Az Emotet továbbra is vezeti a legveszélyesebb programok listáját

forrás: Prím Online, 2021. február 19. 18:04

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 januárjára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése alapján az Emotet trójai megtartotta vezető pozícióját a kártékony programok listájának élén, világszerte a szervezetek 6%-ánál jelent meg annak ellenére, hogy a január 27-én zajló nemzetközi rendőrségi művelet sikeresen megfékezte.

A rendőri akció nyomán 14%-kal csökkent az Emotet által érintett szervezetek száma; a rendvédelmi szervek április 25-re tervezik a fertőzött eszközök széles körű megtisztítását. Mindezekkel együtt az Emotet megtartotta vezető pozícióját a Global Threat Index listáján, ami felhívja a figyelmet a botnet óriási globális hatására. Az Emotet kártékony spam kampánya különböző technikákat alkalmaz az Emotet terjesztésére, például beágyazott linkeket, csatolt dokumentumokat vagy jelszó-védett zip file-okat.

 

Az először 2014-ben beazonosított Emotet fejlesztői rendszeresen frissítik azt annak érdekében, hogy fenntartsák kártékony tevékenységének hatékonyságát. Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának becslése szerint minden egyes Emotetre építő incidensből fakadó kár helyrehozatala 1 millió dollárnál többe kerül az érintett szervezeteknek.

 

„Az Emotet a valaha ismert egyik legköltségesebb és legpusztítóbb kártékony program variáns, ezért a rendvédelmi szervek közös fellépése elengedhetetlen és különösen fontos mozzanat volt a legyőzéséhez vezető úton,” - mondta Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence & Research, Products igazgatója. „Ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy helyette új fenyegetések jelenjenek meg, így a szervezeteknek továbbra is erős biztonsági rendszerekre van szükségük annak érdekében, hogy megvédjék hálózataikat. Épp úgy, mint eddig, az alkalmazottak átfogó oktatása alapvető fontosságú, hogy képesek legyenek beazonosítani a rejtett trójaikat és botokat terjesztő káros e-mail típusokat.”

 

A kutatócsoport ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az „MVPower DVR Remote Code Execution” a leggyakrabban kihasznált sérülékenység, világszerte a szervezetek 43%-ánál jelent meg. Ezt követi a „ HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-13756)”, mely a szervezetek 42%-ánál bukkant fel. Harmadik helyen áll a „Dasan GPON Router Authentication Bypass” (CVE-2018-10561)”, globális hatása 41%.

 

 

2021. január top három kártékony programcsaládja:

*A nyilak a helyezés előző hónaphoz képesti változását jelzik.

A hónap során az Emotet az első helyen maradt, világszerte a szervezetek 6%-ánál volt jelen, ezt követi szorosan a Phorpiex és a Trickbot, mindkettő a szerveztek 4%-ánál jelent meg.

1.↔ Emotet – Fejlett, önmagát hirdető, moduláris trójai program. Eredetileg banki trójaiként volt ismert, az utóbbi időkben azonban más kártevők és hadjáratok terjesztőjeként használják. A jelenlét fenntartására különböző módszereket alkalmaz, míg a lebukás elkerülésére kitérő technikákat. Ráadásul rosszindulatú csatolmányokat vagy linkeket tartalmazó, adathalász spam e-mailekkel terjed.

2.↑ Phorpiex – Más rosszindulatú programcsaládok spam kampányokkal való terjesztéséről és széleskörű Sextortion támadások futtatásáról ismert botnet.

3.↓ Trickbot – Folyamatosan frissített, domináns banki trójai. Emiatt rugalmas és testre szabható kártékony program, melyet többcélú kampányok részeként tudnak terjeszteni.

 

2021. január top három sérülékenysége:

Ebben a hónapban az „MVPower DVR Remote Code Execution” volt a leggyakrabban kihasznált sérülékenység, mely világszerte a vállalatok 43%-ánál jelent meg. Ezt követte az „HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-13756)” a maga 42%-val és a „Dasan GPON Router Authentication Bypass (CVE-2018-10561)” 41%-kal.

1.↔ MVPower DVR Remote Code Execution – Távoli kódfuttatást lehetővé tévő sérülékenység az MVPower DVR eszközükön. A támadó ezen sérülékenység kihasználásával tetszőleges kódot tud futtatni a megtámadott routeren egy ravasz megkeresésen keresztül.

2.↔ HTTP Headers Remote Code Execution (CVE-2020-13756) – A HTTP fejléceken keresztül a kliens és a szerver HTTP kéréssel kiegészítő információkat továbbít. A távoli támadó kihasználhatja a sérülékeny HTTP fejlécet és önkényes kódot futtathat az áldozat gépén.

3.↑ Dasan GPON Router Authentication Bypass (CVE-2018-10561) – A Dasan GPOR routerek jogosulatlansággal összefüggő sérülékenysége. A sikeres kihasználása esetébe a távoli támadók érzékeny információkhoz férhetnek hozzá és jogosulatlanul hozzáférhetnek az érintett rendszerhez.

 

2021. január top három rosszindulatú mobil családja:

Ebben a hónapban a Hiddad maradt a legelterjedtebb program, őt követte az xHelper és a Triada. 

1. Hiddad. Az Android alapú kártevő program újracsomagolja a legitim alkalmazásokat, majd egy harmadik fél áruházában helyezi el. Fő funkciója a hirdetések megjelenítése, de képes hozzáférést szerezni az operációs rendszer kulcsfontosságú biztonsági részleteihez is.

2. xHelper. A 2019 márciusában felbukkant alkalmazást más kártevő alkalmazások letöltésére és hirdetések megjelenítésére használják. Képes elrejtőzni a felhasználó elől és újratelepíteni önmagát még akkor is, ha törlik.

3. Triada. Moduláris backdoor (hátsó ajtó) az Android eszközök számára, mely kiemelt felhasználói jogosultságokat ad a letöltött rosszindulatú programnak.

 

A Check Point Global Threat Impact Index és a ThreatCloud Map alapja a Check Point ThreatCloudTM intelligence, a legnagyobb, a cyber bűnözéssel szemben harcoló, kollaboráción alapuló hálózat, mely fenyegetésekkel kapcsolatos adatokat és támadási trendekkel kapcsolatos információkat szolgáltat a szenzorok globális hálózata számára. A ThreatCloud adatbázis naponta több mint 3 milliárd weboldalt és 600 millió file-t ellenőriz; 250 milliónál is több kártékony tevékenységet azonosít be minden egyes nap.

 

A kártékony programcsaládok teljes 2021. januári Top 10 listája megtalálható a Check Point Blogon

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50