A Gyerekakadémia ifjú robotprogramozói előkelő helyet szereztek a WRO országos döntőjén

forrás: Prím Online, 2019. július 17. 09:04

A Gyerekakadémia újbudai csapata, miután sikerrel kvalifikálta magát a World Robot Olympiad országos döntőjére, 21 csapat  közül a 4. helyet szerezte meg a juniorok között, regular kategóriában. A bajnokság a szép eredmény mellett remek versenytapasztalatot is hozott a diákok számára, amellyel még nagyobb sikereket érhetnek el a jövőben.

A Tatabányán tartott nemzeti döntőre több mint fél évig készültek a Gyerekakadémia XI. kerületi robotépítői, Tarjányi László (16), Kiss Botond (15) és Deák Csongor (14). A versenykiírás ennyi időt hagyott, hogy robotot fejlesszenek a feladathoz. Egy olyan gépet kellett versenyeztetniük, amely képes egy épületet szimbolizáló versenypályán az elhasználódott izzók cseréjére, a világítás energiatakarékosabbá tételére. A robotnak új, okos égőket kellett a raktárból különböző szobákba szállítania, a régieket pedig a szeméttárolóba kellett eljuttatnia. A fiúk által összeállított és programozott robot sikeresen korszerűsítette a világítást a modell épületben.

 

 

“Sokat készültünk, magabiztosan jöttünk a versenyre. Az ilyen technikai sportoknál lehetnek váratlan helyzetek, sajnos ez történt velünk is, de nem adjuk fel. Előre nézünk, és legközelebb a mostaninál is jobb robotot rakunk össze.” - számolt be tapasztalatairól Kiss Botond gyerekakadémiás versenyző. A felkészítő tanár, Borbély Dávid szerint már az is csodálatra méltó eredmény, hogy a három tizenéves fiú önállóan fejlesztette ki a gépet, ami ezt a bonyolult feladatot végrehajtotta. A robotprogramozó diákok sikereire Újbudán kiemelt figyelmet fordítanak, a jövő mérnök-informatikusainak képzését három éve a XI. kerületi önkormányzat is támogatja.

 

 

Játékos tanulás vezet el a WRO-hoz hasonló versenyekhez - fejtette ki Gerstenkorn Barnabás a Gyerekakadémia csapatvezetője. A LEGO robotok programozásánál az idő jelentős részét az algoritmus megalkotására és nem a gépelésre, vagy a szintaktikai hibák javítására kell fordítani. Ez egy kreatívabb, a lényeget jobban megragadó módszer, amellyel már kisgyermekkortól kezdve lehet fejleszteni az algoritmikus gondolkodást. A feladatok megoldása közben tanulók kísérleteznek, kutatásokat végeznek, megtanulnak együtt gondolkodni. Az algoritmusok használata fejleszti kognitív képességeiket, rávezeti őket a tudatos tevékenységre, a problémák tervszerű megoldására. A programozást elsajátító gyerekek képesek átgondolni a lépéseket, azok helyességét, sorrendjét és hibáit, ezzel magabiztossá és motiválttá válnak, ami a tanulásban is nagy segítséget jelent számukra.

 

 

A diákok innováció iránti fogékonyságának és digitális készségeinek fejlesztése az egész Európai Unióban prioritás. A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia, illetve a kormány által a közelmúltban elfogadott Digitális Jólét Program is kiemelt jelentőséget tulajdonít a közoktatási rendszer digitális alapokra helyezésének, amellyel hosszabb távon enyhíthető a hazai vállalkozások és a nemzetgazdaság versenyképességét is veszélyeztető informatikus hiány. Az akár már az általános iskola alsó tagozatában elkezdhető robotprogramozás hozzájárul ahhoz, hogy a diákok közül minél többen tekintsék reális pályaválasztási alternatívának a digitális gazdasággal, illetve szűkebben az informatikával összefüggő szakmákat.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14