuk nincs mit akarnak tanulni, aztán közben jönnek rá, hogy fordulhattak volna már érettségi után az informatika felé. Talán egy ilyen látogatás segít nekik abban, hogy felismerjék, hogy milyen terület érdekli őket leginkább.

 

A kötetlen beszélgetés után a lányok meglátogatták a szerverszobát és a Service Desk egyik csapatát. A legnagyobb sikere a desktop és notebook összeszerelésnek volt, itt többször elhangzott a lányok részéről, hogy ez még a legózásnál is jobb program.

 

 

 

A lányok közül volt, aki gazdaságiinformatikusnak készül, most fog érettségizni és már rengeteg céget nézett végig az elmúlt évek Lányok Napjai alkalmával. Volt, aki matematika-biológia-informatika érdeklődésű, de kommunikáció és marketing pályára készülő lányok is részt vettek DXC Lányok napi eseményén.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05