A koronavírus elhozta az e-aláírás forradalmát

forrás: Prím Online, 2020. május 28. 16:11

Globális robbanás zajlik az e-aláírások piacán. Kanadától Indonéziáig a világ legtöbb kormányzata igyekszik olyan jogi és szabályozási környezetet teremteni, amellyel ösztönzik és segítik az elektronikus aláírás használatát. Ez alól Magyarország sem kivétel, a vírushelyzet miatt - egyelőre ideiglenesen - változott a szabályozás, már személyes megjelenés nélkül, távolról, videoazonosítással is bárki kiválthat webes e-aláírást.

„Az elmúlt hetekben a többszörösére nőtt az elektronikus aláírást igénylő ügyfeleink száma a vírus miatt átalakuló üzleti és munka folyamatok miatt. A nagyvállalatok járnak az élen, ahol nem ritka, hogy százas, ezres nagyságrendben igényelnek e-aláíró tanúsítványt a dolgozóiknak, de cégmérettől függetlenül, egyre többen váltanak e-aláírásra a magyar kis- és középvállalatok közül is. Most, hogy az e-aláírás kiváltáshoz szükséges azonosításhoz nincs szükség személyes megjelenésre, mert videóhívással, néhány perc alatt távolról is elvégezhető a folyamat, még további növekedésre számítunk” – mondta el Somkuti András a Docler Holding elnök-vezérigazgatója és az e-aláírás-specialista NETLOCK ügyvezetője. „Sajnálatos, de tény, hogy éppen a járvány által diktált kényszerhelyzet világított rá a technológia nyújtotta előnyökre, legfőképpen arra, hogy az elektronikus aláírás az egyetlen út az üzleti folyamatok, szerződések, jogi tranzakciók távoli, személyes kontaktus nélküli, hiteles módon történő digitális kezelésére. Most a vírushelyzetben bevezetett karantén mellet számos partnerünk a mi e-aláíró megoldásunkkal biztosítja, hogy a szükséges vezetői aláírások rákerüljenek a megfelelő iratokra” – összegezte, hozzátéve, hogy bár jelenleg a videóazonosításra vonatkozó jogszabály a vészhelyzet végéig érvényes, de reméli mindez hamarosan állandó gyakorlattá válhat.

 

Iparágakat alakíthat át a vírus: virtuális ügyfélszolgálatok, online autóvásárlás

Szinte nincs olyan üzleti, közigazgatási vagy hétköznapi ügymenet, ahol az e-aláírás ne lenne képes rengeteg személyes interakciót viszonylag gyorsan és egyszerűen kiváltani Miért kellene bármilyen zsúfolt ügyfélszolgálatra menni, vagy közjegyzői, ügyvédi irodába menni a szerződéskötés miatt, ha ez otthonról is megtehető? Üzleti partnerek is szerződhetnek távolról, sőt az e-aláíró megoldás integrációja révén akár egy teljes vállalati rendszer is felruházható a biztonságos és magas joghatású aláírás képességével. Mindemelett nincs szükség a szerződések postázására, futáros küldésére, nyomtatására, mindez megoldható akár egy okostelefonon keresztül, e-aláírással és e-mailben. Sőt, ma már van olyan autómárka, amely online szalont nyitott és lehetővé tette az adásvételi szerződés elektronikus aláírását, így az autó átadásán kívül minden távolról intézhető. A technológia által kínált gazdasági racionalitás mellett egyre nagyobb az ügyfelek oldaláról megjelenő igényt is a távoli ügyintézésre. A videó azonosítás pedig további lökést adhat mindennek.

 

 

 

E-aláírás videoazonosítással első magyar cégként

"Jó érzés, hogy tisztán magyar hátterű cégként képesek vagyunk nemzetközi szinten is értékelhető innovatív megoldásokra. Ilyen volt például, amikor elsőként jött elő a felhőből elérhető, minősített e-aláíró megoldással a NETLOCK, amelyre világszinten is csak néhány e-aláírás specialista szolgáltató volt képes. Most pedig első magyar bizalmi szolgáltatóként vezettük be a videós azonosítást." – mondta el Gattyán György, a Docler Holding alapító tulajdonosa. Az unió teljes területén érvényes ún. minősített e-aláíró tanúsítvány kiváltásához eddig személyes megjelenéses azonosításra volt szükség, azonban a vírushelyzet miatt ez már videoazonosítással is elvégezhető  mindössze 10 perc alatt.

 

Olyan egyszerű és biztonságos, mint a netbank – okostelefonon is aláírhatunk

Ahhoz, hogy egy szervezet vagy magánszemély rendelkezzen az e-aláírás képességével, létre kell számára hozni egy digitális identitást. Ezt az egyedi és meghamisíthatatlan digitális azonosítót egy hitelesítésszolgáltató szervezet – például a NETLOCK – hozhatja létre. Ez az azonosító teszi lehetővé, hogy minden kétséget kizáróan igazoljuk magunkat, cégünket a virtuális térben. 

 

Az elektronikus aláírás folyamata rendkívül egyszerű és biztonságos, hasonló egy netbanki szolgáltatáshoz. Egy webes felületen keresztül léphetünk be az aláíró felületre, ahol többkörös azonosítás után, titkos jelszavunkat használva aláírhatjuk a feltöltött digitális dokumentumot. Ezek jellemzően pdf-állományok, de számos egyéb fájlformátum is aláírható elektronikusan. Az e-aláírás egy személyes, digitális ujjlenyomat, ami az adott dokumentum kódjába „ég bele”. Az így aláírt dokumentum hitelessége tökéletesen megegyezik a hagyományos, papíron, tollal aláírt verzióéval, így alkalmas cégszerű aláírásra is bármilyen hivatalos okiraton.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05