Magyar diákok válthatják valóra egészségügyi innovációs ötleteiket

forrás: Prím Online, 2019. november 5. 10:31

Az Innovációs Napok (iDays) egy különleges, évente megrendezett eseménysorozat, amelynek célja, hogy egy- vagy kétnapos programok során ösztönözze az egészségügyi innovációt az egyetemi hallgatók körében. Magyarország egyike annak a 20 európai uniós országnak, ahol idén ősszel iDay-t rendeznek, mindjárt kettőt is: november 5-én a Pécsi Tudományegyetemen, november 7-én pedig a budapesti Semmelweis Egyetemen.

Október és november folyamán Európa-szerte 20 ország 31 helyszínén gyűlnek össze egyetemisták, hogy bemutassák és továbbfejlesszék az egészségügy digitalizálását célzó ötleteiket. Az Innovációs Napokat (iDays) a 140 vezető egészségügyi technológiai és gyógyszeripari vállalatot, kutatóintézetet és élvonalbeli egyetemet tömörítő és az Európai Unió támogatását élvező EIT Health rendezi meg. Az egy- vagy kétnapos programok során a diákok betekintést kapnak az egészségügyi innováció gyakorlati működésébe, és csapatokban birkózhatnak meg a való életből vett egészségügyi kihívásokkal.

 

Magyarországon két ilyen eseményt is tartanak a következő héten. Az elsőt a Pécsi Tudományegyetem rendezi meg november 5-én a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetében és a BTK-TTK Vargha Damján Konferenciateremben. Ezt követően november 7-én az EIT Health egyik hazai tagszervezeténél, a Semmelweis Egyetemen lesz Innovációs Nap a Nokia Skyparkban. A pécsi eseményről a http://itdweb.hu/hub-collaborations-innovation-day-in-pecs-2019/, címen, a budapestiről további információ a http://obsz.njszt.hu/ifi/index.php/fieszta-2019/innovation-day címen érhető el.

 

Az események célja, hogy megmutassa azt a folyamatot, amelyen keresztül az ötletekből üzletileg is sikeres projektek válnak. A szervezők elsősorban olyan hallgatókat várnak, akik egészségügyi innovációs tartalommal vagy a digitális egészségügy területén írnak szakdolgozatot. Az Innovációs Napokon neves előadók és coachok ismertetik meg a diákokat a különböző innovációs eszközök gyakorlati használatával, a dizájnvezérelt gondolkodásmód fontosságával és az ötletek eladásának készségével.

 

A hallgatók multidiszciplináris, több terület szakértőit egyesítő csapatokat alkotnak majd, és az EIT Health hálózatát alkotó vállalatok, intézetek működéséből vett, valódi problémákat kell megoldaniuk. A feladatok megoldásához üzleti készségeiket éppúgy használniuk kell majd, mint digitális egészségügyi ötleteiket. A projektek megvalósításában profi mentorok segítenek majd a diákoknak. A csapatoknak szakértőkből álló zsűri előtt kell prezentálniuk megoldásukat, projektjüket, akik egységes pontozási szisztéma szerint ítélik majd oda a díjakat a legjobbaknak.

 

A győztes csapatok meghívást kapnak a Párizsban december 1-én sorra kerülő Winners Eventre, ahol találkozhatnak a többi résztvevő egyetemről érkezett hallgatókkal. Az eseményen a diákok további támogatást és erőforrásokat kapnak ötleteik továbbfejlesztéséhez, illetve az innovációs módszertan több további elemét is elsajátíthatják. 

 

„Egy-egy iDay kiváló alkalom arra, hogy a diákok megtegyék az első lépést egy-egy korszakalkotó újítás felé. Ezek a különleges napok már több száz diák kedvét hozták meg az innovációhoz Európa-szerte” – mondta el Tóth Mónika, az EIT Health InnoStars Regional Innovation Scheme (RIS) programvezetője. – „Az idén az Innovációs Napok közel 40 százalékának a közép-, kelet- és dél-európai EIT Health Hubok, regionális innovációs központok adnak otthont. Ez nagy lépés afelé, hogy ezekben a feltörekvő régiókban kiépüljön a helyi innovációs ökoszisztéma, és gazdagodjon a térségben élő tehetségek tudása.”

 

Hogy kiaknázza a Közép-, Kelet- és Dél-Európában nagy számban élő tehetségek tudását, az EIT Health a Regional Innovation Scheme (RIS) nevű program keretében támogatja a feltörekvő régiókat az egészségügyi innovációk kutatásában és fejlesztésében. A térségben működő EIT Health Hubok az idén másodszor kapnak lehetőséget arra, hogy megrendezzék Innovációs Napjaikat.

 

A teljes iDays-naptár itt olvasható.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05