Digitális képességekkel a munkanélküliség ellen

forrás: Prím Online, 2020. július 12. 10:03

A digitális képességek fejlesztése lehet a leghatékonyabb módja, hogy olyan embereket segítsünk vissza a munka világába, akik a közelmúltban valamilyen okból kiszorultak a munkaerőpiacról. A hátrányos helyzetű álláskeresőket karolja fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Incorpora projektje, amelyhez a Microsoft Magyarország is csatlakozott – digitális kompetenciafejlesztő tréninggel.

A munkaerőpiacra történő be- vagy visszalépés támogatása a digitális kompetenciák erősítésével – ezt nyújtja az a képzési program, amelyet a Microsoft biztosít civil szervezetek közreműködésével a hátrányból induló munkakeresők számára. Az irodai programok és csoportmunka-alkalmazások használatában szerzett jártasság a multinacionális vállalatok, az államigazgatás, de a kis- és közepes vállalkozások kapuit is megnyithatja a végzettek előtt.

 

Az elhelyezkedés esélyét növelő digitális képességfejlesztő tréningekkel csatlakozott a Microsoft Magyarország a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált Incorpora projekthez, amelynek legfőbb célja a munkaerő-piaci szempontból veszélyeztetett helyzetű álláskeresők elhelyezkedésének támogatása és társadalmi beillesztése. Mindez a projekt integrációs mentorainak, valamint a kezdeményezéshez csatlakozó civil szervezetek elkötelezett, közös munkája által valósul meg.

 

 

A digitális átállásra teljes mértékben felkészült cégből egyelőre kevés van idehaza, olyan munkaadóból viszont rengeteg, amelynek jóval több, az informatikát készségszinten használó munkatársra lenne szüksége – ezt erősítette meg néhány hónappal ezelőtt az IDC és a Microsoft közös kutatása is. A digitális kompetenciák ma már egyre több munkakörben nélkülözhetetlenek, vagyis a napi munkához szükséges képességként egyre inkább belépési küszöbbé válnak a munkaerőpiacon. Olyan feltétellé, amelynek megléte látványosan javítja az emberek elhelyezkedési esélyét.

 

Az Incorpora projektben a résztvevő szervezetek a saját területükön toboroznak jelentkezőket a kurzusokra, a jelentkezőket testre szabott oktatással és mentorálással igyekeznek elvezetni egészen a majdani munkahelyig. A digitális képzések eddig közel száz olyan embert vezettek végig a vállalatoknál ma már elvárt digitális képességeken, akik fokozottan ki vannak téve a hátrányos megkülönböztetésnek. Tudásuk révén azonban immár előnnyel indulhatnak egy kiválasztási folyamatban. A tréning-sorozaton a leendő munkavállalók naprakész tudásanyagot és gyakorlási lehetőséget kaptak, amit azonnal hasznosítani tudnak a munkaerőpiacon. Megtanulták többek között hogyan szervezzenek és vezessenek Teams meetinget, újra tanulhatták a fájlkezelést és az online csoportmunkát a felhő alapú megoldásokkal, és megismerték a OneNote, Whiteboard és Forms alkalmazások használatát is.

 

A kiterjedt vállalati ügyfélkörrel rendelkező Microsoft-trénerek saját tapasztalata, hogy a hátrányos helyzetű álláskeresők esetében a személyes versenyképességet növelő ismeretek még nagyobb jelentőséggel bírnak, hiszen ezekhez az érintettek korlátozott anyagi lehetőségeik miatt amúgy is nehezebben, vagy egyáltalán nem tudnának hozzáférni. A digitális tudás az ő esetükben valóban sorsfordító lehetőség, hiszen ez segít megteremteni az egzisztenciájukat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05