A fejvesztett fejlesztés ellenszere

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 8. 09:10

Az ügyfelek gyorsan változó igényei kihívások elé állítják a vállalatokat szinte minden területen, így a szoftverek fejlesztésénél is. Egyre rövidebb idő alatt kell elérhetővé tenni az új funkciókat és az új kiadásokat, és mindeközben a sebesség nem mehet a minőség és a biztonság rovására. A Micro Focus szakértői négy pontban foglalják össze, hogyan tartható fenn a biztonság a felgyorsult fejlesztési ciklusokban.

Az elmúlt években átalakultak az alkalmazásfejlesztési folyamatok, mivel a gyorsan változó elvárások miatt a szervezetek is egyre rövidebb határidővel adják ki a szoftverek új változatait. Ennek megfelelően a biztonság fenntartásához is új megközelítésre van szükség. Korábban hatékonynak bizonyult, ha egy külön csapat foglalkozott a fejlesztési folyamat utolsó fázisaiban a biztonsági teszteléssel, a sérülékenységek feltérképezésével és a hibák javításával. Napjainkban azonban már túl sok költséggel és időveszteséggel jár, ha csak a szoftver kibocsátása előtt gondoskodnak a biztonságról. A Micro Focus szakértői szerint olyan új módszereket kell kidolgozni, amelyek segítségével a teljes fejlesztési ciklus alatt figyelmet tudnak fordítani a sebezhetőségek kiküszöbölésére. 

 

 

1. Törekedjünk a biztonságra már fejlesztés közben!

Ha már a kódolási folyamat során azonosítjuk a sebezhetőségeket, a fejlesztők még a tesztelési és kiadási fázis előtt javíthatják azokat, ami jelentős mennyiségű időt és pénzt takaríthat meg a szervezet számára. Ennek megvalósítása nem megy egyik napról a másikra: át kell alakítani a folyamatokat, és oktatni kell a fejlesztőket, továbbá érdemes ellátni őket olyan eszközökkel, amelyek valós idejű információkat nyújtanak a kóddal kapcsolatban. A Fortify Security Assistant például valós időben biztosít visszajelzéseket a biztonsági sebezhetőségekről, amikor begépelik a kódot, ahhoz hasonlóan, ahogyan a helyesírás-ellenőrző azonnal jelzi a hibákat a szövegszerkesztő programban.

 

2. Teszteljünk gyakran és gyorsan!

Ahhoz, hogy ne okozzon fennakadást a biztonsági rések kiküszöbölése, érdemes gyakran lefuttatni a teszteket a fejlesztési fázis minden egyes lépése során, így időben fény derül a hibákra. A megfelelő, professzionális eszközök használatával a tesztelés és a javítás nem igényel sok időt. A Micro Focus Fortify termékcsaládja például azzal is segíti ezt a folyamatot, hogy más termékekhez képest rendkívül kevés fals pozitív találatot ad, és nem jelzi ismételten azokat a hibákat, amelyeket már javítottnak jelöltek a szakemberek.

 

3. Haladjunk fontossági sorrendben! 

Ha túl sok sérülékenység vár javításra, könnyű elveszni a részletekben, ezért érdemes priorizálni a feladatokat. Ebben is segítséget nyújtanak a fejlett eszközök: a Fortify például több különféle módszerrel, automatizáltan ellenőrzi a hibákat, majd egy jól átlátható felületen összegyűjti és rangsorolja is azokat. A fejlesztők így hatékonyan, a fontossági sorrendnek megfelelően vághatnak bele a sebezhetőségek javításába.

 

4. Monitorozzunk és védjünk a kiadás után is!

Nem csupán a fejlesztés során fontos figyelmet fordítani a védelemre. A már kiadott és élesben működő alkalmazásokat is muszáj óvni. Érdemes így folyamatosan ellenőrizni és javítani a termelési környezetben működő alkalmazásokat, hogy az újonnan jelentkező problémákat és kockázatokat, illetve a nulladik napi sérülékenységeket is azonosíthassuk és orvosolhassuk. A webes szolgáltatások például gyorsan és egyszerűen tesztelhetők a Fortify WebInspect segítségével, míg a Fortify Application Defender valós időben észleli, ha egy már ismert, de még nem javított sérülékenységet megpróbálnak kihasználni, és el is hárítja a támadást.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50