Itt az ideje a paradigmaváltásnak

forrás: Prím Online, 2020. október 22. 14:22

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet megmutatta, milyen fontos szerepet játszanak a telekommunikációs hálózatok és az adatközpontok a mindennapi élet - az információáramlás, a közösségi média és a szórakoztató alkalmazások - működésében. Az adatközpontok piaca 2020-ban és az azt követő években valószínűleg minden nehézség ellenére is jelentősen fejlődni fog. 

Növekedést jósolnak az olyan nagy piaci szereplők számára, mint a Microsoft, az Amazon Web Services, a Google és az Apple, de az adatközpontok következő generációjának utat törő, kisebb DC-társaságok és új belépők is számíthatnak befektetésekre. E növekedés kapcsán azonban számos kérdés is felmerül: milyen hatással van mindez a környezetre? Mi szól mellette és mi ellene? Itt lenne az ideje egy új fajta megközelítésnek?

 

Becslések szerint a hálózatba kapcsolt eszközök száma 2022-re eléri a 28,5 milliárdot. Ezek az eszközök és a hozzájuk tartozó alkalmazások szükségessé teszik, hogy világszerte megsokszorozódjon az adatközpontok száma és kapacitása. A Syergy Research szerint további 132 hyperscale adatközpont van jelenleg a tervezés vagy a kivitelezés valamelyik fázisában, így ezek száma 430-ról 562-re növekszik. 

 

A hatékonyabb, ésszerűbb és költséghatékonyabb adatközpontok iránti kereslet is folyamatosan növekszik. 2019. szeptembere óta az adatközpontok felelősek a világszerte felhasznált villamosenergia 2%-áért. Több energiát fogyasztanak, mint az Egyesült Királyság összesen, és ez az arány 2030-ra 8%-ra emelkedhet. Az adatközpontok globális szinten az üvegházhatást okozó gázkibocsátás 2%-áért felelősek. 

 

Hatásuk a világ villamosenergia-szükségletére ma az egyik legtöbbször felmerülő kérdés az energiával kapcsolatos diskurzusban. A Microsoft nemrégiben bejelentette fenntarthatósági céljait, melyek bármely más tech-cég céljainál ambiciózusabbak. Nem csupán azt tűzik ki célul, hogy 2030-ra ”karbon-negatívak” lesznek, de azt is, hogy 2050-re ”eltüntetik” a vállalat által 1975-ös megalapítása óta kibocsátott szén-dioxid mennyiséget.

 

Az olyan vállalatok, mint az Apple, az Amazon, a Google vagy a Vodafone mindegyikének megvannak a maga környezetbarát energiafelhasználási és fenntarthatósági céljai. De mi a helyzet azzal a több ezer adatközponttal, amelyek nem rendelkeznek ekkora erőforrásokkal, ahhoz, hogy ilyen nagyarányú programokat indítsanak? Még ha minden adatközpont 100% -ban zöld energiával működne is, a tágabb értelemben vett energiakörnyezet kérdése még mindig fennállna. A villamos energia túlnyomó része a mai napig fosszilis alapú (olaj/szén/gáz).

 

 

Mit tehetnek az adatközpontok, a kis helyi adatközponttól a legnagyobb hypescale felhő adatközpontig?

 

A lényeg a hangsúly áthelyezésén van. Ahelyett, hogy az egyes adatközpontok ”kizöldítésén” fáradoznánk, hosszú távon fenntarthatóbbá kell tenni a komplett adatközponti iparágat azáltal, hogy elkezdünk az egész villamosenergia-hálózat ”kizöldítésén” gondolkodni.

 

Ez elég naiv vagy illuzórikus elképzelésnek tűnhet, de sokkal inkább és sokkal hamarabb megvalósítható, mint azt a legtöbb adatközpont-tervező vagy -üzemeltető gondolná.

 

Hálózati szinten a megújuló energia előállítási költsége drasztikusan lecsökkent. Ma a megújuló forrásból származó villamosenergia egységenkénti ára alacsonyabb, mint a szén- vagy az atomenergiáé. Az egyes országok hálózatai lassanként átállnak a megújuló energiaforrásokra, ami - ezek kiszámíthatatlansága és időjárás függősége miatt - számos kihívással jár. A hálózati instabilitás nem csak a hálózatüzemeltetők és ügyfeleik számára jelent problémát, de közvetlenül érinti az adatközpont-üzemeltetőket is. Ez ellen a potenciális instabilitás ellen megoldást jelenthetnek a másodlagos kiegészítő források és az ehhez társuló infrastruktúra. Ennek azonban költségakadályai lehetnek. 

 

A válasz? 

Hatalmas villamosenergia-tartalékok és infrastruktúra kapcsolódik az adatközpontok működéséhez. Az EnergyAware UPS használatával ezek a rendszerek arra is használhatók, hogy különböző szolgáltatásokkal hozzájáruljanak a hálózat stabilizálásához. Az egyes országok energiapiacai nyitnak arra, hogy lehetővé tegyék e szolgáltatások kereskedelmét (frekvenciamegtartás, frekvenciakiegyenlítés, demand-response kapacitás felajánlása a szolgáltató felé). Mindezeket a szolgáltatásokat az adatközpontok anélkül tudják nyújtani, hogy ez bármi hatással lenne a saját fogyasztóik áramellátására.

 

Ha az adatközpontok ezt megtennék, a hálózatok a jelenlegi korlátokat messze meghaladó mennyiségben fogadhatnának megújuló energiát. Ebből láthatjuk, hogyan járulhatnak hozzá az adatközpontok ahhoz, hogy a hálózatok által szolgáltatott villamosenergia nagyobb arányban származzon megújuló forrásból, azaz hogyan segíthetnek ”kizöldíteni a hálózatot” és hogyan csökkenthetik saját energiaellátásuk kockázatait. 

 

Erre gondolunk, amikor paradigmaváltásról beszélünk. 

 

Az adatközpontok e szolgáltatásaikért bevételre is szert tehetnek. Azaz mindkét fél jól jár: a hálózat ”kizöldül”, az adatközpont-üzemeltetők pedig pluszbevételhez jutnak, így csökkenthetik az infrastruktúra-költségeiket.

 

Az EnergyAware UPS rendelkezik azzal a technológiával, amely lehetővé teszi, hogy az UPS hálózati tartalékként is működhessen. Beépített technológiája lehetővé teszi a házirendalapon meghatározott, kétirányú energiaáramlást az adatközpont és a hálózat között. 

 

Paradigmaváltásra van tehát szükség ahhoz, hogy pozitív változásokat érjünk el.

 

Szerző: Ciaran Forde, az Eaton adatközpont és IT szegmensének EMEA régiós vezetője

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05