Hazánkba is megérkezett a Dyson első három-az-egyben levegőtisztító és párásító ventilátora

Henger Attila, 2020. július 31. 10:56

A Dyson mikrobiológusai és mérnökei által kifejlesztett, új Dyson Pure Humidify+Cool levegőtisztító és párásító ventilátor a Dyson új UV-C rendszerének segítségével elpusztítja a vízben lévő baktériumok 99,9%-át. A biosztatikus, ezüstszálas párologtató pedig segít megakadályozni a baktériumok szaporodását, így biztosítva a higiénikus párásítást.

„Az emberek gyakran meglepődnek azon, hogy a Dysonnál magasan képzett mikrobiológus-csapat és csúcstechnológiás biokémiai laborok állnak rendelkezésre a megoldandó problémák alapos kutatásához” – mondta Charlie Park, ventilátorokért és levegőtisztító eszközökért felelős globális vezető.  – „Ezt a tudást ötvözve az olyan mérnöki kulcsterületekkel, mint az aerodinamika, szűrés és érzékelés, a Dyson mérnökei és tudósai kifejlesztettek egy három az egyben, egész évben használható készüléket, amely képes megbirkózni a száraz, szennyezett levegővel, és higiénikus beltéri környezetet biztosít”.

 

Beltéri generáció

A „beltéri generáció” korát éljük, amikor sokan az idejük akár 90%-át zárt ajtók mögött töltik, ahol a modern légkondicionálás és fűtés miatt fokozottan ki vannak kitéve a száraz levegő hatásainak. A túl száraz vagy túl nedves levegő kedvez a baktériumok és vírusok terjedésének is. 

 

A párásítók jól bevált megoldást jelentenek a száraz levegő okozta légzési problémákra, ám előnyeik ellenére a higiénikusságuk megkérdőjelezhető lehet. Ha nem pusztítják el megfelelően a vízben lévő baktériumokat, a helyiségbe kibocsátott víz összekeveredhet a beltéri szennyezett levegővel, ami a kintihez képest akár ötször szennyezettebb levegőt eredményezhet.

 

 

Higiénikus párásítás

Az UV-C fény megakadályozza a vízben lévő baktériumok szaporodását a DNS-ük denaturálásával. Ez a folyamat egy pikoszekundumon (a másodperc egytrilliomod részén) belül lezajlik, de alapos UV-C besugárzásra van szükség hozzá. A Dyson Pure Humidify+Cool tervezése során a mérnökök komoly kutatást folytattak a baktériumok elpusztítását biztosító UV-C besugárzás optimalizálásának érdekében. Olyan fényvisszaverő-képességű PTFE csövet fejlesztettek ki, melynek belsejében az UV-C fény az oldalakról visszaverődve képes terjedni. Ahogy a víz¬tartályból érkező víz áthalad a többszörösen visszaverődő nyalábok között, az UV-C a baktériumok 99,9%-át el¬pusztítja az első áthaladás során.

 

A kezelés után a víz feltölti a 3D Air-mesh párologtató gyűrűit. Az Air-mesh anyagának alsó és felső oldalát ezüst¬szálak szövik át, egyedülálló szerkezetet képezve, amely biosztatikus tulajdonságú, és megakadályozza a baktériumok növekedését a párologtatóban. Az ezüstöt több mint két évszázada használják biosztatikus tulajdonságai miatt a sebészetben és szülészetben, illetve égések kezeléséhez és víz fertőtlenítéséhez. A tisztított légáramot higiénikusan párásítja a párologtatóból kibocsátott vízpára, majd a berendezés az Air Amplifieren keresztül kibocsátja a helyiségbe.

 

„A bennünket nap mint nap körülvevő baktériumok általában nem ártalmasak ránk nézve, együtt élnek velünk – mondta Karen Holeyman, mikrobiológiai kutatásvezető. Ezzel együtt ha bizonyos körülmények megváltoznak, ezek a baktériumok veszélyforrást jelenthetnek. Tudósokként az volt a célunk, hogy biztosítsuk a Dyson Pure Humidify+Cool higiénikusságát. Technológiánkat alaposan teszteltük az alapvető tesztbaktériumokra – Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa és Staphylococcus aureus – és a környezetben megtalálható, ellenálló Bacillus subtilisre. A Bacillus subtilis sokféle környezeti stresszhatást képes túlélni, köztük az UV-C sugárzást – mégis sikerült a készülékben 99,9% csökkenést elérnünk ezeknél az organizmusoknál.”

 

 

Egyedülálló Deep clean ciklus

A víz típusa világszerte változik, van, ahol ásványi lerakódást, vízkövet hagy maga után a párologtatóban. Az egyszerű, problémamentes karbantartás érdekében a Dyson kifejlesztette a Deep clean ciklust, amely az összes víznek kitett alkatrészt alaposan megtisztítja, így nincs szükség fáradságos és időrabló kézi tisztításra. Amikor szükségessé válik a tisztítás, a Deep clean ciklus gombja kigyullad, és az LCD-kijelző végigvezeti a felhasználót a tisztítási folyamaton.

 

Beltéri szennyeződések kezelése

A Dyson mérnökei több mint 25 éve dolgoznak szűrési technológiák fejlesztésén. A Dyson Pure Humidify+Cool érzékeli a szennyezés és páratartalom szintjét, és higiénikusan párásított, tisztított levegőt bocsát ki a helyiség minden szegletébe.

  • Érzékelés: Lézerek mérik és detektálják az ultrafinom részecskéket. Egy különálló érzékelő detektálja az olyan illékony szerves vegyületek (VOC-k) mennyiségét, mint a benzol és az NO2. Egy harmadik a relatív pára¬tartalmat és a hőmérsékletet méri. A berendezés LCD-kijelzője valós időben jeleníti meg ezeket az adatokat.
  • Befogás: Kilenc méter hosszú sűrített és tömített boroszilikát mikroszálas szűrő fogja be az ultrafinom szennyeződések 99,95%-át 0,1 mikronos méretig, köztük allergéneket, baktériumokat és polleneket. Az abszorpciós hatásfokot növelő trisz (trisz-hidroximetil-aminometán) bevonattal ellátott aktív szén távolítja el az olyan gázokat, mint az NO2 és a benzol.
  • Kibocsátás: Az Air Multiplier technológia segítségével (ami háromszor erősebb légáramot bocsát ki, mint amit beszív) a Dyson Pure Humidify+Cool tisztított és párásított levegőt bocsát ki a helyiség minden szegletébe.

 

 

Új légáram-üzemmódok – az optimális komfortérzetért

Először a Dyson Pure berendezéseknél, a Dyson mérnökei Jet Axis Control technológiát alkalmaztak. A légerősítő mindkét oldalán két, függetlenül vezérelt sugár biztosíja a közvetlen hűtést, oszcilláló üzemmódot, vagy a téli hónapokban diffúz üzemmódot, illetve az új Breeze üzemmódot.

  • Breeze üzemmód: Sokunk szereti a természetes, szabadtéri szellő frissítő érzését egy forró nyári napon – e jelenség neve alliesztézia. Ezért Tim Jukes fő kutatómérnök és csapata precíziós 3-tengelyű ultra¬hangos szélmérő segítségével több mint 40 millió adatot gyűjtött össze a Dyson Malmesbury Kutatási és Fejlesztési kampuszának nyolc pontjáról. Ezek alapján egy algoritmust fejlesztettek ki a természetes légáram utánzására a berendezés oszcilláló hengereinek felhasználásával, amellyel ezt a frissítő, kültéri szellőt beltéri körülmények között is meg tudták teremteni.
  • Ventilátor-üzemmód: A ventilátor-üzemmódban egy terelőlapát segítségével erőteljes, előre irányuló, tisztított légáram jön létre. Ez nyáron kellemesen hűsít, miközben tisztítja a helyiség levegőjét.
  • Diffúz üzemmód: A Jet Axis Control hengerei elfordulnak és lezárnak, a terelőlapát kinyílik, és a levegő a hátsó réseken keresztül terelődik el. Így hűtés nélkül lehet tisztítani és párásítani a levegőt.

 

Valódi otthonokhoz tervezték

A Dyson Pure  készülékeket valódi otthonokhoz tervezték. A légtisztítók tesztelésére szolgáló ipari szabvány a teljesítményt egy olyan kompakt kamrában végzett laboratóriumi vizsgálattal mérik, amelynek mérete mindössze 12 m2, mennyezeti ventilátor keringeti a levegőt- és a helyiségben csak egy érzékelő méri a levegő minőségét. Az életszerűbb tesztelés érdekében a Dyson mérnökei jobb megoldást kerestek. A Dyson POLAR tesztje egy ventilátor nélküli 27m2-es helyiségben a szoba sarkaiban nyolc, illetve középen egy érzékelő segítségével gyűjti a levegőminőségi adatokat. A párásítás sebességét és egyenletességét hasonló teszt méri, ezzel is lehetővé téve, hogy a Dyson Pure Humidify + Cool egyenletes, teljes helyiségben történő tisztítást és párásítást biztosítson.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50