Csúcstechnológia magyar kézből

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 4. 13:47

Tovább bővíti hazai csapatát a magyar gyökerekkel is rendelkező dán robotikai vállalat, amely célul tűzte ki, hogy 2020-ban tízről ötvenre növeli termékeinek számát!

A robotika azelőtt soha nem látott mértékben alakítja át az ipari termelés működésének jellegét, ami eddig nem tapasztalt üzleti lehetőséget teremthet az End-of-Arm Tooling (EOAT) piac számára.

 

Az iparág éllovasa, az együttműködő alkalmazások számára robot-kiegészítőket gyártó OnRobot a fentiekkel összhangban nagyszabású fejlesztéseket tervez. Miután 2019-ben az OnRobot egyrendszeres megoldással a következő szintre emelte a robot kompatibilitást, a vállalat 2020-ban négyszeresére bővíti termékkínálatát és folytatja magyarországi terjeszkedését.

 

A robotikai iparág úttörőit évek óta magyar szakembergárda is támogatja: több mint 25 szakember dolgozik a magyar fővárosban az odense-i központú, de globális piacot lefedő, dán OnRobot leginnovatívabb robotikai termékein. 

 

 

A prototípustól a késztermékig

A dániai központ ellenére az OnRobot fejlesztéseinek meghatározó része Magyarországon, Budapesten történik (a globális teammel együttműködésben). Sőt, a vállalat legnagyobb fejlesztői bázisa a budapesti. A magyar részleg a prototípus tervezésétől egészen a késztermék kivitelezéséig részt vesz a munkában, valamint hardver és szoftverfejlesztéseken is dolgozik. Fejlesztéseik ebből a szempontból is egyedinek és izgalmasnak számítanak, hiszen a hasonló, hazai fejlesztői csapatok jellemzően részfeladatokban vesznek részt, nem a teljes folyamatot kísérik végig.

 

 

Csúcstechnológia magyar kézből

Az OnRobotnál dolgozó tehetséges munkatársak egy olyan kreatív közösség tagjai, amely lelkesen gyarapítja és alakítja át az együttműködő robotok gyorsan növekvő piacát. A hazai fejlesztők olyan termékeken dolgoztak, mint például az OnRobot RG2-FT Grippere, a világ első intelligens fogója, beépített erő- és nyomatékérzékelőjének köszönhetően képes látni és érezni is a munkadarabokat. 

 

De a fejlesztő csapat különösen büszke arra a tudásra is, amelyet a szenzorok kapcsán tudhat magáénak. Ilyen például a HEX erő/nyomaték szenzor, amely egy emberi kéz érzékenységét és ügyességét képes visszaadni. Az érzékelővel a bonyolult polírozó, csiszoló, vagy egyéb összeszerelő jellegű feladok is könnyedén kezelhetők, melyeknél a kívánt eredmény elérése érdekében alapvető fontosságú a pontos orientáció és a kifejtett erővel kapcsolatos visszajelzés. 

 

Az idei év egyik új sikerterméke, az OnRobot Eyes is a magyar csapat érdemei közé tartozik. Az új robot-kiegészítővel a vállalkozások 2.5D-s látással is elláthatják robotikai alkalmazásaikat. ideális tárgyak széles körének kiválogatására, a külső alak által meghatározott fém alkatrészekkel történő CNC-gépkiszolgálásra, és sok más olyan felvétel és lerakás típusú alkalmazásra, ahol fontos az orientáció. 

 

A Budapesti központ volt a motorja annak a 2019-es nagyszabású fejlesztésnek is, amellyel megteremtették a vállalat következő termékportfóliójának alapját, valamennyi termékük közös mechanikai és elektromos felületével. Ez lehetővé tette számukra, hogy folyamatosan új termékeket integráljanak a portfóliójukhoz, miközben megőrzik a könnyű használatot és a robotok magas szintű integrációját.

 

A cél: Magyarország kiemelkedő kutató-fejlesztő munkahelyévé válni

Az OnRobot folyamatosan fejleszti hazai csapatát, céljuk, hogy néhány éven belül tovább bővítsék a dolgozói létszámot és egy kiemelkedően jó, motivált és profi fejlesztői csapatot alakítsanak ki, ahol mérnökök és informatikusok kihívásokkal teli és kézzelfogható, érdekes termékfejlesztéseket végeznek.

 

A budapesti RnD központért januártól Szoboszlai Imre felel, aki pozitívan értékeli az eddigi időszakot: „Intenzív, kihívásokkal teli, de izgalmas és gyümölcsöző időszakon vagyunk túl. Csapatunkkal jelentős projekteket vittünk véghez, amelyek során rövid idő alatt tudtunk új, minőségi termékeket piacra dobni, remek ügyfélvisszajelzésekkel. Mivel a cél továbbra is a termékportfólió bővítése, jelenleg is értékes fejlesztéseken dolgozunk, emiatt szükségünk van a bővülésre.”

 

Beskid Vilmos, a cég jelenlegi CTO-ja, az RnD központ korábbi vezetője úgy véli, ha ilyen ütemben fejlődnek, az OnRobot Magyarország egyik kiemelkedő kutató-fejlesztő munkahelye lehet.

 

„A budapesti RnD központ kulcsfontosságú termékeket szállít az OnRobot termékportfóliójához, mindeközben pedig folyamatosan fejlesztjük a kollégák kompetenciáit a vállalat kritikus, stratégiai területein.” – mondta Beskid Vilmos.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05