Az ÖBB és a Siemens Mobility bemutatták az új Nightjet külső formatervét

forrás: Prím Online, 2021. február 27. 11:54

Az ÖBB és a Siemens Mobility 2021. február 23-án Bécsben bemutatta az újgenerációs Nightjet első festett kocsiszekrényét és külső formatervét. Az új, ultramodern vonatok 2022 vége felé lépnek üzembe és először Ausztriából és Németországból Olaszország felé közlekednek majd. A Siemens Mobility-vel kötött keretmegállapodásából az ÖBB már lehívta az első 13 szerelvényt melyet várhatóan az év folyamán még további 20 garnitúra követi.

Leonore Gewessler, Ausztria klímavédelmi minisztere: “A klímaválság elleni harcban Európának még inkább klímabarát mobilitásra van szüksége. Egy erős és kiterjedt éjszakai vonathálózatnak ebben különösen fontos szerepe van. Ezért fektetünk be mintegy 500 millió eurót az éjszakai vonatok jövőjébe a következő években. Így további 20 Nightjetet tudunk beszerezni, amelyek előállítása osztrák hozzáadott értékkel történik. Ez nemcsak további kocsikkal bővíti flottánkat, hanem újabb célállomásokat és több éjjeli vonatjáratot jelent. A Nightjet a legjobb opció Európa nagyvárosai közötti utazásra. Ausztria élen jár – és meg is őrzi vezető szerepét - ezen a területen az EU-ban.”

 

Andreas Matthä, az ÖBB vezérigazgatója: “Teljes mértékben helyes volt a 2016-ban hozott döntés az európai éjszakai vasúti járatok piacára történő belépésről és az éjszakai járathálózat kitartó bővítéséről. Jelenleg a legnagyobb éjszakai vasúti járatüzemeltető vagyunk Európában.  Az új és modern járművekbe történő beruházás biztosítja, hogy továbbra is úttörő szerepet töltsünk be ezen a piacon. Új, korszerű Nightjet motovonataink utasaink igényeit helyezik a középpontba, nagyobb kényelmet és személyes teret biztosítanak az utazás során.” 

 

 

Michael Peter, a Siemens Mobility vezérigazgatója: “Az új Nightjet nagyfokú utaskényelmével, fenntarthatóságával és rugalmasságával tűnik ki, éveken át jelenti majd a mértékadó modellt. A vonatok egyik kiemelkedő jellemzője az innovatív mini-lakosztály, az utasok számára ez kínálja a meghitt, személyes szférát. Az új konstrukciójú, könnyűsúlyú forgóvázak különösen sima és halk futást biztosítanak, csökkentik az energiafogyasztást a vonat teljes életciklusa során. Nightjet szerelvényeink főszerephez jutnak, amikor az európai városok közötti környezetbarát összeköttetésekről van szó és még vonzóbbá teszik a vasúti közlekedést.”

 

Az újgenerációs, hét kocsis Nightjet összeállításában két ülőhelyes kocsi, három fekvőhelyes és két hálókocsi közlekedik. Kialakításuk egyesíti az ultramodern elemeket az utaskényelem még magasabb színvonalával. Az új fekvőhelyes koncepció további mini-lakosztályokat kínál az egyedül utazók számára, biztosítva a kellemes utazást és a kipihent állapotban való megérkezést a célállomásra. Az utazás a hálókocsiban még kényelmesebb, hiszen saját WC és zuhanyzó is tartozik minden standard és deluxe fülkéhez. Természetesen a korábban megszokott normál típusú fülkék is rendelkezésre állnak, viszont új design elemekkel.

 

Új szolgáltatás az ingyenes internetelérés, ami korábban csak a távolsági Railjet vonatokon állt rendelkezésre. Útjuk során a Nightjet utasai díjmentesen szörfölhetnek az ÖBB Railnet hálózatán, letölthetnek tartalmakat, olvashatják a digitális újságokat és magazinokat. 

 

Akadálymentesített éjszakai utazás szintén biztosított az új Nightjet vonatokon. Minden szerelvényben megtalálható egy alacsony padlószintű többfunkciós kocsi is, amelyen akadálymentes fekvőhelyes fülke és akadálymentes WC is rendelkezésre áll. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05