Digitális megoldások az oltási folyamat felgyorsítására

forrás: Prím Online, 2021. március 9. 12:17

Rendkívül aktuális kihívás elé állította a Janssen és a Dél-pesti Centrumkórház oltópontja a nemrégiben megrendezett Hack&Heal Programozói Verseny részvevőit: a csapatoknak a 48 órás megmérettetésen olyan digitális megoldást kellett kidolgozniuk, amely a koronavírus elleni oltási folyamatot gyorsíthatja fel úgy, hogy papírmentesebbé teszi a folyamatot és csökkenti az orvosok adminisztrációs terheit. 

A felsőoktatásban tanuló diákok és fiatal fejlesztők részvételével rendezték meg az online Hack&Heal Programozói Versenyt. A megmérettetésre vállalkozó csapatok a vállalati partnerek által felvetett, az egészségügy különböző területeinek fejlesztésére vonatkozó három kihívásra keresték a hatékony megoldásokat. A Janssen és a Dél-pesti Centrumkórház által megfogalmazott „Koronavírus vakcináció felgyorsítása” kihívásra öt csapat adott be projekttervet.

 

A probléma felvetés lényege az oltási folyamat minél hatékonyabb és gyorsabb megvalósításának támogatása volt. „A tömeges oltás megoldása rendkívül sürgető probléma. A pandémia megállításának jelenlegi, egyetlen eszköze a nyájimmunitás elérése világszerte. A világ egyik vezető gyógyszeripari vállalataként kötelességünknek érezzük, hogy a vakcinafejlesztésen túl is mindent megtegyünk, ami segítheti az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkáját” – mondta el a versenyfeladat kapcsán Siminszky Zita, a Johnson & Johnson vállalatcsoporthoz tartozó Janssen gyógyszeripari vállalat orvos igazgatója.

 

A verseny alatt a Dél-pesti Centrumkórház munkatársai folyamatos mentorációval támogatták a csapatok munkáját, és megosztottak minden tudást és tapasztalatot, amit eddig az oltási folyamat során - a regisztrációtól kezdve, a betegek beoltásán keresztül egészen az utánkövetés szakaszáig – összegyűjtöttek. A mentorok segítettek a csapatoknak beazonosítani azon pontokat, ahol a munka innovatív, digitális megoldásokkal sokkal gördülékenyebbé tehető.

 

„Azt hiszem minden mentortársam nevében mondhatom, hogy hihetetlen élmény és motivációs forrás volt együtt dolgozni a fiatalokkal. Nagyon nagy volt az érdeklődés a mentorbeszélgetések iránt, voltak olyan csapatok, akik többször is visszatértek és rendkívüli munkát fektettek a feladat megértésébe. A legnagyobb kihívás a versenyzők számára az volt, hogy ezt a komplex problémakört olyan kezelhető részekre bontsák, melyek alapján el tudják dönteni, hogy mi a fontos, mire érdemes fókuszálni a rendelkezésükre álló rövid idő alatt. A beszélgetések nagyon inspirálóak voltak a mentorok számára is, a kapott információkat pedig a csapatok kiválóan beépítették a bemutatójukba, melynek eredményeként valóban olyan megoldások születtek, melyek jelenleg hatékonyan tudnák segíteni az oltópont munkáját” – mondta el Dr. Benke Péter mentor, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa.

 

 

A kihívásra megoldásként leadott öt projektterv közül három is elismerésben részesült: a zsűri véleménye alapján kiválasztott kategóriagyőztes mellett ebben a kategóriában induló csapat nyerte a közönségszavazás első, illetve harmadik helyezését is.

 

„A közönségszavazáson elért sikerek is alátámasztják, hogy a beérkezett projekttervek mindegyike nagyon magas színvonalat képviselt, így a zsűrinek rendkívül nehéz dolga volt. A döntésnél a kidolgozottság mellett azt vettük figyelembe, hogy a felvázolt megoldásban a versenyzőknek mennyire sikerült a valós gyakorlatba is hatékonyan átültethető koncepciót kidolgozniuk” – tette hozzá Dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

 

A kategórianyertes a PatiON csapat applikációja lett, amely 1500 eurós támogatásban részesült a Janssen felajánlásának köszönhetően. „Az általunk kifejlesztett digitális megoldás segítségével az emberek már az oltás előtt tájékozódhatnak a teljes folyamatról, kórtörténetük pedig egy beépített kérdőív segítségével azonnal digitalizálható, minimalizálva a papír alapú adategyeztetést. Az alkalmazással nemcsak az egészségügyi dolgozók adminisztrációs terhei csökkennek, hanem az adatveszteség és az adathiba is redukálható. Az összegyűjtött adatok alapján hosszú távon a teljes folyamat optimalizálható, amely jobb kapacitás-kihasználtságot és nagyobb hatékonyságot eredményez” – mutatta be projektjüket a csapat vezetője Frey Balázs. 

 

A legtöbb közönségszavazatot a finn Vacci csapata kapta, akik anonim mellékhatásjelentő applikációt fejlesztettek ki. A közönségszavazatok harmadik helyezettje egy győri középiskolás csapat lett, akik az oltásra jelentkezőket, a háziorvost, illetve az oltóközpontot összekötő alkalmazást dolgoztak ki. A megoldás nem csak az oltási folyamatot támogatja digitális eszközökkel, hanem az oltás után jelentkező mellékhatások követésére is lehetőséget nyújt a háziorvos és a páciens között.

 

A versenyt követően a résztvevők által leadott projekttervek megvalósítására is biztosítanak lehetőséget, a Janssen és a Dél-pesti Centrumkórház oltópontja - a nyertes csapat által kidolgozott tervben rejlő potenciál láttán már a megoldás mielőbbi gyakorlatba történő átültetésének lehetőségeit vizsgálja.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36