Több mint 1000 résztvevő 34 országból a régió legnagyobb, magyar szervezésű tech fesztiválján

forrás: Prím Online, 2021. június 7. 13:35

Izgalmas előadásokkal, a szakma világszerte elismert nagyágyúival, konferenciaexpóval, DJ-vel és QuizNight-tal várta a szoftverfejlesztőket a világ minden tájáról a hazai szervezésű Craft Conference. A régió egyik legnépszerűbb technológiai- és szoftverfejlesztői fesztiváljának nem titkolt célja, hogy kihagyhatatlan közösségi platform legyen a kódolók számára, ahol a szorosan vett fejlesztői tudás mellett az információs technológiához szélesebb körben kapcsolódó témák és kérdések is reflektorfénybe kerülnek. A számok magukért beszélnek: a járvány miatt az idén online térbe költözött eseményhez több mint 1000 szakember csatlakozott 34 országból. Büszkék lehetünk a hazai szürkeállományra is, a konferenciához kapcsolódó CraftHack ötletversenyen ugyanis taroltak a magyar fejlesztők.

A Craft Conference az elmúlt hét évben a közép-európai régió egyik legjelentősebb technológiai- és szoftverfejlesztési trendekkel foglalkozó eseményévé nőtte ki magát, melyre nemcsak hazánkból és Európából, de az Egyesült Államokból és a világ számos más tájáról is érkeznek a programozók. A Craft idén az online térben jelentkezett május 27. és június 4. között több mint 1000 szakember részvételével, a látogatók közel ötöde pedig ezúttal már a hölgyek közül került ki. A konferenciát a Prezi és az IBM Budapest Lab spinoff-ja, a CraftHub  szervezi a mai napig azzal a céllal, hogy a szoftverfejlesztők megoszthassák egymással tapasztalataikat és a nagyágyúktól tanulhassanak a legújabb szakmai trendekről – ezt idén is garantálta az illusztris előadói névsor, többek között a Microsoft, az eBay és a Google vezető szakemberei. A virtuális fesztivál stúdiójának a gyémánt fokozatú szponzor evosoft új budapesti székháza adott otthont.

 

„A bizonytalan helyzet miatt idén sajnos csak online tudtuk megvalósítani a Craft-ot, de a korábbi években megszokott színvonalat és atmoszférát így is sikerült megtartani. A résztvevők többsége ezúttal is fejlesztő vagy szoftvermérnök volt, de sok business analyst, product owner, illetve a technológiai területen tevékenykedő közép- és felsővezető is velünk tartott. A program kialakításánál így most is az volt a fő szempont, hogy mindenki megtalálja a számára értékes és gyakorlatban is alkalmazható tudást és inspirációt. Ennek megfelelően az előadók köre is rendkívül sokszínű volt: a fiatal, napi szinten kódoló programozók mellett a nagy multik veteránjai, coach-ok és startup-guruk is megosztották tapasztalataikat” – mondja Baccifava Médea, a szervező CraftHub egyik alapítója.

 

 

Kódolóknak, nem csak a kódolásról – sokkal többről szól a szakma

Habár a konferencia program azonnal hasznosítható gyakorlati tippeket kínált a fejlesztőknek, a Craft Conference nagy erőssége éppen az, hogy az IT-technológiai kérdések mellett olyan témákat és kérdéseket is fókuszba állít, melyek az üzlet- és szervezetfejlesztésben vagy éppen az innovatív ötletek kamatoztatásában segítik a szakembereket. Az előadások között kitűnően megfért egymás mellett az Amazon kiszolgáló nélküli technológiák és a fenntarthatóság összefüggéseit bemutató prezentációja és a „CTO-suttogóként” is emlegetett Joseph Pelrine tanácsai arról, hogyan építhetünk sikeresen működő fejlesztői csapatokat. A programban magyar szakemberek is képviseltették magukat: a Shapr3D-től érkező Kapui Ákos az éppen startup fázisban lévő ötletgazdáknak mutatta meg, miért romlik a produktivitás a gyorsan növekvő szervezetekben az átalakuló folyamatok és döntéshozói gyakorlatok miatt, és hogyan lehet mindezen változtatni.

 

Nem meglepő módon számos előadó reflektált az elmúlt egy év eseményeire és a koronavírus-járvány nyomán még kiszámíthatatlanabbá és bizonytalanabbá vált üzleti környezetre. A felmerülő kihívásokra a gyakorlatba ültethető, kézzelfogható módszertani megoldásokat is szállítottak a szakértők – így több prezentációban is felmerült annak fontossága, hogy az agilitás, illetve az agilis szemlélet a szervezetek egészét áthassa a mindennapi működés során. Olyan inspiráló kezdeményezések is bemutatkozhattak a résztvevőknek, mint a WeThinkCode, akik azt tűzték ki célul, hogy kiváló, globálisan versenyképes szoftverfejlesztői generációt képezzenek ki az afrikai kontinensen.

 

Arattak a magyar fejlesztők a CraftHack ötletversenyen

Idén először a konferenciát egy nagyszabású hackathon is kísérte, mely igencsak megmozgatta a fejlesztők fantáziáját, közel kétszázan jelentkeztek a versenyre. Habár a világ számos tájáról – Kanada, Dánia, Malajzia – regisztráltak a kódolók az izgalmas ötletversenyre, a magyar csapatok három kihívásban is győzedelmeskedtek a vetélytársak felett, ráadásul a zsűri fődíját és a közönségdíjat is egy magyar csapat innovációja nyerte el. A Blink egy, a jövő munkahelyeit támogató belső kommunikációs applikációt hozott létre, mely a közösségépítést, a rugalmas és befogadó céges kultúra kialakítását segíti. Az ötletre a CraftHack-en közreműködő inkubációs partnerek is felfigyeltek, és egy másik magyar csapat, a HYPER is felkeltette a szakmai támogatók érdeklődését. Az indulók összesen 10 000 eurót kódoltak össze a kihívásokon.

 

„Azt szeretjük nagyon a Craft Conference-ben, hogy nagyszerűen megcáfolja a szoftverfejlesztők kapcsán emlegetett sztereotípiákat: a „maguknak való” kódolók tülekednek a chatszobában, rengeteg szakmai kérdés és hozzászólás érkezik szinte minden előadás után, és a résztvevők előszeretettel használják a networking felületeket még az online térben is. Népszerű opció volt idén a digitális konferenciaexpó, ahol virtuális standokon várták a cégek az érdeklődőket játékokkal, karrierlehetőségekkel. A közkeletű hiedelmekkel ellentétben a fejlesztők imádnak szakmai párbeszédeket folytatni, és éppen a profizmusukból adódóan pontosan tudják, hogy a siker titka a folyamatos tanulás – mi ebben szeretnénk támogatni őket” – teszi hozzá Baccifava Médea.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05