Melyik illik jobban hozzád: laptop vagy PC?

forrás: Prím Online, 2021. július 23. 09:36

Vásárlás előtt sokan felteszik a kérdést: laptopot vagy asztali PC-t válasszanak? Ahhoz, hogy a megfelelő döntést meg tudd hozni, néhány fontos kérdést mérlegelni kell. 

Egyrészt életstílus kérdése, hogy melyik megoldást választod, hiszen a laptop nagyobb mobilitást ad, így ha munkád, életformád sok mozgással, utazással jár, a laptop lesz a megfelelő társ. Manapság már sok nagyvállalat is a laptopokat részesíti előnyben irodai munkavállalói számára, és ennek előnyeit a pandémia igazolta is. Ugyanakkor az asztali gépeknek is megvannak az előnyei, a legfontosabbak talán a tartósság és az egyszerű bővíthetőség. 

 

Előnyök és hátrányok, avagy mi szerint mérlegelj

 

Számítógép beszerzése előtt érdemes átgondolni a legfontosabb kérdéseket, hogy jól dönthess. A büdzsé nyilván sok mindent meghatároz, de nem ez a legfontosabb tényező. 

 

Tudnod kell, hogy a nagy teljesítményű laptopok drágábbak, mint kisebb teljesítményű társaik, és szinte biztos, hogy többe kerülnek, mint a nagy teljesítményű asztali számítógépek. 

 

És mi a helyzet a felújított gépekkel? A furbify elkötelezett a felújított laptopok népszerűsítése iránt. Egy felújított business class laptop ár-érték arányban sokkal jobb, mint egy ugyanannyiba kerülő új laptop. Ebből tehát következik, hogy nem az ár a legfontosabb tényező a laptop vs PC kérdésben.

 

Tippek a választáshoz

 

Számos kérdést kell megfontolnod, mielőtt beleugrasz a vásárlásba. Mi szerint döntheted el, melyik típust válaszd? 

 

  • Cél

 

Ezt a legfontosabb eldönteni: milyen célra vásárolnál gépet? Munkára vagy játékra kell? Egy helyben dolgoznál vele, vagy gyakran kell utaznod munka miatt? Komoly rendszerigényű programokat futtatsz, vagy csak böngészésre, filmnézésre, levelezésre használnád? 

 

A komolyabb 3D tervezőprogramok, videóvágó szoftverek rendszerigénye miatt a workstation PC-k lesznek a nyerők, bár napjainkban már a fejlődésnek köszönhetően a minőségi laptopok is lenyűgöző teljesítményt nyújtanak.

 

Hordozhatóság szempontjából a laptop a legjobb megoldás. 

 

  • Méret

 

Nem elhanyagolható szempont, hogy mennyi hellyel rendelkezel a lakásodban, szobádban, albérletedben. Egy asztali PC nagyobb helyet foglal, nehezebben mozgatható, azonban jó megoldás lehet egy Mini PC vagy All in One PC.

 

  • Bővíthetőség

 

Érdemes végiggondolni, mennyi időt és energiát, valamint pénzt szeretnél a géped jövőbeli fejlesztésbe ölni. A PC-k könnyebben, olcsóbban korszerűsíthetők, bővíthetők. 

 

Egyéb szempontok

 

Az asztali számítógépek várható élettartama több okból is hosszabb, mint a laptopoké, kevésbé hajlamosak a sérülésre, továbbá kevésbé vannak kitéve a lopás veszélyének.

 

A kényelem is fontos szempont lehet, hiszen ha bekuckózva, ágyból szeretsz filmeket, sorozatokat nézni, a laptop lehet a társad. Ugyanakkor egy óriási monitorral ellátott PC, behúzott függönyökkel, egy tál pattogatott kukoricával igazi moziélményt tud nyújtani. 

 

Az asztali PC vs laptop párbajt a fenti szempontok figyelembevételével, egyéni preferenciáid döntik el.


 

Kulcsszavak: PC notebook laptop

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05