A Fujitsu első díjat nyert az Airbus versenyén

forrás: Prím Online, 2019. december 16. 18:57

A Fujitsu első díjat nyert a piacvezető globális repülőgépgyártó vállalat, az Airbus SE által a legpontosabb automatikus MI-alapú rendszer fejlesztésére kiírt versenyben. 

A pontos érzékelőalapú monitorozó megoldás kifejlesztését célzó Airbus AI Gym* versenyen győztes Fujitsu-megoldás mesterséges intelligencia alkalmazásával, automatikusan képes érzékelni a rendellenességeket az Airbus helikoptereinek gyorsulásmérő-adataiban még az üzembentartási engedély kiadása előtt. A megoldással a Fujitsu 140 csapatot utasított maga mögé a versenyben. 

 

A repüléstechnikai mérnökök nagyszámú érzékelőt rögzítenek a helikopterekre annak érdekében, hogy viselkedésük minden apró mozzanatát észlelni tudják. Az Airbus azért hirdette meg az AI Gym versenyt, hogy hatékonyabban tudja azonosítani a felhalmozódó óriási adattömegben a meghibásodás korai jeleit, különös tekintettel a kiugró értékekre. Jelenleg minden egyes repülésnél a szakmérnökök multidiszciplináris csapata értékeli a tömeges megfigyeléseket, ami komoly költségtételt jelent. Mivel szinte minden érzékelőadat „normális”, ennek a mechanizmusnak mérnöki felügyelet nélkül is működőképesnek kell lennie. 

 

A Fujitsu aldivíziója, a Fujitsu Systems Europe** (FSE) által kidolgozott automatikus „DeepTAN” MI-modellre épülő győztes megoldás 93%-os pontosságot ért el. A megoldás több érzékelő adatsorait elemezte meghatározott időszakon keresztül, és a MAD-GAN (Multivariate Anomaly Detection with Generative Adversarial Networks)*** technológiára épülő mélytanulási algoritmussal észlelte a normálistól eltérő viselkedést. Az FSE a különböző helyeken, szögekben és útvonalakon repülő teszthelikopterek gyorsulásmérő adatainak 1677 egyperces sorozata alapján, saját adatközpontjában tanította be és validálta az algoritmust. 

 

Tervei szerint a Fujitsu iparosítani szeretné megoldását automatikus idősor-elemzések elvégzésére, teljes körű funkcionalitással, integrált adatcsatornákkal és továbbfejlesztett algoritmussal kiegészítve a DeepTAN modellt. 

 

Új funkciói között szerepel egy olyan félautomata mechanizmus, amely képes az érzékelőanomália típusának besorolására, segítve ezzel a mérnököket és a karbantartókat a rendellenesség kiváltó okának azonosításában, a többváltozós adatok értelmezésében, valamint a programban bonyolított összes tesztrepülés korrelációinak felderítésében. A vállalat így a tesztrepülésektől és a szállítás előtti szakasztól kezdve, az életciklus minden szakaszában értéket teremt ügyfeleinek – az üzemeltető társaságoknak és a légi közlekedési ágazatban működő karbantartó (MRO)**** szervezeteknek.

 

„A versenyben elért első hely a Fujitsu világklasszis MI-szakértelmének és kiváló technológiájának igazolása mellett arra is konkrét bizonyítékkal szolgál, hogy mindezt képesek vagyunk valós üzleti forgatókönyvekre alkalmazni. A koncepciókat erre a konkrét problémára alkalmazva felismertük, hogy az új mélytanulási technológiák nem csupán a gyártók, hanem a helikoptereket üzemben tartó vállalatok munkáját is segítik” – nyilatkozta Ian Godfrey, az FSE megoldásüzletágának igazgatója.

 

______________

* Az Airbus élen jár a repüléstechnikai célú MI-technológiák és -megoldások fejlesztésében. Együttműködő AI Gym platformján hosszú, tiszta adatsorokat biztosít minden olyan startup, vállalat vagy intézmény számára, amely valós adatokon szeretné tesztelni és betanítani algoritmusait. Az AI Gym a közös innováció új formáját testesíti meg, és jól érzékelteti, milyen, az ágazaton is túlmutató előnyökkel járnak a nyílt és együttműködő partnerkapcsolatok. Bővebben: https://aigym.airbus.com/

** A Fujitsu Systems Europe (FSE) a műszaki számítástechnika világának fejleszt innovatív megoldásokat. HPC-megoldásszállítóként szerzett sokéves tapasztalatait olyan új területeken alkalmazza, mint a mélytanulás, a mesterséges intelligencia, a nagy teljesítményű adatanalitika (HPDA) vagy a számítási felhő.

*** A GAN rövidítés a gépi tanulási rendszereknek azt a kategóriáját jelöli, ahol két neurális hálózat verseng egymással egy közös betanítási adatsort használva (Generative Adversarial Network).

**** Maintenance, Repair and Overhaul (karbantartás, javítás és felújítás) – A repülőgépek folyamatos üzemeltetését támogató szolgáltatásokat nyújtó szervezetek a légi közlekedési ágazatban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05