4 hasznos tipp az SAP-alkalmazások modernizálásához

forrás: Prím Online, 2021. május 6. 11:25

Számos vállalat közelebbi vagy távolabbi tervei között szerepel az S/4 HANA rendszerre való átállás, ami hatékonyabb működést és döntéshozatali lehetőségeket biztosít. A modernizálás azonban összetett és kihívásokkal járó feladat, ezért gondos tervezést és előkészületeket igényel. A Micro Focus szakértői szerint alapos, előzetes ellenőrzéssel és teszteléssel biztosíthatják a szervezetek, hogy zökkenőmentes legyen a modernizáció.

Az SAP S/4HANA rendkívül hatékony és modern vállalati erőforrás-tervező rendszer, amely SAP HANA adatbázison fut. Az SAP korábbi ERP rendszerei 2027-re elérik életciklusaik végét, amikor lejár az általános gyártói támogatás, és az opcionális, kiterjesztett karbantartási szolgáltatás is csak 2030-ig elérhető. Az S/4HANA rendszerekhez azonban 2040 végéig jár az általános támogatás, ezért az SAP megoldásokat használó szervezeteknek előbb vagy utóbb mindenképpen érdemes átállniuk az új megoldásra, amely valós idejű adatelemzést és -előrejelzést nyújt, ezáltal hatékonyan segíti a döntések meghozatalát.

 

Egy 2020 őszén készült felmérés szerint az SAP-t használó szervezetek 16 százaléka már az S/4HANA rendszert alkalmazza élesben, 22 százalékuknál folyamatban van az implementálás, 33 százalék pedig tervezi a bevezetést, de még nem kezdte el a folyamatot. Az átállást azonban sokan halogatják, mivel számos kihívással jár. Mindenhol egyediek az elvárások és az alkalmazott technológiák, és ezzel egyidejűleg összetett az IT-környezet. Problémát okozhat ezenfelül az is, hogy külön szaktudást igényel a folyamat, illetve a migráció közben is fenn kell tartani a zavartalan működést, és mindeközben komoly minőségi és biztonsági elvárásoknak és előírásoknak kell eleget tenni.

 

A megfelelő tervezéssel és eszközökkel azonban zökkenőmentesen kivitelezhető a folyamat. A Micro Focus szakértői szerint négy fő terület mentén érdemes előzetes ellenőrzéseket folytatni annak érdekében, hogy az új rendszer megfelelő teljesítményt, funkciókat, felhasználói élményt és biztonságot kínáljon. 

 

 

Intelligens funkcionális tesztelés

Alapvető fontosságú, hogy a cégek az új SAP-megoldások bevezetése vagy a meglévők módosítása előtt megbizonyosodjanak arról, hogy minden funkció megfelelően működik. Ez egyszerűen kivitelezhető olyan megoldások segítségével, mint például a Micro Focus teszteszköze, amely átfogó támogatást kínál SAP-technológiákhoz. Emellett AI-alapú képességek segítségével automatizálja az ellenőrzéseket, csökkenti a tesztek létrehozásához és lefuttatásához szükséges időt, továbbá növeli a tesztek által lefedett területeket. A megoldás segítségével manuális és automatizált tesztek egyaránt végezhetők minden SAP-komponensen, a GUI (grafikus felhasználói felület) és API (alkalmazásprogramozási felület) szintjein egyaránt.

 

Teljesítménytesztelés realisztikus körülmények között

A rendszereknek állniuk kell a rohamot, és nagyobb terhelés mellett is működniük kell. A Micro Focus teljesítménytesztelő terméke támogatja azokat az SAP protokollokat, amelyek segítségével a szervezek biztosíthatják, hogy az alkalmazások megfeleljenek a felhasználók igényeinek. Az eszköz segítségével egyszerűen lefuttathatók a különféle összetett terhelési szcenáriók, és valós időben észlelhetők a különféle rendellenességek online és offline állapotban is. A szoftver képes valós idejű szimulációkat készíteni az API-khoz és virtuális szolgáltatásokhoz, illetve valós idejű hálózati körülményeket is tud emulálni, ezáltal segít feltérképezni a különféle függőségeket és szűk keresztmetszeteket. Továbbá átfogó korrelációs elemzéseket készít, illetve jelentéseket állít össze a teljesítményrendekről. Integrálható nyílt forráskódú szoftverekkel és a vállalatok saját fejlesztésű megoldásaival is, ezáltal egyszerűsíti az SAP-modernizálást, és elősegíti, hogy a szervezetek biztosítani tudják a felhasználók elégedettségéhez szükséges teljesítményt.

 

A végfelhasználók is beszállhatnak

Az tudja a leginkább, hogy mire van szükség az SAP-rendszerekben, aki napi mint nap használja őket. Ezért érdemes az SAP-szakértőket is bevonni a folyamatba, és számukra is lehetőséget biztosítani arra, hogy ellenőrizzék, megfelelően működik-e minden. A Micro Focus eszköze lehetővé teszi, hogy programozási ismeretekkel nem rendelkező végfelhasználók is létrehozzák, futtassák és kezeljék az SAP üzleti folyamatokat érintő teszteket. A megoldás képes automatikusan feltérképezni és megtanulni a felhasználó által végrehajtott műveleteket, majd magától összeállítani olyan komponenseket, amelyekkel kód nélküli, moduláris és könnyen karbantartható tesztek alakíthatók ki és kezelhetők az egyszerű drag-and-drop felhasználói felületen keresztül.

 

A biztonságról se feledkezzünk meg

Mivel a kiberbűnözők egyetlen, az alkalmazásban található biztonsági résen keresztül is komoly károkat okozhatnak, a biztonság alapos és rendszeres ellenőrzése megkerülhetetlen. A Micro Focus alkalmazásbiztonsági teszteszközei segítségével a vállalatok a teljes SAP szoftverfejlesztési ciklus alatt gondoskodhatnak a védelemről a statikus, dinamikus és mobilos alkalmazásbiztonsági teszteken keresztül, illetve folyamatosan ellenőrizhetik a webes alkalmazásokat is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05