Eljött az idő a felnőttképzésre már az óvodában

forrás: Prím Online, 2020. május 2. 10:10

Az online távoktatásra való gyors áttérés rávilágított arra, hogy a digitális kompetenciák, a hatalmas mennyiségű információ közötti lényeglátás képességének, a problémamegoldó készségek, illetve a logikus gondolkodásmód fejlesztése nem várathat tovább magára. A koronavírus-járvány után ezen a területen újratervezésre lesz szükség. Ha azt akarjuk, hogy a jövő nemzedéke magabiztosan használja a XXI. században alapvetőeknek számító képességeket, akkor ezek elsajátítását minél korábban a gyerekek edukációjának részévé kell tenni – hangsúlyozza az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ)

A műszaki pályaorientáció népszerűsítésében aktív szerepet vállaló szervezet szerint erre annak fényében még inkább szükség van, hogy idén műszaki felsőoktatási képzésekre jelentkezők száma egyharmaddal visszaesett a tavalyi évhez képest. Ez pedig az ország jövőbeni versenyelőnyének megtartására jelenthet veszélyt hosszabb távon.

 

Az élmény alapú oktatás elterjesztésével a műszaki tudományok iránti érdeklődés fokozható, és már az óvodában indíthatóak olyan fejlesztő programok, amelyek keretein belül a kicsik az alapkészségeik használatával modelleket, különféle szerkezeteket építhetnek, kódolhatnak, vagy programozhatnak. Ezek révén pedig meg lehet alapozni azokat a digitális kompetenciákat, amelyekre építve az iskola a lehető leghatékonyabban tudja tovább vinni a gyerekek egyéni fejlesztését, és időben felfedezni a tehetségeket is.

 

Az EJMSZ véleménye szerint a kulcs a gyakorló (de digitálisan még nem kiképzett) óvodapedagógusok fejlesztésén van. Őket kell mielőbb beiskolázni, vagy adott esetben a nagyvállalati szektor mentor programjaiba bevonni, hogy sikeresen magukévá tegyék a digitális oktatás játékos módszertanát. Felkészítés után ők már profi nagykövetei lehetnek az óvodákban az algoritmikus gondolkodásnak, a robotok építésének és ezzel megteremtik az Ipar  4.0-ás világ felkészült munkavállalóit, akik nem félnek a robotoktól, hogy elveszik a munkájukat és kenyerüket, hanem tudatosan készüljenek a robotok használatára, építésére, programozására és karbantartására. 

 

A digitálisan képzett óvodapedagógusokkal ugyanakkor nem csupán azt lehetne elérni, hogy több kisfiú kezdjen el érdeklődni a műszaki tudományok iránt, hanem azt is, hogy a kislányok is közelebb kerüljenek a technika világához. Mivel ha kiskorban „elültetjük” bennük a terület iránti lelkesedést, akkor a jövőben ők szívesebben lépnek műszaki pályára, ezzel a nemek aránya is javul a szektorban, illetve a munkaerő utánpótlás is könnyebbé, egyszerűbbé válik az elkövetkező évtizedben.

 

Az EJMSZ tagvállalatai révén szeretne példát is mutatni, hogyan lehet a leendő óvodapedagógusokat digitális területen hasznos, új tudásanyaghoz segíteni. Ennek megfelelően az  NI Hungary a közelmúltban a  Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának robotépítő készletet adományozott. Ezzel és a mellé biztosított képzési programmal jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy mostantól a Hajdúböszörményben frissen végzett óvónők már felkészülten, szakavatottan ismertessék meg a gyerekekkel az alapszintű digitális kompetenciákat.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05