Három szakma, ami 10 év múlva is sokat fizet majd

forrás: Prím Online, 2019. november 29. 10:20

Kutatások szerint a magyar informatikusok többsége a szaktudás gyors elévülését tartja az IT-szakma legnagyobb kihívásának. Bár az újabb és újabb technológiák megjelenése miatt az alkalmazható tudás elévülése valóban az IT területén a leggyorsabb, több olyan munkakör is van a szektorban, amelyik hosszú távon is vonzó perspektívát kínál az informatikai karriert tervezők számára. Az adatelemző, a programozó, illetve a tesztelő munkakörök tíz év múlva is keresettek lesznek, és jól fizetnek majd - állítja a junior szoftverfejlesztők és tesztelők képzésével foglalkozó PROGmasters.

Ez a 3 IT-szakember 10 év múlva is népszerű lesz

Az adatelemző – vagy más néven data scientist – szakemberek feladata a vásárlói szokásokról begyűjtött adatok feldolgozása, majd a jövőbeli fogyasztói döntések előrejelzése. Egy élelmiszerlánc vagy egy internetes áruház adatelemzője például képes megjósolni, hogy egy-egy termékből mekkora raktárkészletre van szükség ahhoz, hogy se fölösleg, se hiány ne alakuljon ki, így elkerülhető legyen a veszteség. 

 

Az adatelemzők által is használt szoftvereket a programozók – vagy más néven szoftverfejlesztők –írják: ők tervezik meg a különféle számítógépes programok, weboldalak és mobilapplikációk működését, majd készítik el az ezekhez szükséges programkódot. 

 

A szoftvertesztelők feladata pedig az, hogy megbizonyosodjanak az elkészült programok hibátlan működéséről. A szerepük ezért alapvető fontosságú például egy orvosi, egy közlekedési vagy egy távközlési eszköz programjának előállítása során.

 

„Mindhárom területen nélkülözhetetlenek olyan készségek, amelyek a technológia fejlődése mellett is értékesek maradnak hosszú távon is. Ilyen a speciális gondolkodásmód vagy a kreatív problémamegoldó-készség, amelyek nem avulnak el, ezért ezek a munkakörök egy évtized múlva is keresettek lesznek” - mondja Filep Szabolcs, a PROGmasters alapítója és vezetője.

 

1,2 millió forintot is lehet keresni 4-5 év tapasztalattal

Mivel számos szektorban még csak most kezdik felismerni az IT szerepét, a jövőben tovább nő a munkaerő-piaci igény ezekre a szakemberekre. „A fintech-forradalom után a szoftverek a mezőgazdaságot is kezdik megreformálni és hatékonyabbá tenni: segítségükkel az agráriumban optimalizálni lehet például azt, hogy milyen sűrűn kell elvetni a vetőmagot, és a talaj minőségétől függően mennyi műtrágya kell. A jövőben az ipar különböző területein, sőt, a politikában is még nagyobb szerep jut majd a szoftvereknek” - állítja a PROGmasters vezetője.

 

„Mindhárom munkakör nagyon megbecsült az IT-szektorban, így általánosságban elmondható, hogy ezeken a területeken 600 ezer és 1,2 millió forint között keresnek a 4-5 év tapasztalattal rendelkező hazai szakemberek. Nem véletlen, hogy a Business Insider amerikai gazdasági hírportál szerint ezek is a jövő 13 legjobb IT-munkaköre közé tartoznak” - jegyzi meg a szakember.

 

A PROGmasters egy 5 hónapos, intenzív és gyakorlatorientált képzés keretében szoftverfejlesztő szakmát adó budapesti programozóiskola, amely állásgaranciát kínál végzett hallgatói számára, akik így havi bruttó 350 és 460 ezer forint közötti kezdő fizetésért tudnak elhelyezkedni junior szoftverfejlesztőként. A PROGmasters tanfolyamain az elmúlt 3 évben közel 150 diák végzett, s az iskola 98 százalékuk számára talált junior programozói munkát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05