Mesterséges intelligenciával a cégek 80 százalékkal gyorsabban növelik nyereségüket

forrás: Prím Online, 2020. február 15. 12:10

Az Oracle és az Enterprise Strategy Group új tanulmánya szerint azok a szervezetek, amelyek mesterséges intelligenciát és más új techológiákat  alkalmaznak pénzügyeik és működésük támogatására 80 százalékkal gyorsabban növelik éves nyereségüket.  A “Feltörekvő technológiák: a pénzügyi és működési versenyképesség kulcsa” című tanulmány 13 ország 700 pénzügyi és operatív vezetőjét kérdezte meg, és megállapította, hogy az új technológiák - AI, dolgok internete (IoT), blokklánc, digitális asszisztensek – elfogadottsága elért egy kritikus szintet, bevezetésük meghaladja a várakozásokat és jelentős versenyelőnyt teremtenek a cégek számára.

AI és digitális asszisztensek a pénzügyi precizitás és hatékonyság szolgálatában

Az új technológiákat pénzügyi területen alkalmazó cégek a vártnál jóval nagyobb előnyöket tapasztaltak a bevezetés után: 

  •  Átlagosan 37 százalékkal csökkentek a hibák a pénzügyi elszámolásokban. 
  •  Az AI-t használó szervezetek 72 százaléka arról számolt be, hogy jobb a rálátása a cég üzleti teljesítményére. 
  •  A vezetők 83% -a úgy gondolja, hogy az AI a következő öt évben teljesen automatizálja a pénzügyi zárás folyamatát.
  •  A digitális asszisztensek 36% -kal növelik a termelékenységet, és 38% -kal felgyorsítják a pénzügyi elemzések készítését.

 

AI, IoT és blokklánc a rugalmasabb beszállítói láncokért

Az AI, az IoT, a blokkláncok és digitális asszisztensek több információt nyújtanak az ellátási láncokról és segítenek gyorsabbá, pontosabbá tenni azokat. A blokkláncok szélesebb körű elterjedésétől pedig további előnyöket is várnak a cégek. 

  •  Az ellátási láncokban mesterséges intelligenciát használó szervezetek átlagosan 6,7 munkanappal csökkentették a rendelések teljesítését.
  •  Az IoT-adatok felhasználásával  átlagosan 26% -kal csökkentek a teljesítési hibákat a beszállítói láncokban. 
  •  Az AI segít a szervezeteknek 25% -kal csökkenteni a teljesítési-, 30% -kal a készletezési hibákat és 26% -kal lefaragni az állásidőt a gyártás során.
  •  Azok a szervezetek, amelyek digitális asszisztenseket használnak ellátási láncukban, 28% -kal növelik az alkalmazottak termelékenységét és  26% -kal gyorsabban készítik el üzleti elemzéseiket. 
  •  A blokkláncot használó szervezetek 87% -a elérte vagy meghaladta a megtérülésre vonatkozó várakozásait; 82 százalék pedig jelentős üzleti növekedésre számít a következő évben az új megoldásnak köszönhetően.
  •  A vezetők 78 százaléka úgy gondolja, hogy a blokklánccal történő ellenőrzés az elkövetkező öt évben legalább 50 százalékkal fogja csökkenti a csalásokat az ellátási láncban.

 

 

A feltörekvő technológiák egyértelmű versenyelőnyt jelentenek

A szervezetek túlnyomó többsége ma már bevezettett valamilyen feltörekvő technológiát. A legjobb eredményeket azok a nyitott, innovatív cégek tapasztalják, amelyek akár három vagy több új megoldást is használnak.   

  •  A feltörekvő technológiák széleskörűen elfogadottá váltak, a vizsgált szervezetek 84% -a használja ezen technológiák legalább egyikét élesben (AI, IoT, blockchain, digitális asszisztensek).
  •  A három vagy több új technológiát alkalmazó szervezetek 82% -a megelőzi versenytársait, míg az új technológiákat nem alkalmazó vállalatoknak csak 45%-a képes erre. 
  •  A több új technológiai elemet alkalmazó szervezetek 9,5-szer nagyobb valószínűséggel tudnak piacvezető pénzügyi és működési precizitást felmutatni. 
  •  A szervezetek 2-3-szor nagyobb valószínűséggel vásárolnak kész technológiai megoldásokat, mintsem saját maguk építsék meg őket (a technológiai megoldástól függően a százalékos arány változik).
  •  Szinte az összes válaszadó (91 százalék) a SaaS-alkalmazásokat (előfizetéses formában elérhető üzleti alkalmazások) tartotta a feltörekvő technológiák kulcsfontosságú elősegítőinek.

 

 “Ez a tanulmány világossá teszi, hogy a feltörekvő technológiák már meghaladták a próbafázist, és a széles körű elfogadottság felé haladnak" - mondta John McKnight, az Enterprise Strategy Group kutatási és elemzési alelnöke. „Ezeknek a technológiáknak nagyon gyorsan megmutatkozik az eredménye a pénzügyi és operatív területeken, és a legtöbb esetben az előnyök meghaladják a várakozásokat. Ezenkívül a kutatás azt is megmutatja, hogy a feltörekvő technológiák kiegészítik és felerősítik egymás előnyeit, ami kiemeli a holisztikus megközelítés fontosságát.”

 

A tanulmány összefoglalója innen tölthető le, a teljes terjedelmében pedig ezen a linken hozzáférhető. 

 

Módszertan

A kutatási eredmények 2020. szeptember 19. és október 16. között 13 országban 700 pénzügyi és operatív felsővezetővel készült felmérésen alapulnak. A felmérésben olyan cégek vettek részt, amelyek 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztatnak, vagy amelyek éves bevétele 100 millió dollár feletti. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05