Mesterséges intelligencia segíti szűrni a korai tüdőrákot!

forrás: Prím Online, 2020. november 30. 17:41

Már Magyarországon is mesterséges intelligencia segíti a tüdő daganatos elváltozásainak felismerését. Ezzel igen korai stádiumban diagnosztizálhatóvá válik a betegség, és jelentősen megnövekedik a páciensek túlélési esélye.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 2017-ben 7.384 férfit és 5.524 nőt diagnosztizáltak hörgő- és tüdőrákkal. Ezzel pedig mind a tüdőrák-megbetegedések terén, mind pedig a halálozást tekintve első helyen állunk Európában. Pont emiatt figyelemreméltó az a pilot program, amelyben mesterséges intelligencia is közreműködik a tüdőrák-szűrésénél. A különleges szoftvert jelenleg a gyakorlatban tesztelik, ezt Dr. Horváth István, az Affidea Magyarország Kft. orvos-igazgatója irányítja, aki elmondta: „A tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség Magyarországon, valamint igen magas a halálozási aránya. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy az orvostudomány komoly eredményeket ért el a tüdőrák-gyógyítás terén is. Minél korábban sikerül felismerni és azonosítani a kóros elváltozásokat a tüdőben, annál nagyobb esélye van a hosszútávú túlélésnek. A korai stádiumban diagnosztizált tüdőrákos betegeket ma már olyan sikeresen kezelik, hogy még sok-sok évig élhetnek, és többségük nem is a tüdőrák, hanem valamilyen más gyakori betegség (például szív- és érrendszeri problémák) miatt veszti életét.”

 

 

A hatékony kezelés feltétele viszont az, hogy a betegek ne csak akkor forduljanak orvoshoz, amikor már komoly a baj. „50 év felett érdemes lenne mindenkinek évente natív low-dose mellkas CT-vizsgálaton részt venni. Ez különösen ajánlott azoknak, akik több, mint 15 éven keresztül dohányoztak, így náluk magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata.” – hívta fel a figyelmet Dr. Horváth István.  A tüdőrák diagnosztikája elsősorban képalkotó eljárásokkal lehetséges. Jelenleg a leghatékonyabbak a low-dose mellkas CT-vizsgálatok, amelyek 6-szor, 8-szor kisebb sugárterheléssel járnak a klasszikus klinikai CT-vizsgálatokhoz képest, ugyanakkor olyan kiváló felvételt biztosítanak a tüdőről, amelyben akár a pár milliméteres eltérések is láthatóak. A tüdőről készült képek kiértékelését szűrés esetén - a protokoll szerint – két radiológus végzi. Ez a kettős leolvasás egyébként általános gyakorlatnak számít nemcsak a tüdő mellkas-szűrésnél, de például a mammográfiás szűréseknél is. 

 

 

„Jelen pillanatban a radiológushiány jelenti a legnagyobb problémát, a szűrési feladatokra nagyon kevés ideje és energiája marad a túlterhelt orvosoknak.” – jegyezte meg Dr. Horváth István. Ezen a helyzeten változtat a mesterséges intelligencia, amely bejelöli a képeken akár a 3-4 milliméteres tumorokat vagy tumorgyanús elváltozásokat is. Ezen túl kiértékeli azok térfogatát, jellegét, megnézi, hogy voltak-e előzményei az adott elváltozásnak, és ha igen, akkor az hogyan alakult időközben. „Ez a szoftveres előmunka óriási segítséget jelent a radiológusoknak. Az emberi tüdő ugyanis nem egy kis volumenű szerv, így nem kis feladat abban megtalálni egy pár milliméteres elváltozást. Napi nagyszámú tüdő CT vizsgálat átnézése után nem meglepő, hogy mind a szem, mind pedig az emberi agy fárad, és már nem lesz olyan hatékony a felismerés. A nem fáradó mesterséges intelligencia alkalmazásával azonban jóval hatékonyabbak lehetünk, ráadásul a legkisebb elváltozások is rögtön felismerhetővé válnak.” – tette hozzá az orvosigazgató. A szoftver jelenleg az Affidea Szent Margit kórház központjában működik, itt zajlik a cégen belüli bevezetést megelőző tesztelés. Ez a program orvosi-európai CE minősítéssel rendelkezik és a piacon elérhető egyik legjobb és leghatékonyabb mesterséges intelligencia szoftvernek számít. A mesterséges intelligencia széles körű használatával lehetővé válik a hatékony nagyszabású tüdőrák-szűrőprogramok megvalósítása a jövőben.  

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05