Magyar–román együttműködés a Mozi+ helytelen korhatárbesorolása miatt

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 24. 17:53

Nyertest hirdetett egy szegedi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljáráson a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. A magyar testület kezdeményezésére a román médiafelügyelet több mint félmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a Mozi+ szolgáltatójára, amiért rossz korhatár-besorolással és időpontban adta le a Logant. A tanács módosította klasszifikációs ajánlását.

A testület e heti ülésén megállapította, hogy a Szeged 100,2 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárás nyertese az egyedüli pályázó Karc FM Média Kft.

 

A román társhatóság, a NAC a Médiatanács jelzése után megállapította, hogy a Magyarországra sugárzó Mozi+ szolgáltatója azzal sértette meg a román jogszabályokat, hogy a Logan – Farkas című filmet idén májusban 19 órától, a 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolással tette közzé a 15-ös korhatár-besorolás helyett. A román jogszabályok szerint a 15-ös korhatár-besorolással, este 23 óra és reggel 6 óra között sugározhatóak azok a műsorok, amelyek erőszakos jeleneteket tartalmaznak. A magyar jogszabályok alapján a filmet a 16 éven aluliaknak nem ajánlott besorolással, kizárólag este 21 és reggel 5 óra között adhatta volna a csatorna. A társhatóság 7500 román lej – kb. 561 ezer forint – bírságot rótt ki a csatorna szolgáltatójára.

 

A testület joghatóság hiányában megszüntette az Euronews szolgáltatója ellen kérelem alapján indított kiegyensúlyozottsági eljárását. A kérelmező szerint törvénybe ütközött és a nézők megtévesztését szolgálta az, hogy a csatorna a lengyelországi elnökválasztás második fordulója után, de még az eredmény megismerése előtt tényként közölte az összellenzéki jelölt győzelmét. Mivel a csatorna szolgáltatója franciaországi székhelyű, így a médiatörvény alapján nem tartozik az NMHH joghatósága alá – attól függetlenül, hogy Magyarországra és magyar nyelven is sugároz –, így a testület nem járhatott el az ügyben.

 

A médiatörvény változásai miatt a Médiatanács módosította a filmek és műsorok korhatár-besorolására vonatkozó klasszifikációs ajánlását. A testület kiterjesztette az ajánlást a műsorszámokban megjelenő feliratos gyorshírekre: ezt kerülni kell a 12 éven aluliaknak vagy fiatalabbaknak nem ajánlott műsorokban. Ez a megjelenítési mód ugyanis akkor is problémás, ha abban úgy adnak hírt váratlan, erőszakos, megrázó eseményekről, hogy azok tartalmuk szerint nem lépik túl az érintett műsorhoz tartozó korhatári kategóriában elfogadható mértéket. Ha pedig a feliraton szereplő információ meghaladja az érintett műsor korhatár-besorolását, akkor magát a műsorszámot magasabb kategóriába kellene sorolni. Az ajánlás emellett kiegészült új műsorszám-példákkal is, amelyek az egyes korhatári kategóriák elhatárolását segítik a kategóriaismertető szövegrészekben. A frissített klasszifikációs ajánlás napokon belül olvasható lesz az NMHH honlapján.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05