Médiatanács-bírságok helytelen korhatár-besorolás miatt

forrás: Prím Online, 2019. október 25. 15:40

Egy angol romantikus komédia és egy magyar filmsorozat-epizód helytelen korhatár-besorolása miatt szabott ki bírságokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. Az egyedül induló Magyar Katolikus Rádió Alapítvány lett a nyertese négy vidéki rádiós frekvencia pályázatának, és a testület öt évvel megújította a tiszafüredi és abádszalóki Rádió 1 szolgáltatójának jogosultságát.

 

Bírságok helytelen korhatár-besorolások miatt

A testület összesen 4,87 millió forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára egy állampolgári bejelentés alapján lefolytatott eljárásban, amiért az júliusban a Bridget Jones babát vár című filmet eggyel alacsonyabb – 12-es – korhatár-kategóriába sorolta, és azt egy, előzeteseit pedig több alkalommal nem az előírt időben mutatta be. A testület egy bírósági felülvizsgálat után lefolytatott új eljárásában az RTL Klub szolgáltatójára 1,42 millió forintos bírságot rótt ki egy 2015. szeptemberi Éjjel-nappal Budapest-epizód és előzeteseinek szintén rossz korhatár-besorolásai miatt. A Médiatanács a bírósági ítéletnek megfelelően, a bírság összegének meghatározásakor előzményként figyelembe vehető korábbi jogsértések körét szűkítve állapította meg a bírság mértékét. A műsorok és előzeteseik a TV2 és az RTL Klub esetében is kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 órakor kerülhettek volna adásba, mivel a bennük megjelenő, szexualitásra utaló elemek kedvezőtlenül befolyásolhatják az érintett korosztály személyiségfejlődését.

 

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét. 

 

Rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntések

A testület döntése szerint az Eger 91,8 MHz és a Miskolc 95,1 MHz körzeti, valamint a Hatvan 94,0 MHz és az Encs 95,4 MHz helyi frekvenciák közösségi használatára kiírt pályázati eljárások nyertese az egyedüli pályázó Magyar Katolikus Rádió Alapítvány, amely Szent István Rádió – Gyöngyös, Szent István Rádió – Miskolc, valamint Szent István Rádió – Sátoraljaújhely neveken sugározza majd adásait.

 

Elfogadta a tanács a jelenleg használaton kívüli Körmend 99,8 MHz-es helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét kereskedelmi jellegű hasznosításra, a dokumentum a Médiatanács honlapján csütörtökön jelent meg. 

 

A szolgáltató kérelmére a grémium további öt évvel – 2025. február 12-ig – megújította a Tiszafüred 88,7 MHz és Abádszalók 89,2 MHz helyi vételkörzetben, kereskedelmi jelleggel működő 88.7 MHz, 89.2 MHz Rádió 1 szolgáltatójának idén lejáró, hét évre szóló rádiós jogosultságát.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05