ECDL-bizonyítványt ad a Neumann Társaság a jeles informatikaérettségiért

forrás: Prím Online, 2020. április 28. 09:34

Az oktatásért felelős minisztérium és a Neumann Társaság megállapodása értelmében az emelt- vagy középszintű informatikai érettségi vizsgát jelesre teljesítők további vizsga nélkül igényelhetnek ECDL-bizonyítványt, amelyet az idei évtől kezdve már elektronikus úton juttatnak el számukra, így a postára sem kell elmenni a dokumentumért.

Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) hazai képzését felügyelő Neumann Társaság az oktatásért felelős szaktárcával kötött korábbi megállapodás értelmében a középszintű és emelt szintű informatika érettségi vizsgát jeles érdemjegyre teljesítők számára további vizsga letétele nélkül biztosítja az ECDL-bizonyítványt. A digitális kompetenciákat igazoló ECDL előnye, hogy nemzetközileg több mint 150 országban elfogadják, a bizonyítvány megléte pedig számos hazai felsőoktatási intézményben mentességet biztosít az informatika alapképzés óráin való részvételtől, illetve sok munkakör betöltéséhez is alapfeltételnek számítanak a benne foglalt ismeretek.

 

Ez azt jelenti, hogy a jelesre érettségizők a ECDL-képzés hétmodulos (számítógépes alapismeretek, online alapismeretek, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés, prezentáció, IT biztonság) Standard vizsgája alól mentességet kapnak az ECDL-bizonyítvány igénylésekor. A magasabb szintű digitális készségeket biztosító  ECDL-vizsgamodulokból (például az Advanced szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés és prezentációkészítés) a jeles érettségit teljesítőknek is szükséges különálló vizsgát tenniük.

 

Az ECDL Standard bizonyítványt a jelesre érettségizők a vizsgaeredmény kézhezvételét követően kaphatják meg, ha kitöltik a Neumann Társaság letölthető regisztrációs lapját,  amelyet aláírva az érettségi bizonyítvány vagy törzslapkivonat képével együtt e-mailben elküldik azt a recepcio@njszt.hu címre.

 

Mivel 2020 februárjától - az aktuális koronavírus-helyzettől függetlenül - a Neumann Társaság bevezette az elektronikus ECDL-bizonyítványt, így az online regisztrációt követően néhány napon belül e-mailben kapják meg az elektronikusan hitelesített, időbélyegzővel ellátott e-bizonyítványt, amelyet a Neumann Társaság honlapján elérhető fiókjukból a későbbiekben is bármikor és bárhonnan elérhetnek.

 

A koronavírus-vészhelyzet nyomán a Neumann Társaság április közepétől az online vizsgázást is lehetővé tette az ECDL-képzésben résztvevő több ezer ember számára. A járvány első napjaiban csatlakozott a Digitális Jólét Program Digitális Összefogás akciójához is, amelynek keretében egyéb módszerekkel is segíti a lakosságot a koronavírus-fertőzés alatt. A tanárok számára a társaság távoktatásban használható ötleteket tartalmazó digitális tananyagot kínál: ezt a járvány alatt másfélszer annyian töltötték le, mint a hétköznapokban. A társaság összes digitális segédanyaga ezen a linken, érhető el, ezek közül a jelen helyzetben az ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tananyagot érdemes átolvasnia egy tipikus felhasználónak, mivel a koronavírus-pánik nyomán az interneten is egyre gyakoribbak a csaló e-mailek és álhírek.

 

További információk a jeles érettségivel kiváltható ECDL-vizsgáról: https://njszt.hu/hu/ecdl/erettsegi

Az online vizsgákat szervező vizsgaközpontok listája: https://njszt.hu/hu/ecdl/vkplist?title=&field_ec_county_value=All&field_ec_options_target_id%5B%5D=636

Az elektronikus ECDL-bizonyítványról részletesen: https://njszt.hu/hu/news/2020-01-22/2020-februar-elejetol-e-vizsgakartya-es-e-bizonyitvany-valtja-fel-az-ecdl-ben-papiralapu-dokumentumokat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05