667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma

forrás: Prím Online, 2020. április 2. 10:32

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során. Ezt a kiberbűnözők is jól tudják, és igyekeznek kihasználni a felhasználók tapasztalatlanságát az otthoni munkavégzés, a távoktatás, illetve a járvánnyal kapcsolatos információkeresés területén. Az ESET nemrégiben hirdetett akciójában Internet Security ingyenes, teljes funkcionalitással bíró próbaverziót kínált fel minden diáknak és tanárnak, amelyet a nagy keresletre való tekintettel április 15-ig meghosszabbítanak, sőt a cég szakemberei segítenek a beállításokban is.

 

Tombol a kiberbűnözés

A koronavírus járvány következtében elrendelt intézkedések miatt rengetegen kényszerülnek otthoni munkavégzésre, illetve távoktatásra. Emiatt fontos tudni, hogy a statisztikák alapján a vírusok, kártékony kódok 38%-a álcázza magát Microsoft Office dokumentumnak, vagy használja fel formátumot a támadásokhoz, hiszen rengeteg iskola és munkahely ezen a platformon működik jelenleg. Emellett az okostelefonok, táblagépek elleni támadások is meredeken emelkednek, jelenleg 24 000 rosszindulatú alkalmazást blokkolnak az áruházak naponta, miközben a Statista adatai szerint a mobil okoseszközök csupán fele használ valamilyen vírusvédelmi megoldást.

 

Az AVTest nyilvántartása szerint mára az egyedi kártékony kódok száma már meghaladta a 1 milliárd 37 milliót. A tavalyi évben átlagosan több mint 350 000 új kártékony programot észleltek naponta. A koronavírushoz kapcsolódó email-es támadások 667%-kal növekedtek az elmúlt időszakban, március 1–23. között 467 825 adathalász támadást regisztráltak, amelyből 9 116 kapcsolódott a koronavírushoz. Ez a szám februárban 1 188, januárban pedig mindössze 137 volt.

 

Ebben az időszakban várhatóan emelkedik majd a feltört fiókok, ellopott jelszavak mennyisége is. A Have I Been Pwned adatbázisába 2019-ben óránként 19 ezer új ellopott fiók került bele, 2020 márciusára pedig összesen 9 és fél milliárd kiszivárgott jelszó található ebben az adatbázisban.

 

Szinte minden érintett szervezet (WHO, CSIRTs, Europol stb.) igyekszik felhívni a figyelmet a koronavírus terjedéséhez köthető kibertámadások jelentős növekedésére. Az akciók során jelentősen megnövekedtek a zsarolóvírusos támadások is: a Cybersecurity Ventures adatai szerint, míg 2016-ban átlagosan 40 másodpercenként történt egy fertőzés, ez az adat 2020 első 3 hónapjában már 13 másodperc volt, amely 2021-re várhatóan 11 másodpercre, még gyakoribbra változik majd, mindezzel 20 milliárd dolláros kárt okozva. 

 

A munkahelyi adatok kiszivárgása, a számítógépünk működőképessége szinte kritikus a jelenlegi helyzetben, amelyben létszükséglet a távoli munkavállalónak és a diákoknak a folyamatos rendelkezésre állás. Tovább nehezítheti a helyzetet, hogy óriási mennyiségű laptop fogy a magyar üzletekben, sok helyen időleges készlethiány is fellépett.

 

Az ESET meghosszabbítja akcióját

Az ESET nemrégiben kínált 3 hónapos ESET Internet Security ingyenes, teljes funkcionalitással bíró próbaverziót minden diáknak és tanárnak, amelyet a pozitív visszajelzések nyomán, most meghosszabbítva, április 15-ig igényelhetnek a cég honlapján. A diákok és szüleik itt, a tanárok pedig itt kérhetik az ingyenes vírusvédelmi megoldást. Mindössze egyetlen regisztrációval felkészült segítséget kaphatnak felhasználók: az ESET speciális tudású csapata segít a beállításokkal, a telepítéssel kapcsolatban, és gyakorlati lépésekben mutatják meg, hogyan lehetnek a felhasználók biztonságban az interneten ebben a nehéz helyzetben is. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50