A UPS önvezető járműveket fejlesztő cégben szerzett részesedést

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 23. 09:24

UPS bejelentette , hogy a kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó leányvállalata, a UPS Ventures kisebbségi részesedést szerzett az autonóm teherautókat fejlesztő TuSimple vállalkozásban. A két vállalat Arizónában meg is kezdte az első önvezető nyergesvontatójuk tesztjét, azt vizsgálva, hogy e járművek javíthatják-e a szolgáltatásminőséget és hatékonyságot a UPS hálózatában. Az ügylet egy korábban indított kereskedelmi együttműködés folyománya, melyben a UPS szállítási szolgáltatásokat vásárolt a TuSimple-től.

A TuSimple-lel közös munka célja kezdetben az volt, hogy jobban megértsék, hogy milyen feltételeknek kell a UPS hálózatának megfelelnie ahhoz, hogy a négyes szintű autonóm teherautókat használni tudják. Ez a fokozat azt jelenti, hogy a járművet folyamatosan annak fedélzeti számítógépe tartja teljes irányítása alatt, szükségtelenné téve a kézi beavatkozást. Jelenleg a jogszabályok előírják, hogy egy sofőrnek ebben az esetben is a járműben kell tartózkodnia, hogy szükség esetén átvegye az irányítást. 

 

A jelenleg zajló tesztekben a UPS teherrakományt biztosít a TuSimple számára, amelyet az arizonai Phoenix és Tucson közötti útvonalon szállítanak le. Az önvezető szolgáltatást ez év májusában indították el egy sofőrrel és egy műszaki szakemberrel a kamion fedélzetén. A TuSimple és a UPS közösen ellenőrzi a beavatkozás nélkül megtett távolságot és időt, valamint a biztonsági adatokat és a kiszállítás teljes időtartamát.

 

“A UPS olyan technológiákat igyekszik fejleszteni és működésbe állítani, melyekkel globális logisztikai hálózatunk hatékonyabban működhet – mondta el Scott Price a UPS stratégiai vezetője. – Ugyan a teljesen autonóm, vezető nélküli járművek előtt még hosszú út áll mind a fejlesztés, mind a szabályozás terén, nagyon bíztatók a TuSimple és egyéb, hozzá hasonló vállalatok által az utóbbi időben megtett első lépések a fékezés és egyéb technológiák terén. Mindezek a technológiák jelentős biztonságossági és egyéb működéssel kapcsolatos előnyöket kínálnak, melyek jóval az autonóm járművek teljes rendszerének kiépülése előtt valóra válhatnak - a UPS pedig a vezető vállalatok között lesz ezek telepítése terén.” 

 

A 2015-ben alapított TuSimple célja, hogy elsőként dobjon piacra önvezető tehergépjárművet, miközben javítja a közlekedés biztonságát, csökkenti a szállítási költségeket és a szén-dioxid kibocsátását. TuSimple olyan technológiát fejleszt, mely révén a szállítmányozó cégek 8-as osztályú önvezető nyergesvontatókat üzemeltethetnek – ezek mérete meghaladja a 15 tonnát és általában három vagy több tengellyel bírnak. A UPS a kiszállítások csúcsidőszakában szerződéses szolgáltatók kapacitásait is igénybe veszi. A TuSimple számítása szerint az önvezető technológia használatával ennek költsége 30 százalékkal csökkenhet.

 

“Nagy megtiszteltetés számunkra a UPS stratégiai célú beruházása és bizalma cégünk irányában. Ez is bizonyítja, hogy a vállalat a fejlesztések élén kíván maradni – nyilatkozta Xiaodi Hou a TuSimple alapító-elnöke és technológiai vezetője – a TuSimple-nél biztosak vagyunk benne, hogy fel tudjuk gyorsítani az első önvezető teherautó működésbe állítását, így növelve a közlekedésbiztonságot.” 

 

A TuSimple-lel közösen elindított tesztfolyamat a UPS globális okos logisztikai hálózata fejlesztésének része. A UPS ennek keretében olyan technológiákba invesztál, mint a dolgok internet (IoT), a mesterséges intelligencia és a Big Data elemzés az üzemanyag-hatékonyság és a szolgáltatásminőség javítása érdekében. Ez biztosítja, hogy a UPS még sokáig az ügyfelek legtöbbet választott szállítmányozó partnere maradhasson. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05