A Médiatanács elfogadta a közösségi rádióknak és tévéknek szóló négyszázmillió forintos üzemeltetési pályázatot

forrás: Prím Online, 2019. november 15. 16:08

Négy fordulóban összesen négyszázmillió forintos támogatást nyújt majd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának e heti ülésén megszavazott pályázat a közösségi médiaszolgáltatók jövő évi működésének és üzemeltetésének támogatására. A grémium emellett kilenc televízió és tizenegy rádió pályázatát nyilvánította nyertesnek a műszaki fejlesztési felhíváson. A testület hozzájárult a szombathelyi Mária Rádió Savaria és a budapesti Mária Rádió hálózatba kapcsolódásához. A tanács bírságokat rótt ki a támogatási szabályok megsértése és helytelen korhatár-besorolás miatt is.

Döntések a mecenatúraprogramban

A testület a Médiatanács Támogatási Programjában négyszázmillió forintos kerettel megszavazta azt a 2020-as pályázatot, amely a közösségi szolgáltatók folyamatos fenntartásához szükséges működési és üzemeltetési költségeihez járul hozzá. Egy sikerrel pályázó közösségi tévé maximum hatszázezer forinthoz, egy közösségi rádió ötszázezer forinthoz, egy kisközösségi rádió pedig legfeljebb négyszázezer forinthoz juthat havi támogatásként, legfeljebb tizenkét hónapon át. Az első fordulóra idén december 12-éig pályázhatnak azok a szolgáltatók, amelyeknek 2018-as nettó árbevétele nem haladta meg a százmillió forintot. 

 

A tanács Magyar Média Mecenatúra Programjának közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt műszaki pályázatának idei második fordulójában húsz rádió és televízió pályázott sikeresen. A héten megszavazott nyertesek összesen közel 43 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a Mezőtúri Városi Televízió, a Zemplén TV, a biatorbágyi Völgyhíd TV, a pécsi Pannon Televízió, az RTV Szekszárd, a Füzesabonyi Városi Televízió, a Régió Tv Esztergom, a TV Budakalász és a budapesti City TV. A közösségi rádiók közül a miskolci és a debreceni Európa Rádió, a szentgotthárdi Radio Monošter, a telkibányai Mária Rádió Zemplén, a Győr Plusz Rádió és a budapesti Trend FM, valamint a Manna FM, míg a kisközösségi rádiók közül a székesfehérvári Alpha Rádió, a siófoki Balaton Rádió, a Rádió Szentendre és az Első Pesti Egyetemi Rádió fejlesztheti technikai berendezéseit.

 

Rádiós pályázatokkal kapcsolatos és médiafelügyeleti döntések

A Médiatanács felkérte az NMHH Hivatalát, hogy dolgozza ki a Székesfehérvár 99,2 MHz frekvenciatervét a kapcsolódó rádiós pályázati eljárás előkészítéseként. E döntés előzménye, hogy a Médiatanács – törvényi kizáró okok miatt – nem újította meg az ezen a frekvencián jelenleg működő Vörösmarty Rádió jogosultságát, a Civil Rádió ügyéhez hasonlóan, és – mivel a Vörösmarty Rádió a döntést nem támadta jogorvoslati kérelemmel – a Médiatanács döntése jogi értelemben véglegessé vált. A szolgáltatók kérelmére a Médiatanács engedélyezte, hogy a Szombathely 88,4 MHz frekvencián működő Mária Rádió Savaria hálózatba kapcsolódjon a Budapest 88,8 MHz, a Göd 97,3 MHz és a Törökbálint 97,6 MHz frekvenciákon hallható Mária Rádióval.

 

A testület százezer forintos bírságot szabott ki az RTL Klub szolgáltatójára, amiért a Reggeli egy augusztusi adásában egy, a műsort támogató cipőmárkáról olyan többletinformációkat adtak, amelyek a termék megvásárlására ösztönözhették a nézőket – állandóan jelen voltak például a cipők, illetve a kamera ráközelített a márkajelre –, mindez pedig ellentétes a jogszabályokkal.

 

A grémium kétszázezer forintos bírságot szabott ki az M5 szolgáltatójára, amiért a Rejtélyes XX. század című műsor szeptemberben sugárzott adását négy alkalommal nem jó időben és nem megfelelő korhatár-besorolással adta le. A Sztálin által Bulgáriában végrehajtott tisztogató tevékenységeket taglaló műsor, témájából kifolyólag, kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna műsorra, míg a csatorna „korhatár nélkül megtekinthető” besorolással, a reggeli órákban és napközben sugározta azt. 

 

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét. 

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Női szakemberekkel mutat példát a fiataloknak az IVSZ és a WiTH

Március 20-án délután második alkalommal adták át az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett 40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén pályázat díjait. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán megrendezett gálán négy kategóriában hirdettek nyertest, továbbá a szakmai zsűri egy olyan különdíjat is átadott, amellyel minden évben egy, a szakterületén kiemelkedően teljesítő pedagógus munkáját ismerik el.

2024. március 21. 17:55

Napelemes pályázat: ezek az akkumulátorok legnagyobb buktatói

Senki nincs még elkésve, aki igényelni szeretné a napelemekből és energiatárolóból álló rendszerekre kiírt Napenergia Plusz Program vissza nem térítendő támogatását, de elővigyázatosnak kell lenni. Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy nem minden akkumulátor tudja működtetni a rendszert áramszünet esetén, de arra is ügyelni kell, hogy a telepített eszközök kompatibilisek legyenek egymással. A szakértő szerint érdemes olyan kivitelezővel együtt dolgozni, aki a pályázat megvalósítása után is a rendelkezésünkre áll.

2024. március 14. 13:04

Digitális készségek fejlesztését célzó hazai projektek indulhatnak egy rangos európai díjért

Az Európai Digitális Készségfejlesztési Díj keretében öt kategóriában díjazzák a kontinensen élő emberek digitális kompetenciákkal való felvértezése iránt elkötelezett európai, köztük magyarországi projekteket és szervezeteket. Az IVSZ szerint a digitális készségek fejlesztése a gazdaság versenyképessége szempontjából elengedhetetlen – hiszen a hazánkban élő 16-74 év közötti felnőttek fele nem rendelkezik alapszintű digitális kompetenciákkal, pedig ezek nem csak a hétköznapi ügyintézést könnyítik meg, hanem a munkahely megtartásában és megszerzésében is fontos szerepük van. Ezért is különösen fontos összegyűjteni és megmutatni a készségfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat minél szélesebb körben. 

2024. március 7. 17:48

Újabb izgalmas találmányok nevezhetnek a Magyar Ipari Célgép Nagydíjra

A hazánkban megvalósuló külföldi ipari beruházások alapján számíthatunk arra, hogy a célgépgyártók iránti igény a közeljövőben nőni fog, és a már eddig is jelentős nemzetgazdasági szerepén nagyot fog lendíteni ez a szektor. Ebben segít a Magyar Ipari Célgép Nagydíj, amelyet idén immár negyedik alkalommal hirdetnek meg.

2024. február 22. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09